Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ - ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ


Μετά από την πρόσφατη επίσκεψή μου στο Άγιον Όρος , την επιτόπια έρευνα, τη συνομιλία με Γέροντες και με τις Αρχές του τόπου, διαπίστωσα ιδίοις όμμασι την παντελή έλλειψη στοιχειώδους φροντίδας εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, στον  τόπο όπου ο Ελληνορθόδοξος μοναχισμός ανθεί επί χίλια και πλέον χρόνια.


Αρχικά, κοινή διαπίστωση εμού αλλά και όλων των επισκεπτών είναι ότι υπάρχει ελλειπής αστυνόμευση σε ό,τι αφορά όχι μόνο τους επισκέπτες αλλά και τους εκατοντάδες λάθρα εργαζομενους αλλοδαπούς.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η έλλειψη πυροπροστασίας κατά τους θερινούς μήνες, .
Οι τελωνιακοί έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα ανεκτίμητης αξίας κειμήλια
Εκδηλη είναι και η απουσία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μοναχοί και επισκέπτες σε περιστάσεις εκτάκτων αναγκών υγείας, δεν μπορούν να προσβλέπουν σε άλλη πρόνοια, παρά μόνο  στη Θεία Πρόνοια.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους, ο διοριζόμενος από την Κυβέρνηση Διοικητής «…ασκεί επί των υπαλλήλων του Κράτους την εξουσίαν του Γενικού Διοικητού» (άρθρο 5 Κ.Χ.Α.Ο.) Προκειμένου να ασκηθεί αυτή η εξουσία, απαραίτητη είναι η ύπαρξη κρατικών δομών, οι οποίες έχουν συστηματικά απαξιωθεί κατά τις τελευταίες δύο τουλάχιστον Διοικήσεις, με αποτέλεσμα η Κοινότητα του Αγίου Όρους να προσομοιάζει σε ασύντακτο κράτος.


Για τους λόγους αυτούς καταθέσαμε προς τα αρμόδια υπουργεία πέντε σχετικές ερωτήσεις, μεταφέροντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μοναστική κοινότητα. Επιδίωξή μας είναι η προστασία και η στήριξη της καρδιάς της Πίστεώς μας που θεία προνοία χτυπά στον Άθω.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...