Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΜΑΘΗΜΑΤΑ… ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ


lathro
Ένα νέο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, έκδοση του υπουργείου ΠΡΟ-ΠΟ, θα πάρουν σύντομα στα χέρια τους οι Έλληνες αστυνομικοί. Όχι, δεν πρόκειται για επιπλέον οδηγίες για την αντιμετώπιση των εγκληματιών που έχουν ρημάξει τη χώρα –με τέτοια θα ασχολούμαστε τώρα;- αλλά για «εγχειρίδιο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης», το οποίο θα τους κάνει μαθήματα… αντιρατσισμού!
Ας δούμε εν τάχει κάποια απ’ τα κυριότερα σημεία του:
«Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία υπάρχουν και μέσα στην αστυνομία, καθώς σε μια υπηρεσία αντιπροσωπεύεται ο μικρόκοσμος μιας κοινωνίας συνολικά και οι αστυνομικοί υπάλληλοι προέρχονται από αυτή την κοινωνία. Όπως όλοι οι πολίτες έτσι και οι αστυνομικοί επηρεάζονται στην κρίση τους από το πολιτισμικό τους υπόβαθρο.
Σημαντική έμφαση στη διαπολιτισμική εκπαίδευση των αστυνομικών υπαλλήλων δίνεται και στην εξάλειψη των διακρίσεων που πηγάζουν από την ίδια την λειτουργία της αστυνομίας.
Πολλές μελέτες υποστηρίζουν πως ακόμη και τα μεμονωμένα περιστατικά διακρίσεων και ρατσισμού επηρεάζουν αρνητικά τη γενικότερη εικόνα της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να φορτίζονται αρνητικά οι σχέσεις με τις μειονότητες και τις μεταναστευτικές κοινότητες, τροφοδοτώντας με αυτό τον τρόπο έναν φαύλο κύκλο καχυποψίας».
Ποιος είναι ο σκοπός της έκδοσης του… αντιρατσιστικού πονήματος;
Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Βασικοί στόχοι του εγχειριδίου Διαπολιτισμικής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη που συναλλάσσονται με υπηκόους τρίτων χωρών», είναι α) η βελτίωση της γνώσης και της αντίληψης των αστυνομικών υπαλλήλων στις σχέσεις τους με τους μετανάστες, β) η ανάπτυξη βέλτιστων επικοινωνιακών δυνατοτήτων στο διαπολιτισμικό περιβάλλον, γ) η βελτίωση των παραγόμενων υπηρεσιών προς τους μετανάστες, δ) ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε συνδυασμό με τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες, ε) ενίσχυση της προσήλωσης των αστυνομικών υπαλλήλων στην αποτελεσματική λειτουργία σε διαπολιτισμικό περιβάλλον (συνειδητότητα), στ) βελτίωση της γνώσης των αστυνομικών για τους νόμους και τις ρυθμίσεις που αφορούν στους μετανάστες».
Όλα, λοιπόν, για τους «κατατρεγμένους οικονομικούς μετανάστες» και τις «μειονότητες». Υπάρχει τίποτα και για τους ανυπεράσπιστους Έλληνες, που πέφτουν θύματα της εγκληματικότητας; Όχι, δεν… περισσεύει, πρόλαβαν άλλοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...