Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Τα σαίνια του ΥΠΕΞ


Εκεί στο ΥΠ.ΕΞ. οι ''ατσαλάκωτοι'' υπουργοί και υπάλληλοι που τρέμουν την φωνή του λαού  κατηγορούν την ΧΡΥΣΗ  ΑΥΓΗ για ακραίο λόγο και ''Γκαιμπελικές''  ,όπως αρέσκονται να λέγουν, μεθόδους.

Θαυμάστε λοιπόν το πώς παρουσιάζουν την ερώτησή μας της 28ης Μαρτίου στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Πουθενά η ερώτηση, πουθενά η τοποθέτηση του ερωτώντα, πουθενά τα αμείλικτα ερωτήματα των Ελλήνων Εθνικιστών.

'Οσο για την ανάρτηση της πρωτολογίας και δευτερολογίας του Υφυπουργού, οι επ΄ αμοιβή λογογράφοι αρκούνται στο αναμάσημα μιας ξύλινης γλώσσας, ενός συστήματος αντιγραφή - επικόλληση για όλα τα θέματα.


Τα σαϊνια του ΥΠ.ΕΞ.αντί να δίνουν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον για τις ... αποστομωτικές ανακοινώσεις που θωρακίζουν τάχα τη χώρα από τον τούρκο επιβουλέα, αυτόν με τον οποίο χαριεντίζονται με κάθε ευκαιρία, ας μάθουν επιτέλους ότι χάρις στη ...σκληρή γραμμή τους, οι Τούρκοι φίλοι τους αρμενίζουν στο Σούνιο. Ας κοιτάξουν επιτέλους να προσφέρουν πραγματικά την Πατρίδα ασκώντας μια υπερήφανη και εθνική εξωτερική πολιτική και να αφήσουν τις προσχηματικές επικοινωνιακές σκληράδες γιατί έτσι φεύγουν και οι πόντοι ...




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΑ ΠΛΗΡΗ ΠΡΑΚΤΙΚΑ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ "ΕΚΤΟΣ ΤΟΞΟΥ" , "ΚΑΚΟΥΣ" , ΚΛΠ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Και εμείς ευχαριστούμε.
Θα συζητηθεί η με αριθμό 1229/26-3-2013 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Επικρατείας του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή κ. Χρήστου Παππά προς τον Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με την απάντηση της Ελλάδας στη ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας προς το ΟΗΕ.
Το λόγο έχει ο κ. Παππάς για δύο λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα είμαι σύντομος.
Παρακαλώ εκτός χρόνου, αν έχετε την καλοσύνη, για να κάνω μια επισήμανση. Σήμερα είναι Παρασκευή και είναι η ώρα του Πρωθυπουργού για τον κ. Σαμαρά, τον απόντα για άλλη μια Παρασκευή κ. Σαμαρά, ο οποίος δυστυχώς δεν στάθηκε εξαφανισμένος μόνο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά στάθηκε τραγικά απών και από την κυπριακή κρίση. Στέλνει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τους Υπουργούς του, αποποιείται προσωπικές ευθύνες και πολιτικό κόστος. Δικαιολογείται σε εσάς, στη Διάσκεψη των Προέδρων, στο Προεδρείο της Βουλής, πως δεν έχει χρόνο, διάστημα κατά το οποίο –σε κρίσιμες στιγμές- μπορεί να δέχεται ομάδα φοιτητών κολλεγίων του εξωτερικού ακόμη και χωρίς ραντεβού ή μάλλον με ραντεβού, το οποίο του το κλείνει τελευταία στιγμή ο κ. Στουρνάρας.
Είναι κρίμα και επικίνδυνο για τη χώρα να έχει αυτή τη στιγμή τον κ. Σαμαρά στη θέση του ηγέτη της, τον πολιτικό της ασυνέπειας, έναν ηγέτη γόνο μια ιστορικής οικογένειας, ο οποίος όμως αποδεικνύεται πολύ λίγος απέναντι στις δύσκολες περιστάσεις. Δυστυχώς, δεν διαθέτει καμμία αξιοπιστία, καμμία πυγμή. Στέκεται φοβισμένος, χωρίς σχέδιο και όραμα.
