Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Οι στρατηγικές προεκτάσεις της αποστολής του Ρωσικού αεροπλανοφόρου «Κουζνετσόφ» στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι στρατηγικές προεκτάσεις της αποστολής του Ρωσικού αεροπλανοφόρου «Κουζνετσόφ» στην Ανατολική Μεσόγειο
Η Ρωσία αποσπά το μοναδικό της αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» από τις συνήθεις περιπολίες του στον Ειρηνικό και το στέλνει στην Ανατολική Μεσόγειο. Το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» έχει πάρει διαταγές να περιπολεί από τέλος Σεπτεμβρίου ανοικτά των ακτών της Συρίας, με εντολές για αεροπορικές επιδρομές κατά βάσεων των τζιχαντιστών στην Συρία και στο Ιράκ (εφόσον υπάρξει από την Βαγδάτη σχετικό αίτημα). Στο αεροπλανοφόρο θα βρίσκονται 30 μαχητικά αεροσκάφη Su-33 και Mig-29K/KUB και 30 μαχητικά ελικόπτερα Ka-52K, Ka-27 και Ka-31. Το «Κουζνέτσοφ» θα συνεργάζεται με την ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στην Λατάκια της Συρίας.
Η αποστολή του αεροπλανοφόρου προφανώς και δεν αφορά μόνο την εξουδετέρωση με αεροπορικές επιδρομές των ισλαμοσυμμοριτών, κάτι που σχετικά εύκολα πραγματοποιείται από την βάση Χμεϊμίμ. Η γενικότερη ανάπτυξη ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σαφής ένδειξη για την μακροπρόθεσμη δέσμευση της Ρωσίας στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και του καθεστώτος Άσαντ, αλλά πρωταρχικώς ένδειξη της αποφασιστικότητας της να υπερασπιστεί τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή αυτή της Μεσογείου.
Το τελευταίο διάστημα τα ναυτικά και αεροπορικά περιστατικά μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και Βαλτική πληθαίνουν, περιστατικά τα οποία μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε ανάφλεξη. Στην θερινή σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί εντός των ημερών στην Βαρσοβία η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα αποφασίσει την αύξηση των ναυτικών, αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων της στα σύνορα με την Ρωσική Ομοσπονδία, χωρίς να υφίσταται η οποιαδήποτε απειλή εκ μέρους της Ρωσίας.
Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παραμένει πιστό στην τυποποιημένη ιδεολογία της  «κακής» Ρωσίας και λειτουργεί ως αιχμή του δόρατος των συμφερόντων των Αμερικανοσιωνιστών, συμφέροντα που έχουν ως κυρίαρχο εφαλτήριο τον επεκτατισμό και την αποσταθεροποίηση. Η Μόσχα επανειλημμένα έχει κατηγορήσει το ΝΑΤΟ ότι δημιούργησε την ουκρανική κρίση ως πρόσχημα για την προώθηση της στρατιωτικής και πολιτικής παρουσίας του πιο κοντά στα σύνορα με την Ρωσία, ενώ οι ισλαμοσυμμορίτες και ο δήθεν πόλεμος κατά της τρομοκρατίας αποτέλεσαν το πρόσχημα της Ουάσιγκτον για την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Ο κυρίαρχος πλέον ρόλος και στόχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο-Μέση Ανατολή είναι η επιθετική δραστηριότητα εναντίον της Ρωσίας και η συστηματική περικύκλωσή της, οι εξελίξεις εξ άλλου το αποδεικνύουν.
