Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Ερώτηση για την προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία δεσμεύει περιοχή του Αιγαίου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Προκαλεί η Τουρκία με τη δέσμευση περιοχής του Αιγαίου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά»

Η Τουρκία για ακόμη μία φορά προκαλεί με την στάση της και αποδεικνύει την επιθετική εξωτερική της πολιτική. Για έναν ολόκληρο μήνα και συγκεκριμένα την περίοδο από 15 Νοεμβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου, η Άγκυρα δεσμεύει μια τεράστια περιοχή του Αιγαίου, σχεδόν μεταξύ της Σκύρου και της Χίου, για να πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία πρόκληση καθώς παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο ενώ  δεσμεύει εξ ολοκλήρου μία τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR , όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ.

Όλο και συχνότερα η Τουρκία επιλέγει να δεσμεύει περιοχές οι οποίες χωρίζουν κατά κάποιο τρόπο το Αιγαίο στη μέση δημιουργώντας συνθήκες για κλίμα έντασης και προστριβών στα ελληνοτουρκικά. Αξίζει να σημειωθεί πως προ ολίγων μηνών η Τουρκία είχε προβεί σε ανάλογη κίνηση, την οποία απέσυρε εν τέλει. Συγκεκριμένα, τον  Μάρτιο του 2015, η Τουρκία προέβη στην έκδοση της  ΝΟΤΑΜ Α0889/15, όπου σε συνδυασμό με την NAVTEX 201/15 δέσμευε μία τεράστια περιοχή από την Σκύρο μέχρι την Λήμνο για το διάστημα μεταξύ 2 Μαρτίου και 31 Δεκεμβρίου.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Δεδομένου ότι πρόκειται για μία νέα πρόκληση της Άγκυρας  που έρχεται σε συνέχεια των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου που καθημερινά κάνουν οι Τούρκοι, καθώς και των προηγούμενων προκλήσεων με τις έρευνες του «Μπαρμπαρός» στα κυπριακά ύδατα, πως σκοπεύουν να εμποδίσουν την διεξαγωγή της συγκεκριμένης παράνομης άσκησης;

Τι θα πράξουν, αν παρά ταύτα η άσκηση πραγματοποιηθεί;

Αθήνα, 12/11/2015

Ο ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικράτειας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...