Είναι δύσκολο για κάθε Έλληνα να συνειδητοποιήσει πως το μέλλον των παιδιών του και της πατρίδας κρίθηκε εξωθεσμικά, χωρίς τη δική του γνώμη, στο ραντεβού του Κατάρ.
Κύριε Υπουργέ, γνωρίζω πως θα υπερασπιστείτε τον Αρχηγό σας, θα μιλήσετε για τις υπεύθυνες πολιτικές σας, θα μιλήσετε για τις κραυγές των άκρων, θα μιλήσετε για το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και όλα αυτά τα ωραία, τα γνωστά, τα τετριμμένα. Δυστυχώς, τα λόγια που θα πείτε δεν αλλάζουν την πικρή αλήθεια.
Κύριε Υπουργέ, από τις αρχές του έτους ο ελληνικός Τύπος μάς βομβάρδιζε με δημοσιεύματα ότι θα γίνει εαρινή επίθεση της Κυβέρνησης σχετικά με την ΑΟΖ, ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να προετοιμαστεί να ανοίξει τα πανιά την Άνοιξη, ότι στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο θα πνεύσει νέος άνεμος, ότι θα αποσταλούν οι συντεταγμένες των θαλάσσιων ζωνών στον ΟΗΕ, ότι θα μπει επιτέλους ένας δρόμος στην αξιοποίηση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της πατρίδας μας.
Όμως, αντί γι’ αυτό, βλέπουμε ότι ο ελληνισμός δέχεται μία ολομέτωπη επίθεση. Η Κύπρος εξαναγκάστηκε, με τον πιο ωμό τρόπο, να γονατίσει υποκύπτοντας στους εκβιασμούς των δανειστών της. Πρόκειται σαφώς για ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ελλάδα, ότι δηλαδή θα υποστείτε και εσείς τα ίδια, εάν δεν παραδώσετε τον ορυκτό σας πλούτο.
Κύριε Υπουργέ, βλέπουμε ότι η χώρα μας μπαίνει ταχύτατα σε μια διπλωματική απομόνωση. Έχουν πέσει και οι τελευταίες ψευδαισθήσεις για την περίφημη συμμαχία με το Ισραήλ. Έχει υποστεί μια κατάρρευση η περίφημη Ελληνο-Ισραηλινή συμμαχία και βλέπουμε την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ, με την επίβλεψη μάλιστα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εκτός αυτού, βλέπουμε –και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- ότι καταρρέει το δόγμα του Πρωθυπουργού περί ευρωπαϊκής ΑΟΖ –μια νέα ορολογία που εισήχθη στα διπλωματικά πράγματα- διότι με το ψήφισμα στον ενεργειακό χάρτη της πορείας μέχρι το 2050 η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει στην παράγραφο 77 απερίφραστα: «Η οριοθέτηση της ΑΟΖ θα προκαλέσει τριβές με τρίτες χώρες, από τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κρατήσει αποστάσεις και να μην εμπλακεί η ίδια». Το λένε οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι.
 Κατόπιν τούτου, ερωτάστε και θα ακούσουμε με ενδιαφέρον την απάντησή σας: Ποιες ενέργειες θα κάνετε, προκειμένου η Ελλάς να μην βρεθεί σε διπλωματική απομόνωση και ως εκ τούτου οδηγηθεί εκούσα-άκουσα σε συνεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών; Έχουμε και την τελευταία συνέντευξη του κ. Νταβούτογλου.
Δεύτερον, πώς προτίθεστε να αντιδράσετε στην από 12/3/2013 –που είναι το θέμα μας- ρηματική διακοίνωση, την οποία απέστειλε η Τουρκία προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σε απάντηση της αντίστοιχης ελληνικής διακοίνωσης της 20ης Φεβρουαρίου 2013;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Το λόγο έχει ο κ. Τσιάρας για τρία λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Κύριε συνάδελφε, οι σκέψεις που εκφράσατε για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού νωρίτερα, θα έλεγα ότι αδικούν εσάς τον ίδιο. Σας αδικούν όχι γιατί απλά και μόνο το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας βλέπει και παρακολουθεί την ένταση και την αδιάκοπη προσπάθεια με την οποία εργάζεται ο Πρωθυπουργός, τουλάχιστον από τις τελευταίες εκλογές και μετά, αλλά κυρίως διότι βλέπει κανείς με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα, μέρα με τη μέρα και βήμα-βήμα, μπαίνει σε μια εντελώς διαφορετική τροχιά.
