Τον τελευταίο καιρό, που είναι στην επικαιρότητα το ζήτημα της ελληνικής ΑΟΖ, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάζεται που και που να λέει από δω κι από κει κάποια νεφελώδη μισόλογα γεμάτα ασάφειες, μην τολμώντας να αμφισβητήσει ευθέως (και σε τέτοιους καιρούς μάλιστα…) την αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου, για να μην ξεσηκώσει τη λαϊκή αγανάκτηση εναντίον του. Αυτό όμως που διστάζει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για ψηφοθηρικούς λόγους, δε διστάζουν να το κάνουν οι συνιστώσες του. Όπως για παράδειγμα η ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά), εκπρόσωποι της οποίας βρίσκονται και μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδού, λοιπόν, οι σχετικές θέσεις της συνιστώσας (η χαρά των Τουρκαλάδων…) και τα συμπεράσματα δικά σας:
«Η ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), το προνόμιο δηλ. μιας χώρας να εκμεταλλεύεται τα ύδατα, το βυθό και το υπέδαφος, σε θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται πολύ πιο μακριά από τα χωρικά της ύδατα (στα 200 μίλια), αποτελεί εδώ και δύο χρόνια περίπου αντικείμενο συζήτησης στην Ελλάδα.
Ούτε δίκαιο ούτε συμφέρον για τον ελληνικό λαό Το τυράκι στη φάκα αυτής της νέας «Μεγάλης Ιδέας» είναι οι υδρογονάνθρακες που (ίσως) υπάρχουν και που (ίσως) αρχίσουν να αντλούνται σε θαλάσσιες περιοχές στη Μεσόγειο. Αυτά τα κοιτάσματα θα χαρίσουν δήθεν τον παράδεισο στον ελληνικό λαό. Ωστόσο η υπό ανακήρυξη ελληνική ΑΟΖ, όπως την αντιλαμβάνεται η ελληνική πλευρά, θα δημιουργήσει ένα παράλογο σχήμα: Αν ισχύσει η «πλήρης επήρεια» του Καστελόριζου (όπως νομίζει ότι θα γίνει η ελληνική πλευρά), η Τουρκία θα περιοριστεί -όχι μόνον στο Αιγαίο αλλά και σε όλη την Α. Μεσόγειο-, σε μια πολύ στενή ζώνη κοντά στις ακτές της, ώστε η ελληνική ΑΟΖ να φτάσει να συνορεύσει με την ΑΟΖ της Κύπρου η οποία συνορεύει ήδη με την ΑΟΖ του Ισραήλ. Αν υιοθετηθεί αυτή η γραμμή οι τρεις αυτές χώρες θα ελέγχουν την Α. Μεσόγειο. Κάτι τέτοιο εγείρει ήδη τις αντιρρήσεις όλων των όμορων χωρών όπως ο Λίβανος, η Αίγυπτος και η Λιβύη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική άποψη για την ΑΟΖ, οδηγεί στην απώλεια 11.000 τετρ. χλμ. της αιγυπτιακής ΑΟΖ, όπως τη βλέπει το Κάιρο.
Το σχέδιο για ανακήρυξη μιας τέτοιας ΑΟΖ δεν έχει κανένα αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα ούτε εντάσσεται σε μια στρατηγική αντίστασης στους δανειστές της Ελλάδας. Ισχύει ακριβώς το αντίστροφο: Το σχέδιο περιλαμβάνει την αγαστή συνεργασία με το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ, καταληστεύοντας τα δικαιώματα των Παλαιστινίων της Γάζας στην Α. Μεσόγειο. Έχει επίσης την κάλυψη των ΗΠΑ, αφού την έρευνα, αλλά και τη μερίδα του λέοντος από την εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων, θα αναλάβουν αμερικανικοί κολοσσοί. Τέλος εντάσσεται απόλυτα στα σχέδια της ΕΕ για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΝΕΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου