Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, η παρατράπεζα Lazard «συμβουλεύει» τις ελληνικές κυβερνήσεις

Άρθρο στην εφημερίδα "Εμπρός"

Βαρύτατες ευθύνες για την μη παρουσίαση υλοποιήσιμων στόχων και την παρουσίαση συγκεκριμένων μέτρων που θα μπορούσαν να πείσουν τους εταίρους μας να συνεχίσουν την χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας, επιρρίπτουν στην «παρατράπεζα» Lazard ή αλλιώς εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών συμβούλων, κύκλοι του Μαξίμου. Ο επικεφαλής του γαλλικού χρηματοπιστωτικού ομίλου, που ιδρύθηκε από Εβραίους που δραστηριοποιήθηκαν οικογενειακά επί αιώνες στην Αλσατία, προσφέροντας τις τοκογλυφικές υπηρεσίες τους, Ματιέ Πιγκάς, καταγγέλλεται σχεδόν ανοιχτά από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά «για βρώμικο παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας».

Το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν το δεξί χέρι του επίσης γαλλοεβραίου πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος - Καν και στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Λοριάν Φαμπιούς, ενώ διετέλεσε το 2007 συνεργάτης σε θέματα επικοινωνίας και οικονομικών αναλύσεων της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην συντρόφου του Ολάντ κατά τις προεδρικές εκλογές. Ο Πιγκάς είναι αυτός που έγραφε τα κείμενα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για μείωση κατά 50% - 100% του χρέους που διακρατούν οι πιστωτές κι ο εισηγητής της «δημιουργικής ασάφειας», που οδήγησε στην πεντάμηνη κωλυσιεργία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας.

Ο ίδιος έχει στενές σχέσεις με τον Βαρουφάκη από τον καιρό που ο τελευταίος διετέλεσε σύμβουλος του Γιώργου (Τζέφρι) Παπανδρέου, την περίοδο 2009-2011. Τότε γνωρίστηκε μαζί του και από κοινού έκαναν την αξιολόγηση των Ελληνικών τραπεζών και του PSI (δηλαδή το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν ιδιώτες).

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο νυν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ως αξιωματική αντιπολίτευση, έκαναν βροχή ερωτήσεων στην Βουλή, για τον ρόλο της Lazard και τις υπέρογκες αμοιβές των στελεχών της, που «εξέταζαν» το Ελληνικό χρέος, οι οποίες ξεπέρασαν τα 25 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ο ίδιος ο Τσίπρας είχε απευθύνει ερώτηση προς τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία τον ρωτούσε με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η λεγόμενη και «τράπεζα των φτωχών» με δαπάνη «ιλγγιωδών ποσών» σε μια περίοδο που ελαμβάνονταν μέτρα που «εξαθλίωναν περαιτέρω την Ελληνική οικονομία».
Η Lazard υποσχόταν μείωση του Ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, γεγονός που εκνεύρισε τους πιστωτές, όταν το ζήτησε ο Γιάνης Βαρουφάκης εξακολουθούσε μέχρι πρότινος να συμβουλεύει όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ σε οικονομικά θέματα. Μεταξύ αυτών, όπως αποκαλύφθηκε με επίσημο έγγραφο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, η αναζήτηση των κατάλληλων προς ανταλλαγή ομολόγων, η επεξεργασία στρατηγικής επαναγοράς χρέους και η συμμετοχή των όρων ανταλλαγής. Παράλληλα, δεσμευόταν ότι θα παρείχε συνδρομή προς το Ελληνικό Δημόσιο, στις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το ΔΝΤ, σχετικά με την χρηματοδότηση εκ μέρους των δημοσίων φορέων και την παροχή πιστωτικής ενίσχυσης για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Αν και η απόφαση (ΦΕΚ 2454/Β/2-11-2011) υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και μετέπειτα υπουργό, η παραμονή της Lazard ως χρηματοοικονομικού συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών συνεχίστηκε επί μακρόν και με την «ανίερη» συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.

Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν υλοποίησε ούτε έναν όρο της συμφωνίας της με το Ελληνικό Δημόσιο. Όσο για τον Πιγκάς, μιλώντας σε εκδήλωση τον Δεκέμβριο του 2012 στο Μέγαρο Μουσικής, είχε προειδοποιήσει για άνοδο της Χρυσής Αυγής, λέγοντας πως «πρέπει να δώσουμε την μάχη κατά των άκρων». Σχεδόν την ίδια ημέρα είχαν ανακοινωθεί στα πολιτικά κόμματα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έδειχναν ότι τα ποσοστά του Λαϊκού Συνδέσμου άγγιζαν το 15%.

Σύμπτωση ή απλώς προειδοποίηση προς την τότε Ελληνική κυβέρνηση, να σταματήσει, πάση θυσία και δύναμη (παραδικαστική εννοείται), την άνοδο των Ελλήνων Εθνικιστών;

Διαβάστε περισσότερα:http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/me-nd-pasok-kai-suriza-h-paratrapeza-lazard-sumbouleuei-tis-ellhnikes-kuber#ixzz3fw1bIX00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...