Αν μένει κανείς σε τέτοιου είδους κρίσεις, αντιλαμβάνεστε ότι το πρώτο το οποίο ενδεχομένως καταφέρνει είναι να βάλει κατά θεσμών. Τουλάχιστον ειδικά αυτήν την περίοδο η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μια εντελώς διαφορετική θεώρηση. Είναι μια εποχή που πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να δούμε το μέλλον ως αδήριτη ανάγκη στήριξης των εθνικών μας επιλογών.
Σε ό,τι αφορά την ουσία της ερώτησής σας, η ελληνική αντίδραση στις παραχωρήσεις αδειών τον Απρίλιο του 2012 από την τουρκική Κυβέρνηση προς την τουρκική Κρατική Εταιρία Πετρελαίων, σε περιοχές που εμπίπτουν σε ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου, υπήρξε άμεση και το ξέρουμε όλοι μας.
Έγιναν διαβήματα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά με επίδοση και σχετικών ρηματικών διακοινώσεων που απέρριψαν και αντέκρουσαν πλήρως τους τουρκικούς ισχυρισμούς, εν προκειμένω. Ταυτόχρονα, ενημερώθηκαν εταίροι και σύμμαχοι στη Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά και στο ΝΑΤΟ. Επίσης, κατετέθη στον ΟΗΕ ρηματική διακοίνωση, διά της οποίας η Ελλάδα ενημέρωσε τον Οργανισμό και τα αρμόδια όργανά του για τις τουρκικές παραχωρήσεις και τις ελληνικές θέσεις.
Η απαντητική ρηματική διακοίνωση της τουρκικής πλευράς επαναλαμβάνει, όπως εξάλλου αναμενόταν, τις γνωστές απόψεις της Τουρκίας, αναφορικά με τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. Οι όποιες τουρκικές ενέργειες διεκδίκησης υφαλοκρηπίδας σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας είναι ατελέσφορες, καθώς δεν μπορούν να επιφέρουν έννομες συνέπειες στο μέτρο που αντιβαίνουν τους σχετικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Εμείς, πιστεύουμε ότι έχουν αντικρουστεί και αποκρούονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το μόνο αποτέλεσμα της όποιας τέτοιας απόπειρας αμφισβήτησης ελληνικών δικαιωμάτων είναι η καλλιέργεια εντάσεων που δεν συνάδουν, βεβαίως, με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.
Ειδικότερα δε, σε ό,τι αφορά το Καστελόριζο, μιας και γίνεται συγκεκριμένη αναφορά, έχουμε πει –και το επαναλαμβάνουμε- ότι το Καστελόριζο δεν είναι ένα απομονωμένο νησί. Είναι ανέκαθεν αναπόσπαστο τμήμα, ιστορικά, γεωγραφικά και διοικητικά των Δωδεκανήσων και –σύμφωνα με τις σαφέστατες διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας- το Καστελόριζο, όπως όλα τα νησιά, έχει πλήρη δικαιώματα για όλες τις θαλάσσιες ζώνες.
Είναι αυτονόητο πως το Υπουργείο Εξωτερικών, με γνώμονα πάντοτε την προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διασφαλίζει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, προβαίνοντας στις δέουσες, κατά περίπτωση, διπλωματικές ενέργειες προς κατοχύρωση των ελληνικών θέσεων, εξετάζοντας προσεκτικά και αξιολογώντας ενδελεχώς όλες τις προβλεπόμενες δυνατότητες σε διεθνές επίπεδο.
Η Ελλάδα –το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε- εργάζεται συστηματικά για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας και επιδιώκει σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Τουρκίας, σχέσεις όμως –και το τονίζουμε αυτό- που θα αναπτύσσονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας.
