Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Ερώτηση για τις συντονισμένες επίσημες προκλήσεις του τουρκικού κράτους

ΠΡΟΣ: ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Παγίως αναπάντητες οι συντονισμένες επίσημες προκλήσεις του τουρκικού κράτους»

Η τοπική εφημερίδα της Θράκης «Αντιφωνητής», περιγράφοντας την άνευ προηγουμένου σε προκλητικότητα επίσκεψη του Τούρκου πρέσβη στη Θράκη, Κερίμ Ουράς (1-2 Απριλίου 2016), αναφέρει επί λέξει τα εξής:   

«Στο μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο, όπου πήγε “ιδιωτικά” ο Ουράς, άκουσε τον διευθυντή Τουνάλπ Μεχμέτ να αναφέρεται στο πρόβλημα χώρου που έχει το σχολείο του και το οποίο δεν πιστεύει ότι θα λυθεί ούτε με τις δύο αίθουσες που αναμένεται να προστεθούν το καλοκαίρι. Πιο αιχμηρός ο Αχμέτ Αρήφ, πρόεδρος του συλλόγου κηδεμόνων και δεξί χέρι του τουρκομουφτή Σερήφ, θύμισε το ατελέσφορο αίτημα για μειονοτικό σχολείο στα Αρριανά, την απειλή της κλήρωσης για την εισδοχή των παιδιών στην Α΄ Γυμνασίου αλλά και την πρόσφατη οδηγία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Παν. Κεραμάρη να μην χρησιμοποιείται υπηρεσιακά (μόνο) η τουρκική γλώσσα.

Όταν λοιπόν ο Τούρκος Πρέσβης πήρε τον λόγο αναφέρθηκε στην ίδια οδηγία μιλώντας για «διάβρωση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας» που «ανησυχεί» την Τουρκία. «Τα εντός της Ε.Ε. προβαλλόμενα εμπόδια στην γλώσσα και στην χρήση της δεν είναι κάτι σωστό και καλό. Ελπίζω όποιος και αν έκανε αυτή την οδηγία να το σκεφτεί ξανά. Δεν πιστεύω πως αυτά εξυπηρετούν σε θετική κατεύθυνση την κοινωνική αλληλεγγύη και τον κοινωνικό ιστό. Επίσης αυτό δεν είναι κάτι που αποφασίζει η τοπική αρχή»…

«Στην Κύπρο προχωρούμε στην οδό της επίλυσης. Στην Κύπρο πλέον γίνεται λόγος όχι για δύο κοινότητες και δύο γλώσσες αλλά για δύο ιδρυτικά κράτη. Σήμερα η ελληνοκυπριακή πλευρά απέστειλε επιστολή στην Ε.Ε., με την οποία ζητά τα τουρκικά να αναγνωριστούν ως επίσημη γλώσσα. Στην πραγματικότητα αυτό εντέλλει και το Σύνταγμά τους. Με την κατάσταση να είναι λοιπόν έτσι, το να λέγεται σε ένα μειονοτικό σχολείο «μην μιλάτε τουρκικά» αποτελεί μια πρωτόγονη και απαράδεκτη νοοτροπία. Αυτό είναι ανάγκη να ειπωθεί ξεκάθαρα. Αυτό θα αποτελέσει θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες…»

Η επίσκεψη του εν λόγω επίσημου απεσταλμένου του τουρκικού κράτους στη Θράκη, που πέρασε στα ψιλά της ειδησεογραφίας, αποτελεί άλλο ένα ευθύ πλήγμα στην εξωτερική μας πολιτική, η οποία συνεχίζει να υπομένει, χωρίς καμία αντίδραση και με τον πλέον πειθήνιο τρόπο, τις «νουθεσίες» του πρέσβη για την εκπαιδευτική δραστηριότητα στην μουσουλμανική μειονότητα, η οποία διέπεται εξ ολοκλήρου από τη συνθήκη της Λωζάνης. Αποδέχεται δηλαδή αδιαμαρτύρητα αφενός να συγκρίνεται η κατάσταση στη Θράκη με το καθεστώς της Κύπρου και αφετέρου να εκφράζει εντός ελληνικού εδάφους την πεποίθηση ότι το σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας πρέπει να διεξάγεται αποκλειστικά στην τουρκική γλώσσα.           

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1) Ποια θα είναι η απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης στη νέα προκλητική περιοδεία –που χαρακτηρίστηκε «ιδιωτική»- του Τούρκου πρέσβη σε μειονοτικά σχολεία και ιδίως στις απαράδεκτες συγκρίσεις με την Κύπρο και την απαίτησή του για την τουρκική γλώσσα;

2) Προτίθεται η Κυβέρνηση, υπό τον όρο της αμοιβαιότητας, να προχωρήσει στο κλείσιμο των προξενείων Κομοτηνής και Σμύρνης αντίστοιχα;

Αθήνα, 11/04/2016
Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...