Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Όλα στους τούρκους


Στο σφυρί, μέσω του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ και θα έχει ως έδρα το  “πλυντήριο” του Λουξεμβούργου, θα βγουν οι ακτές της χώρας.
Με τροπολογία των συναρμοδίων υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, που θα έρθει προς ψήφιση στα θερινά τμήματα της Βουλής, καταργείται η διάταξη του 2002 που προέβλεπε να ανανεώνεται στις αρχές κάθε χρόνου η παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους οικείους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.).
Σύμφωνα με αυτήν, οι δήμοι μπορούσαν να εκχωρήσουν για μίσθωση και εκμετάλλευση παραλίες, όχθες και παρόχθιες ζώνες λιμνών και ποταμών σε ιδιώτες.
Με την νέα ρύθμιση, το δικαίωμα αυτό μεταφέρεται στο υπό δημιουργία υπερταμείο, το οποίο σε αντίθεση ακόμη και με το Σύνταγμα, σκοπεύει να αξιοποιήσει τους αιγιαλούς για να γεμίσει τον «κουμπαρά» των αποκρατικοποιήσεων.
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης έχει γράψει στα «παλαιότερα των υποδημάτων της» εκτός από τον καταστατικό χάρτη της χώρας και τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε ότι το περασμένο φθινόπωρο, μετά από προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,  το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ακύρωσε την κοινή υπουργική απόφαση του 2014, θεωρώντας ότι «οι παραλίες και ο αιγιαλός αποτελούν δημόσιο αγαθό και δεν μπορούν να εκχωρούνται συλλήβδην», βάζοντας όρια και κανόνες στην παραχώρηση.
Με το νέο σχέδιο, η ευθύνη της παραχώρησης μεταφέρεται αρχικά στις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου, ενώ ήδη έχει καταρτιστεί κατάλογος ανά νομό με όλες τις ακτές.
Στην συνέχεια, η εκμετάλλευση θα δοθεί στο νέο ΤΑΙΠΕΔ, όπως εξάλλου και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού κράτους.
Ήδη, ενδιαφέρον για την απόκτηση των ακρογιαλιών μας επιδεικνύουν τούρκοι «επενδυτές», μέσω της τράπεζας Ziraat Bank, που σύντομα ανοίγει υποκαταστήματα σε όλη την χώρα.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ήδη λειτουργούν δύο παραρτήματά της σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη, ενώ είναι θέμα μερικών εβδομάδων να γίνουν τα εγκαίνια άλλων δύο σε Χίο και Αλεξανδρούπολη. Είναι προγραμματισμένα να ανοίξουν άλλα 5 υποκαταστήματα σε Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κω και Καβάλα.
Κινητήριος μοχλός για τις επενδύσεις είναι ο γιος του Αχμέτ Σαδίκ, του πρώτου μουσουλμάνου βουλευτή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, Λεβέντ Σαδίκ, που είναι και ο κύριος χρηματοδότης του αποσχιστικού κόμματος DEB.
Την ίδια ώρα που η Άγκυρα εντείνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, βρίσκεται σε εξέλιξη τουρκική επιχειρηματική εισβολή.
Οι εξ Ανατολών γείτονες αγοράζουν τα πάντα, από χαρτοβιομηχανίες, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ακόμη και διαμερίσματα στην Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και την Κεντρική Μακεδονία, και ειδικότερα στην ζώνη Χαλκιδικής – Θεσσαλονίκης – Περαίας.
Τελευταία, πάντως, με κίνητρο δήθεν την απόκτηση αδειών παραμονής (με άνω των 250.000 ευρώ αγορά ακινήτου), επεκτείνονται στην Σύρο, την Μύκονο,  την Σαντορίνη και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.
Με προκάλυμμα Άραβες από τα κράτη κυρίως του Περσικού Κόλπου, πολλοί εκ των οποίων έχουν συστήσει κοινές εταιρείες με τούρκους, από τα 1.200 συμβόλαια που υπογράφονται ετησίως για πώληση υπερπολυτελών εξοχικών, τα 400 αφορούν πολίτες της τουρκίας.
Την ίδια ώρα, η Turkish Airlines (THY) που εδρεύει στην Αττάλεια της σκλαβωμένης Μικράς Ασίας, ετοιμάζει το επόμενο βήμα της: την σύνδεση των Ελληνικών νησιών, από και προς την Ελληνική ηπειρωτική χώρα.
Η ΤΗΥ που ελέγχεται κατά 75,2% από το τουρκικό κράτος και το υπόλοιπο 2,48% από ιδιώτες φίλα προσκείμενους στο νεοθωμανικό καθεστώς του «σουλτάνου» Ταγίπ Ερντογάν, θέλει να αναλάβει την εκτέλεση των δρομολογίων για τα οποία έχει κοπεί η επιδότηση.
Το θέμα είχε αναδείξει το «ΕΜΠΡΟΣ» στο φύλλο 136 (13-2-2016), επισημαίνοντας τις εγκληματικές παραλείψεις και ενέργειες στο ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης των «άγονων» αεροπορικών γραμμών του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν προκαλούν έκπληξη οι επαφές που έχει ο τούρκος καναλάρχης Ατζούν Αλιτζαλί με Έλληνες ιδιοκτήτες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών τοπικής εμβέλειας, με στόχο την δημιουργία ενός πανελλήνιου δικτύου ΜΜΕ, που θα ελέγχεται από την Άγκυρα.
Η εταιρεία που έχει συστήσει με έδρα την οδό Γερμανικής Σχολής (πρώην Ζηρίδη) 10 στο Μαρούσι, με την επωνυμία ACUN MEDYA AE, έχει ως αντιπρόσωπο την Ατασάβ Ταχράνσι, που στο παρελθόν διετέλεσε στενή συνεργάτιδα του τούρκου πολυεκατομμυριούχου και νυν ιδιοκτήτη του Αστέρα Βουλιαγμένης, Φερίτ Σαχέντ.
Οι σχέσεις του τελευταίου με τον Αλιτζαλί, αποδεικνύονται και από το γεγονός ότι ο μεγιστάνας αγόρασε πρόσφατα το 70% των μετοχών του καναλιού TV8, που ανήκει στον πρώτο αθλητικό ρεπόρτερ του δικτύου Show TV.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τουρκικές εταιρείες όπως η Ipekyol, που έχει  ανοίξει γραφεία στην Αθήνα, ενδιαφέρονται πλέον για την αγορά ακινήτων με εμβαδόν άνω των 1500 τ.μ. στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
Οι ίδιοι κύκλοι πιστεύουν ότι η αναζήτηση συγκεκριμένων χώρων σχετίζεται άμεσα τόσο με την προσπάθεια κατασκευής θρησκευτικών χώρων λατρείας για τους δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνους που έχουν «εγκλωβιστεί» βάσει σχεδίου στην χώρα μας, και την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την εξάπλωση του DEB σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Και είναι μόνο η αρχή!
Γ. Φράγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...