Ειλικρινής και έμπρακτη ανταπόκριση και της άλλης πλευράς, στη βάση βεβαίως των ίδιων αρχών, συνιστά προϋπόθεση για την πραγματική και ουσιαστική βελτίωση των διμερών μας σχέσεων και αυτό εμείς το καθιστούμε σαφές προς τους Τούρκους συνομιλητές μας, χωρίς περιστροφές και με κάθε ευκαιρία.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Το λόγο έχει ο κ. Παππάς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Κύριε Τσιάρα, είστε έμπειρος, αλλά και εσείς αδικήσατε τον εαυτό σας, την πατήσατε την πεπονόφλουδα με τον Πρωθυπουργό με το να τον υπερασπιστείτε, διότι τα έργα και ημέρες του Πρωθυπουργού –δεν θα τα πάρουμε συνολικά, θα μιλήσουμε μόνο για την τελευταία εβδομάδα- φάνηκαν: Michelin, Τσιμέντα Χαλκίδας, Delica. Ο Πρωθυπουργός σας και η Κυβέρνησή σας στο σύνολό της, είναι τυφλωμένη, πολιτεύεται –θα έλεγα- σαν σε ‘ραντεβού στα τυφλά.’
Πολιτεύεστε με έναν μικροπολιτικό εγωισμό. Μετατρέπεστε ηθελημένα ή αθέλητα σε πέμπτη φάλαγγα που δορυφοροποιεί την Ελλάδα στον οθωμανικό άξονα. Η πολιτική σας είναι εγκληματική για εμάς. Το αποδείξατε πρόσφατα στην Κύπρο. Είχατε τη μεγάλη ευκαιρία να πετάξετε την τρόικα έξω απ’ το έδαφος της Κύπρου, εσείς όμως δεν τη βοηθήσατε, μόνο και μόνο προκειμένου να φανεί η γύμνια η δική σας, η γύμνια της μνημονιακής πολιτικής σας, να φανείτε αρεστοί στους δανειστές μας. Αρνηθήκατε τη βοήθεια στην Κύπρο και για έναν ακόμη λόγο, για να μην πέσει η Κυβέρνησή σας. Γι’ αυτό σας λέω ότι πολιτεύεστε μικροπολιτικά. Η Συγκυβέρνηση καταλήγει με την πολιτική της να γίνει -απλά το λέει ο λαός- το γιουσουφάκι της Άγκυρας.
Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η μόνη απάντηση που αρμόζει στους προκλητικούς Οθωμανούς πηγάζει απ’ το τρίπτυχο: εθνική ομοψυχία - πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις - επιθετική εξωτερική πολιτική. Μόνο έτσι μπορεί να πεταχτεί ο Αττίλας έξω από την Κύπρο. Μόνο έτσι θα καταστεί εφικτή η άμεση εκμετάλλευση των ενεργειακών μας κοιτασμάτων τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, προς όφελος του ίδιου λαού, του ελληνικού λαού.
Ελλάδα και Κύπρος χρειάζονται μια ενιαία εθνική συμμαχία για να αντισταθούμε στην επέλαση των τοκογλύφων. Το σύνθημα που θα εμπνεύσει τη διασφάλιση αυτών των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ενός λαού, αλλά των δύο κρατών, είναι το «Κύπρος-Αιγαίο, μέτωπο ενιαίο». Καμμία άλλη λογική, καμμία άλλη προσέγγιση δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα.
Ως Χρυσή Αυγή έχουμε δηλώσει από καιρό ότι η πολιτική σας όχι μόνο χωρίζει την Ελλάδα από την Κύπρο, αλλά φοβόμαστε ότι μεταξύ αυτών των δύο κρατών θα παρεμβληθεί εντός ολίγου και ένα τρίτο, ιδιότυπο κράτος, ένας αυτόνομος χώρος -έτσι θα ονομαστεί- ο οποίος θα αποτελείται από τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών, συνεχίζοντας αυτή την άτολμη και διστακτική πολιτική σας. Φοβούμαστε ότι στα δικά μας νερά, στην ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου, πολύ σύντομα θα κάνουν κουμάντο οι ξένες εταιρείες των τοκογλύφων και των δανειστών.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Σας καλώ, κύριε Τσιάρα, ως εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, να απαντήσετε δυναμικά, σθεναρά, να απαντήσετε ελληνικά, όπως πρέπει. Σας καλώ να απαντήσετε στις κλιμακούμενες προκλήσεις και να μην επαναπαύεστε σε άτολμες ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του Υπουργείου σας, οι οποίες μάλιστα ανακοινώσεις γράφονται στα αγγλικά και όχι στα ελληνικά. Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είστε. Διορθωθείτε εκεί στο Υπουργείο εξωτερικών. Σας το λέμε καλοπροαίρετα.