Υπάρχει όμως και ένας άλλος στόχος που δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Οι Αμερικανοσιωνιστές μέσω και με αιχμή του δόρατος το ΝΑΤΟ προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν την σύγκρουση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ως αντιστάθμισμα για την πτώχευση του οικοδομήματος που φέρει την πινακίδα Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αντιπαράθεση με την Ρωσία, πλην του σχεδίου περικύκλωσής της, στοχεύει και στην ενοποίηση μιας διχασμένης Δυτικής Ευρώπης και στην αλλοίωση των σχεδίων εξόδου από την ΕΕ που έχουν αρκετά κράτη-μέλη της. Εφευρέθηκε λοιπόν ένας κοινός «εχθρός», που δεν υπήρχε τα τελευταία 25 χρόνια, για να αντικαταστήσει την εσωτερική συνοχή της ΕΕ. Οι Αμερικανοσιωνιστές αντιδρούν στην εσωτερική κρίση του ευρωπαϊκού οικοδομήματός τους με σχέδια πολέμου και στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ρωσία γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, ετοιμάζονται για σύγκρουση με την Ρωσία τόσο στην Μέση Ανατολή όσο και στην Ανατολική Ευρώπη. Το σχέδιο προϋπολογισμού του αμερικανικού Πενταγώνου για το 2017 είναι αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της σχεδιαζόμενης κλιμάκωσης. Ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει 7,5 δισ. δολάρια για τις αεροπορικές επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή και είναι διπλάσιος σε σχέση με το 2016. Μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα 7,5 δισ. προβλέπονται για «long term operations» στην Συρία και το Ιράκ. Εφόσον όλοι γνωρίζουμε ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ ουδόλως στρέφονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιτεθούν κατά των κυβερνητικών δυνάμεων του Άσαντ και προφανώς κατά των συμμάχων του και να ανατρέψουν το status quo που έχει επιβάλλει η Ρωσία στην περιοχή. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουμε και από μια άλλη οπτική γωνία. Αφού αδιαμφισβήτητα οι Ρώσοι με τις αεροπορικές τους επιδρομές εξολοθρεύουν τους τζιχαντιστές, τότε γιατί θα πρέπει να επέμβει η αμερικανική πολεμική αεροπορία στην Συρία και κατά ποίου αντιπάλου;
Ο προφανής στόχος των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή και Ανατολική Ευρώπη είναι η Ρωσία. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ashton Carter εξ άλλου δεν το έκρυψε κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017. Όπως δήλωσε «οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν 5 νέες προκλήσεις που κατά σειρά προτεραιότητας είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Βόρειος Κορέα, το Ιράν και η τρομοκρατία». Η σειρά προτεραιότητας δεν μας ξενίζει ούτε μας εντυπωσιάζει, πολλές φορές έχουμε διατυπώσει ότι η καταπολέμηση της διεθνούς ισλαμικής τρομοκρατίας ουδόλως είναι στις προτεραιότητες των ΗΠΑ αφού η Ουάσιγκτον αποτελεί την κοιτίδα αυτής της τρομοκρατίας. Εξ άλλου το στρατηγικό δόγμα των ΗΠΑ αναφέρεται ξεκάθαρα στην «full spectrum dominance» σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Στο ίδιο δόγμα η Ρωσία και η Κίνα χαρακτηρίζονται ως οι κυριότεροι αντίπαλοι, μάλιστα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην Ρωσία της οποίας ο διεθνής ρόλος χαρακτηρίζεται ως ρεβανσιστικός, ενώ ουδεμία αναφορά υπάρχει για τον κίνδυνο της ισλαμικής τρομοκρατίας.
Τα στρατηγικά σχέδια του αμερικανικού Πενταγώνου δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: Οι ΗΠΑ θέλουν πάση θυσία την παγκόσμια ηγεμονία, την παγκόσμια επικράτηση. Για να το επιτύχουν αυτό θα πρέπει να υπερισχύσουν στρατιωτικά της Ρωσίας και της Κίνας. Η Ανατολική Μεσόγειος-Μέση Ανατολή και η Ανατολική Ευρώπη είναι τα πεδία αντιπαράθεσης και σύγκρουσης ΗΠΑ-Ρωσίας, με την Ρωσία αναμφισβήτητα να είναι η αμυνόμενη δύναμη και τις ΗΠΑ να είναι η απροκάλυπτα επιτιθέμενη.
Γ. Λιναρδής


Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/oi-strathgikes-proektaseis-ths-apostolhs-tou-rwsikou-aeroplanoforou-kouznet#ixzz4DcAhG2LV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...