Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ : Για το σχέδιο διάταξης σχετικά με τις φετινές προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών


ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με το επερχόμενο σχέδιο διάταξης για τις φετινές προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών»

Διαμαρτυρίες και προβληματισμούς, έχει προκαλέσει  το σχέδιο διάταξης του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων το σχέδιο διάταξης για τις φετινές προσλήψεις αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα κριτήρια που συγκεντρώνει η πρόταση θίγουν και αδικούν τους αναπληρωτές, παρά αποκαθιστούν τη νομιμότητα, ήτοι αυτό που το Συμβούλιο της Επικρατείας προτείνει. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι με τα προτεινόμενα κριτήρια:
A) Η προϋπηρεσία απαξιώνεται, αποδίδοντας 0,1 μόριο ανά μήνα και τίθεται πλαφόν τα 16,8 μόρια.
B) Με τη μοριοδότηση του βαθμού πτυχίου, η ημερομηνία κτήσης αυτού δεν συνιστά πλέον κριτήριο κατάταξης.
Ως εκ τούτου, καθίσταται προφανές ότι στο πρώτο σκέλος θίγονται χιλιάδες αναπληρωτές, οι οποίοι έχουν αποκτήσει προϋπηρεσία ανά την Ελλάδα, θυσιάζοντας την προσωπική τους ζωή και οδηγούνται σε μια καθοδική πορεία στους πίνακες, με πρόδηλο απότοκο την απαξίωση και αχρήστευση των πτυχίων τους. Επιπλέον , το «ταβάνι» των 60 μηνών στην προϋπηρεσία σε καμία περίπτωση δεν δίνει κίνητρο στους εκπαιδευτικούς να εργαστούν, με την πρόβλεψη για την νέα σχολική χρονιά 2016-2017 να περιλαμβάνει κλειστά σχολεία σε ακριτικές κυρίως περιοχές, καθώς δεν θα υπάρχει εκπαιδευτικός να τα στελεχώσει, εφόσον θα έχει συμπληρώσει τους 60 μήνες προϋπηρεσία. Παράλληλα, η μοριοδότηση του βαθμού πτυχίου, που προτείνεται, θα στερήσει το δικαίωμα εργασίας στα δημόσια σχολεία της χώρας μας, χιλιάδων κατόχων τίτλων με μικρό βαθμό, οι οποίοι θα βρεθούν σε χαμηλές θέσεις του πίνακα. Με την απόφαση αυτή, λοιπόν, οι εκπαιδευτικοί αιφνιδιάζονται και υποχρεώνονται σε ανεργία η και αλλαγή επαγγέλματος. Επί σειρά ετών, το πτυχίο αυτό καθαυτό διασφάλιζε και κατοχύρωνε τα προσόντα μας.  Οποιασδήποτε ποσοτική κατηγοριοποίηση οδηγεί σε υποβάθμιση του τίτλου σπουδών και καλλιεργεί πνεύμα βαθμοθηρίας  στις σχολές, γεγονός που αντιβαίνει στις αρχές ενός εκπαιδευτικού ιδρύματός.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Θα αποσυρθεί το συγκεκριμένο σχέδιο διάταξης, προκειμένου να μην υπάρξει αυτή η άδικη μεταχείριση σε βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών;


Αθήνα, 22/04/2016
Ο ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...