ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Η Ελλάδα αφήνεται πάλι στο περιθώριο των αποφάσεων της διεθνούς διπλωματίας που την αφορούν άμεσα, λόγω αδιαφορίας, ανικανότητας και ιδεοληψίας των ΥΠΕΞ.
Ενώ με δηλώσεις του στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό Vizion Plus, το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής και πρόεδρος της Υποεπιτροπής για την Ευρώπη, την Ευρασία και τους Αναδυόμενους Κινδύνους, Ρεπουμπλικάνος Dana Rohrabacher, προτείνει την διάλυση του κράτους των Σκοπίων, υποστηρίζει το μοίρασμα των εδαφών τους στο Κόσοβο και την Βουλγαρία, αφήνοντας την Ελλάδα εκτός των αμερικανικών σχεδιασμών, έρμαιο των συγκυριών αφού η πολιτική ηγεσία της χώρας μας σιωπά εκκωφαντικά, παραβλέποντας τα εθνικά μας δίκαια.
Είπε πάντως και κάποια στοιχειωδώς σωστά: «Η πρότασή μου είναι πως η ΠΓΔΜ δεν είναι χώρα. Λυπάμαι – δεν είναι χώρα. Υπάρχει μια τέτοια διαίρεση στη χώρα τους που δεν θα είναι ποτέ σε θέση να ζήσουν μαζί στο μέλλον (οι διάφορες εθνοτικές ομάδες). Και για τον λόγο αυτό, οι Κοσοβάροι και οι Αλβανοί από την ΠΓΔΜ θα πρέπει να είναι μέρος του Κοσσυφοπεδίου και το υπόλοιπο της ΠΓΔΜ θα πρέπει να είναι μέρος της Βουλγαρίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας με την οποία πιστεύουν πως σχετίζονται» φέρεται να δήλωσε ο γερουσιαστής της Καλιφόρνια, σύμφωνα με το βουλγαρικό τηλεοπτικό δίκτυο BGNES σε μετάφραση από τα αλβανικά.
Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είναι υπέρ του διαχωρισμού, ο Ροχραμπάχερ ο οποίος είναι διαπρύσιος πολέμιος της λαθρομετανάστευσης στην χώρα του, είπε ότι «ασκεί επιρροή στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ σήμερα», δεδομένης της θέσης του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. «Θα έχουμε συνομιλίες κατά τους προσεχείς μήνες», πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέο κύκλο αποσταθεροποίησης στην Βαλκανική χερσόνησο. Όπως ο ίδιος δήλωσε: «Ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε είναι η αλλαγή των συνόρων ώστε να εκλογικευθούν και να φέρουν την ειρήνη στα Βαλκάνια». Όπως την έφεραν οι βομβαρδισμοί εκ μέρους των αυτόκλητων «σωτήρων» εναντίον της Σερβίας, θα πρέπει να φανταστούμε…
Οι απόψεις του, προκάλεσαν την άμεση απάντηση του ΥΠΕΞ των Σκοπίων ο οποίος ζήτησε διευκρινήσεις, λέγοντας πως ο αμερικανός γερουσιαστής «δημιούργησε τεράστια ανησυχία» στην «Μακεδονία» και την περιοχή.
Επειδή οι Έλληνες έχουμε την συνήθεια να ενθουσιαζόμαστε με τους «φιλέλληνες», αν και το ζήτημα που έφερε στο προσκήνιο θα έπρεπε να ενδιαφέρει την Ελλάδα, και όχι μόνον γιατί το Μοναστήρι είναι ιστορικά ελληνική περιοχή, και υπάρχει ισχυρή ελληνική πληθυσμιακή παρουσία στα Σκόπια, αλλά και γιατί, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου στα Σκόπια, Κόσσοβο και Θράκη, θα ακολουθήσουν, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο κύριος Dana Rohrabacher δεν είναι.. φιλέλληνας.
Τον Ιανουάριο ο Rohrabacher είχε δηλώσει στην εφημερίδα Washington Post ότι σκοπεύει να επισκευθεί με αμερικανική αντιπροσωπεία την Μόσχα «τον επόμενο μήνα» μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Rohrabacher έχει ταχθεί υπέρ ενός «δημιουργικού διαλόγου» με την Ρωσία. Καλά ως εκεί, αλλά ο κάποτε βοηθός του Προέδρου Ρήγκαν, έχει ένα ακόμη πιο ενδιαφέρον και αμφιλεγόμενο παρελθόν. Η αλβανική τηλεόραση τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στο Αμερικανικό Κογκρέσο, λίγες μέρες μετά την αποστολή εκ μέρους του στον Σέρβο Πρόεδρο Nikolic, επιστολής, στην οποία του ζητούσε να εξετάσει την πιθανότητα μιας ανταλλαγής εδαφών στα βόρεια του Κοσόβου ως την πλέον ενδεικνυόμενη επιλογή.
Επί δεκαετίες ο Rohrabacher φέρεται να στήριξε ισλαμιστικές οργανώσεις που έχουν κατά καιρούς συνδεθεί με την CIA, στοιχεία των Αφγανών Μουτζαχεντίν, την δεκαετία του 1980, και τους ιρανούς Ισλαμο-Λενινιστές «MEK». Οι δεσμοί του αυτοί μπορεί να φανούν χρήσιμοι στις διεργασίες στην περιοχή μας, καθώς η ισλαμιστική και τουρκική επιρροή στο Κόσοβο και την Αλβανία είναι τεκμηριωμένη.
Είναι ενδιαφέρον ακόμη, ότι τον Ιούλιο του 2001, ο Rohrabacher ήταν ο τιμώμενος ομιλητής σε δείπνο για την συγκέντρωση χρημάτων που διοργάνωσε στο Edgewater του New Jersey η Albanian-American Civic League, πολιτική βιτρίνα του UCK.
Η Αθήνα ακούει; Και, κυρίως, θα γίνει το θύμα στο παιχνίδι αποσταθεροποίησης της άμεσα γειτονικής περιοχής μας;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου