Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΝ ΤΖΑΜΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ – ΣΕΙΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ;


41865928659286
Την ίδια ώρα που –στα πλαίσια της ελληνοτουρκικής «φιλίας»- πολλοί Έλληνες παρακολουθούν αποχαυνωμένοι τα τουρκικά σήριαλ στην «ελληνική» τηλεόραση, οι «φίλοι» μας οι Τούρκοι μετατρέπουν σε τζαμί τον ναό της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας, που σήμερα είναι μουσείο. «Δεν υπάρχει κανένα νομικό ή άλλο εμπόδιο για να ανοίξει τις πύλες της ως τέμενος για προσευχές μουσουλμάνων η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, κάτι που θα συμβεί σύντομα, όταν ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της γενικής γραμματείας Βακουφίων, Αντνάν Ερτέμ.
Αυτό σημαίνει πρακτικά πως το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Εδώ ο Ερτέμ πετάει το μπαλάκι στην τουρκική κυβέρνηση: «είναι ένα τέμενος και θα παραμείνει έτσι. Ωστόσο, δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να αποφασίσουμε τι θα γίνει, αυτό είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης».
Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα χτίστηκε από τον Μανουήλ Α’ μεταξύ 1238-1263, με πρότυπο την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης. Αμέσως μετά την οθωμανική επέλαση, είχε μετατραπεί σε τζαμί και το 1960 η τουρκική κυβέρνηση, αποφάσισε να γίνει μουσείο.
Πως θα απαντήσει η συγκυβέρνηση στην τουρκική πρόκληση; Μήπως με τζαμί στην Αθήνα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...