Οι Τούρκοι ήταν πάντοτε εχθροί μας και εργάζονται ασταμάτητα για την κατάληψη της χώρας μας. Αυτοί μας στέλνουν τους ισλαμιστές λαθρομετανάστες και το ξέρετε. Μη φοβηθείτε, απαντήστε επιτέλους στην πρόκληση των ιστορικά προαιώνιων εχθρών μας και αντισταθείτε στη σύγχρονή αυτή και μόνιμη απειλή για το έθνος μας. Αποκτήστε τη νοοτροπία και τη λεβεντιά του Έλληνα και όχι του ραγιά! Θυμηθείτε έστω και την τελευταία στιγμή ότι είστε απόγονοι Ελλήνων, ότι η Κυβέρνησή σας είναι ελληνική, δεν είναι μια κυβέρνηση διαχειριστών μιας χώρας υπό κατοχή.
Εν κατακλείδι -και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- αποδείξτε ότι υπάρχει Υπουργείο Εξωτερικών, ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Θυμηθείτε ότι στην κατοχική περίοδο το μόνο Υπουργείο που δεν υπήρχε ήταν το Υπουργείο Εξωτερικών. Δυστυχώς, όμως με την πολιτική σας, μας φέρνετε στη θέση του να κάνουμε έναν συνειρμό, έναν αμείλικτο παραλληλισμό, ότι η Κυβέρνησή σας είναι το ίδιο και σύρεται από ξένα κέντρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Κύριε συνάδελφε, λυπάμαι, γιατί θα επαναλάβω αυτό που διατύπωσα νωρίτερα ως άποψη.
Αδικείτε τον εαυτό σας. Προφανώς, δεν είδατε και δεν καταλάβατε τίποτα απ’ αυτά που συνέβησαν στην Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα κι ενώ και η ελληνική κοινή γνώμη είναι εμβρόντητη μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως αντίστοιχες καταστάσεις θα ήταν απολύτως καταστροφικές για την ελληνική κοινωνία, εσείς επαναλαμβάνετε έναν πολιτικό λόγο, ο οποίος τουλάχιστον από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας έχει προφανώς αποκηρυχθεί.
Επιπλέον, κάνετε ένα δεύτερο λάθος. Βλέπετε ότι τουλάχιστον σε οποιαδήποτε προσπάθεια ή σε οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας υπάρχει πάντα άμεση, σαφής και ξεκάθαρη απάντηση. Κι αυτό έγινε ακόμη και χθες. Τώρα, αν η απάντηση ήταν στα αγγλικά -μιας και μιλάμε για μία, αν θέλετε, συνεννόηση, η οποία γίνεται σ’ ένα άλλο επίπεδο- προφανώς δεν είναι το μεμπτό σημείο της όλης συζήτησης.
Θα προτιμούσα πραγματικά ή μάλλον θα ήταν περισσότερο γενναίο από τη δική σας πλευρά να επικαλεστείτε τον σαφή, άμεσο και κατηγορηματικό τρόπο που το Υπουργείο Εξωτερικών ή κι ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου.
ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ: Και οι κορβέτες κάνουν βόλτα στο Αιγαίο!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Θα ήταν πολύ γενναίο από τη δική σας πλευρά και προφανώς θα ήταν και ένα βήμα μπροστά για το πολιτικό μας σύστημα, αν μπορούσαμε να δεχθούμε έστω τις όποιες θετικές ενέργειες ή τις θετικές επιλογές από την πλευρά –αν θέλετε- των στελεχών της Κυβέρνησης.
