Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Όλο το σύμπαν παραδέχεται την αποτυχία του Μνημονίου εκτός από τους ξεπουλημένους της τρικομματικής

Όλο το σύμπαν παραδέχεται την αποτυχία του Μνημονίου εκτός από τους ξεπουλημένους της τρικομματικής
Η Χρυσή Αυγή από τις πρώτες μέρες του πρώτου ακόμα μνημονίου είχε καταγγείλει την δολιότητα πίσω από τα μνημόνια, τα οποία εκχωρούσαν εθνική κυριαρχία, παρέδιδαν για ξεπούλημα το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και φτωχοποιούσαν τους Έλληνες με αντάλλαγμα δόσεις, που πήγαιναν απευθείας πίσω στους δανειστές και διαρθρωτικές αλλαγές, που φρόντιζαν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης. Αυτά που είπε από την πρώτη στιγμή η Χρυσή Αυγή δεν είναι η «σοφία» κάποιου οικονομολόγου της συμφοράς, αλλά η κοινή λογική ανθρώπων που ζουν μέσα στην πραγματική οικονομία και δεν ασχολούνται μοναχά με δείκτες.
Τώρα πλέον και έχοντας ως υπόβαθρο την δημόσια παραδοχή του ΔΝΤ για λάθος πολιτική που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα έχουμε το εξής παράδοξο. Ο Σαμαράς θριαμβολογεί επειδή δήθεν η παραδοχή του μνημονίου αναφέρεται μόνο στο πρώτο μνημόνιο, ενώ ουσιαστικά η πολιτική του πρώτου μνημονίου είναι ίδια με τις πολιτικές των διαδόχων του.Γενικώς, πλέον όλο το σύμπαν παραδέχεται την αποτυχία του Μνημονίου εκτός από τους ξεπουλημένους της τρικομματικής.
Τώρα, πέρα από την παραδοχή του ίδιου του ΔΝΤ (άραγε τι θα λένε τώρα οι συνομιλητές του Τσίπρα;), έχουμε και δύο άρθρα στις κύριες εφημερίδες του διεθνούς κατεστημένου. Η μία είναι η Guardian, που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα ετήσια έσοδα της Ελλάδας, το ΑΕΠ της, δεν θα σημείωνε πτώση μεγαλύτερη του 5,5% σε σχέση με τα επίπεδα του 2009. Στην πραγματικότητα, όμως, η πτώση ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη της προβλεπόμενης. Η ανεργία το 2012 αναμενόταν να μην ξεπεράσει το 15%. Τελικά, έφτασε το 25%. Εν μέσω παροιμιώδους κρίσης, οι Ελληνες δεν θα απέφευγαν τον κοινωνικό και οικονομικό εκτοπισμό. Ωστόσο, οι πολιτικές που υπέστησαν επέτειναν τα προβλήματα. Η τρόικα υποτίμησε τον αντίκτυπο που θα είχαν στην οικονομία οι περικοπές και οι φόροι και απέτυχε να προβλέψει την επακόλουθη κατάρρευση της αξιοπιστίας στο πεδίο της επιχειρηματικής αξιοπιστίας και την περαιτέρω καταστροφή». Ενώ παρουσιάζει και γλαφυρά την πραγματικότητα του Ελληνικού προγράμματος, λέγοντας: «Αντιθέτως, δάνεισαν χρήματα στην Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσει να πληρώνει τους τόκους των δανείων προς τις τράπεζες, ακόμη και τη στιγμή που οι άνθρωποι λιμοκτονούσαν
Η δεύτερη εφημερίδα που γράφει για τον συγκεκριμένο ζήτημα είναι οι Financial Times και λέει ότι: «Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το θεμελιώδες σφάλμα ήταν η υπερβολική αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη. Ήταν λάθος κυρίως με την έννοια ότι προκάλεσε κι άλλα λανθασμένα συμπεράσματα, για την μείωση του χρέους, τις πιέσεις στον τραπεζικό τομέα, την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων και την βιωσιμότητα του χρέους. Επιπλέον, δεν ήταν ένα απλό σφάλμα από κακοτυχία. Οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της συμφωνημένης ελληνικής προσαρμογής δεν ήταν απλώς ορατές: Τις είχαν πράγματι προβλέψει πολλοί επικριτές, όπως παραδέχεται ανοιχτά το ΔΝΤ. Το άλλο μεγάλο λάθος που παραδέχεται η ανάλυση αφορά τον υπερβολικά μεγάλο χρόνο που πέρασε μέχρι να συμφωνηθεί η αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους. Όταν έγινε η συμφωνία, οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές είχαν ήδη αποχωρήσει».
Ένα άλλο σημείο που αφορά το ελληνικό χρέος, το οποίο προφανώς αναφέρεται στα χρέη που δημιουργήθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ, είναι το εξής: «Η πρώτη θα είναι ο επαναπροσδιορισμός της βιωσιμότητας του χρέους. Ο στόχος του 124% του ΑΕΠ είναι αυθαίρετος και απατηλός. Είναι αυθαίρετος γιατί δεν υπάρχει οικονομική δικαιολογία για αυτά το νούμερα. Και είναι απατηλός γιατί οι επενδυτές δεν θεωρούν πλέον το ελληνικό χρέος ως εθνικό χρέος (sovereign), αλλά "υπό του εθνικού χρέους" (sub-sovereign). Τα ενεργητικά "υπό του εθνικού χρέους", όπως των πολιτειών των ΗΠΑ ή των κρατιδίων της Γερμανίας, δεν μπορούν να έχουν τους ίδιους συντελεστές χρέους προς το ΑΕΠ με τα εθνικά, γιατί δεν έχουν την δυνατότητα να τυπώσουν δικό τους χρήμα. Ένα μέγεθος στην κλίμακα του 60-80% θα ήταν πιο ρεαλιστικό».
Ασχέτως των προτάσεων που έχει η μία ή η άλλη εφημερίδα, αναλόγως με τα συμφέροντα που αντιπροσωπεύουν, το γεγονός είναι ότι πλέον δεν υπάρχει κανείς στον πλανήτη, πέραν της τριμερούς συγκυβέρνησης, που να μην παραδέχεται την πλήρη αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής. Η τρόικα στοχεύει στην ολοκληρωτική καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και τη δέσμευση του εθνικού μας πλούτου. Η συγκυβέρνηση εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα των τοκογλύφων, έχει καταδικάσει στην ανέχεια τον ελληνικό λαό και έχει εκχωρήσει την εθνική μας κυριαρχία.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/olo-to-sumpan-paradechetai-thn-apotuchia-tou-mnhmoniou-ektos-apo-tous-jepou#.UbXfg9LjfVo#ixzz2Vp4rmXY1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...