Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Γιατί όλα κάποτε πληρώνονται…

Το γνωστό σε όλους «πακέτο Χατζηγάκη» καλούνται να… επιστρέψουν τώρα οι αγρότες. Έπειτα από δικαστική διαμάχη χρόνων, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε πρόστιμο 425 εκατ. ευρώ εις βάρος της Ελλάδος για το «πακέτο Χατζηγάκη», το οποίο χορηγήθηκε σε χιλιάδες αγρότες το 2009. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απορρίπτει οποιοδήποτε αίτημα αναίρεσης και υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο να ανακτήσει τις επίμαχες αγροτικές ενισχύσεις που χαρακτηρίστηκαν παράνομη κρατική βοήθεια.

Συγκεκριμένα, ο ΕΛΓΑ είχε καταβάλλει σε 800.000 αγρότες περίπου, αντισταθμιστικές ενισχύσεις 425 εκατ. ευρώ, με την αιτιολογία ότι είχαν προκληθεί σοβαρές ζημιές από παγετό την προηγούμενη χρονιά. Κάθε αγρότης που αποζημιώθηκε έλαβε 500 ευρώ.

Τον Δεκέμβριο του 2011, η Κομισιόν χαρακτήρισε την χρηματοδότηση ως παράνομη κρατική ενίσχυση μη συμβατή με την εσωτερική αγορά. Συνεπώς ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να αναζητήσουν άμεσα τα χρήματα από τους δικαιούχους.

Έπειτα από αρκετές προσφυγές της χώρας μας, το Δικαστήριο έβγαλε οριστική απόφαση, επισημαίνοντας ότι η είσπραξη των εισφορών των αγροτών από το Δημόσιο και η εισαγωγή τους στον κρατικό προϋπολογισμό, πριν αυτές αποδοθούν από το Δημόσιο στον ΕΛΓΑ, αρκούν για να θεωρηθεί ότι οι παροχές που χορηγεί ο ΕΛΓΑ προέρχονται από κρατικούς πόρους. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πληρωμές που κατέβαλε ο ΕΛΓΑ ήταν ανεξάρτητες των εισφορών που είχαν καταβάλλει οι αγρότες, οι πληρωμές αυτές συνιστούσαν πλεονέκτημα το οποίο δεν θα είχαν οι δικαιούχοι υπό κανονικές συνθήκες αγοράς και επομένως, είχαν επιπτώσεις στον ανταγωνισμό.

Για τα… χαΐρια των πρώην, νυν κι επόμενων, καλούνται τώρα οι αγρότες να πληρώσουν το μάρμαρο…

ΚΟΡΙΝΑ ΠΕΝΕΣΗ
Εθνική Εφημερίδα ''ΕΜΠΡΟΣ''  ( φύλλο 140 )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...