Προφανώς είναι μια δύσκολη εποχή, προφανώς δεν γίνονται όλα όπως θέλουμε, αλλά σκεφτείτε ποιες θα ήταν οι εξελίξεις, με γνώμονα βεβαίως αυτά που συνέβησαν στην Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα, αν για τη χώρα μας είχαμε ενδεχομένως διαφορετικές ή λάθος επιλογές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Ο Υπουργός Εξωτερικών παραμένει ατσαλάκωτος!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Κύριε Παππά, σας παρακαλώ αφήστε τον κύριο Υπουργό να ολοκληρώσει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Κι εγώ σας επαναλαμβάνω ότι εδώ δικαιώνεται για άλλη μια φορά η συγκεκριμένη θέση και στάση του Πρωθυπουργού, ο οποίος προτίμησε μέσα από μια πολύ δύσκολη συγκυρία να οδηγήσει τουλάχιστον την πατρίδα μας, τη χώρα μας, με τη συνεννόηση και των άλλων πολιτικών παρατάξεων, που συνεργάζονται σ’ αυτή την Κυβέρνηση, σε έναν τόπο ασφαλή, όπου δεν θα ζούσαμε ή δεν θα ζήσουμε γεγονότα όπως αυτά της Κύπρου της προηγούμενης εβδομάδος.
Η εξωτερική μας πολιτική -σας το έχω πει κι άλλες φορές- ασκείται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, αξιοποιώντας πλήρως το συγκεκριμένο θεσμικό οπλοστάσιο που υπάρχει και δημιουργώντας παράλληλα περιφερειακές συμμαχίες, που εμείς πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων σε ένα εξαιρετικά ρευστό γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον.
Υπάρχει αμφισβήτηση γι’ αυτό; Δεν το βλέπει κανείς γύρω μας ότι αυτό συμβαίνει; Δεν πρέπει λοιπόν να έχουμε μια ενιαία φωνή και μια ενιαία στάση απέναντι σε ζητήματα που αφορούν την πατρίδα μας; Σας επαναλαμβάνω το ερώτημα για άλλη μια φορά: Εσείς δεν κρίνατε θετικά τη στάση του Υπουργού Εξωτερικών χθες, όταν με τόσο άμεσο και κατηγορηματικό τρόπο απάντησε στις προκλητικές, ανυπόστατες και αδιανόητες δηλώσεις Νταβούτογλου;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Είναι δικαίωμά σας. Προφανώς, μας κρίνει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη.
Με τη συγκεκριμένη χώρα, με την Τουρκία –τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές- έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου και έχουν γίνει ακόμη και στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Κωνσταντινούπολη. Πολλοί τομείς έχουν εξελιχθεί στο επίπεδο ή, αν θέλετε, στην κατεύθυνση συνεργασίας, όπως η οικονομία, το εμπόριο, η υγεία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός και ο τουρισμός.
Αν με ρωτήσετε, βεβαίως, θα σας πω ότι η πρόοδος παραδείγματος χάριν σε τομείς, όπως το εμπόριο και ο τουρισμός, προφανώς δεν επαρκεί για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για εμάς το ζητούμενο είναι να πάψουν οριστικά όλες οι προκλητικές ενέργειες, όλες οι απειλές πολέμου, οι παραβιάσεις και οι αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, που προφανώς ανάγονται σε άλλες εποχές.
Σε κάθε περίπτωση, η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές από την πλευρά της Τουρκίας σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα και στις επιβεβλημένες -αν θέλετε- σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ χωρών συμμαχικών και ενδεχομένως μελλοντικών εταίρων. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τη διεθνή νομιμότητα και αυτό είναι το πλαίσιο των ενεργειών μας για την προάσπιση -μιας και με ρωτήσατε σχετικά- των ελληνικών δικαιωμάτων και την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων.
Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει σε καμμία περίπτωση ότι θα εφησυχάσουμε. Βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση για την άμεση και αποτελεσματική υπεράσπιση της ασφάλειας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Αυτό είναι το πλαίσιο, μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική εξωτερική πολιτική.
Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι οι σκέψεις ή οι κρίσεις προφανώς είναι για την κοινωνία και τους πολίτες που μας παρακολουθούν και βεβαίως εμείς είμαστε οι διαμορφωτές αυτών των διαφορετικών τάσεων.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Κι εμείς ευχαριστούμε τον κ. Τσιάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...