Στον κατάλογο των δέκα πιο στρατιωτικοποιημένων χωρών της υφηλίου παραμένει η Κύπρος. Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, γιατί από την άλλη πλευρά δεν φαίνεται πουθενά να έχει την όποια ισχύ πυρός, τουλάχιστον ανάμεσα σε 126 χώρες παγκοσμίως. Αυτή την αντίθετη εικόνα δίνουν δύο ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού που εξειδικεύονται σε στρατιωτικά θέματα.
Ο γερμανικός οίκος BICC (Bonn International Center for Conversion) εμφανίζει και στην τελευταία (για το 2015) έκθεσή του την Κύπρο να βρίσκεται στις δέκα πιο στρατιωτικοποιημένες χώρες της υφηλίου.
Συγκεκριμένα η Κύπρος βρίσκεται στην 7η θέση (πέρσι ήταν 6η) του σχετικού κατάλογου. Στην 1η θέση παραμένει το Ισραήλ και ακολουθούν Σιγκαπούρη, Αρμενία, Ιορδανία, Β.Κορέα και Ρωσία, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν Αζερμπαϊτζάν, Κουβέιτ και Ελλάδα.
Στην ανάλυση της έκθεσης του BICC δίνεται μια επαρκής εξήγηση για τους λόγους που η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις του σχετικού πίνακα ενώ άλλες χώρες, όπως π.χ. η Τουρκία βρίσκονται πολύ πιο κάτω.
Αιτία είναι τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στο δείκτη GMI (Διεθνής Δείκτης Στρατιωτικοποίησης) και έχουν να κάνουν με τις αμυντικές δαπάνες σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, το στρατιωτικό προσωπικό (και γενικά όλους τους ένοπλους) επί του συνόλου του πληθυσμού σε σύγκριση με το ιατρικό προσωπικό, καθώς επίσης και το σύνολο του βαρέως οπλισμού σε σχέση με τον πληθυσμό.
Τα δεδομένα αυτά λειτουργούν κατά τρόπον ώστε η Κύπρος να φαίνεται ένα στρατιωτικοποιημένο νησί, εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι σχεδόν το σύνολο του ανδρικού πληθυσμού της χώρας βρίσκεται υπό τα όπλα (υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και εφεδρεία) και ενώ την ίδια ώρα υπάρχει και αρκετά μεγάλη αστυνομική δύναμη.
Από την άλλη, μπορεί η Εθνική Φρουρά εδώ και δέκα χρόνια να μην έχει προβεί σε αξιόλογη εξαγορά, εντούτοις τα οπλικά συστήματα που έχει καταγραμμένα από προηγούμενες αγορές ενισχύουν την εικόνα ενός στρατιωτικοποιημένου κράτους.
Τα ίδια λίγο ή πολύ ισχύουν και για την Ελλάδα η οποία ανεβαίνει ψηλά στον σχετικό κατάλογο καθώς έχει από τη μια συμβατικές υποχρεώσεις λόγω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ (2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες) και από την άλλη η φθίνουσα οικονομία λόγω κρίσης.
Στην ανάλυση του BICC αναφέρεται πως βασικός παράγοντας για Ελλάδα και Κύπρο στο να έχουν υψηλό δείκτη στρατιωτικοποίησης αποτελεί «η απειλή που προέρχεται από την Τουρκία». Για την Ελλάδα σημειώνεται επίσης πως «αν και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές στον αμυντικό της προϋπολογισμό τα τελευταία χρόνια, οι αριθμοί δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμα 13,5 στρατιώτες και παραστρατιωτικό προσωπικό (Αστυνομία κ.λπ.) ανά 1.000 κατοίκους. Σε αντίθεση, ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού ήταν μόλις σε 4,3 ανά 1.000 κατοίκους.
Επιπρόσθετα, η Ελλάδα έχει γύρω στα 1.350 βαρέα άρματα, αποτελώντας με διαφορά τον μεγαλύτερο στόλο αρμάτων στην Ευρώπη».
Μόνο η Ελλάδα στον δείκτη GFP
Πέραν όμως από το πόσο στρατιωτικοποιημένο είναι ένα κράτος, αυτό που στο τέλος μετρά είναι η ισχύς πυρός που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις του.
Τα στοιχεία που δίνει η GFP (Global Firepower), η οποία καταγράφει τα δεδομένα σε 126 χώρες, μπορεί να βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της GFP, οι πρώτες δέκα χώρες από απόψεως ισχύς πυρός των Ενόπλων τους Δυνάμεων είναι: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βρετανία, Γαλλία, Νότιος Κορέα, Γερμανία, Ιαπωνία και Τουρκία.
Το Ισραήλ που στην ανάλυση του BICC είναι πρώτο στους δείκτες GFP είναι στην 11η θέση ενώ η Ελλάδα είναι ακόμα πιο κάτω, στην 60ή θέση.
Όσο δε για την «στρατιωτικοποιημένη Κύπρο» αυτή δεν φαίνεται πουθενά στον κατάλογο της GFP. Προφανώς γιατί τα στοιχεία που καθορίζουν τους σχετικούς δείκτες GFP είναι χαμηλά και δεν μπορούν να υπολογιστούν.
Ενδεχομένως στο μέλλον τα δεδομένα να αλλάξουν αφού ένας από τους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη είναι και η ενέργεια (χρήση και παραγωγή).
Η παραδοξότητα με ΗΠΑ, Βρετανία και Τουρκία
Το παράδοξο είναι πως χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία παρουσιάζονται να είναι πολύ λιγότερο στρατιωτικοποιημένες. Όπως εξηγείται στην ανάλυση του BICC: «Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, βρίσκονται μόλις στη 29η θέση.
Αν και είναι εμφανές πως διατηρεί τον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό και έναν πολύ μεγάλο στρατό, οι πόροι που διατίθενται προς τον στρατό είναι σχετικά χαμηλοί σε σχέση με τη γενικότερη δημόσια δαπάνη, δαπάνες στον τομέα της υγείας και το μέγεθος του πληθυσμού».
Οι ΗΠΑ το 2014 κάλυψαν το 34% των αμυντικών δαπανών παγκοσμίως, ξοδεύοντας 610 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αλλά και η Βρετανία, που βρίσκεται στην 64η θέση, είναι γνωστό ότι έχει υψηλές αμυντικές δαπάνες. Ισχύουν και στην περίπτωση αυτή οι ίδιοι λόγοι όπως και για τις ΗΠΑ.
Από την άλλη, η γειτονική μας Τουρκία εμφανίζεται μόλις στην 23η θέση και 9η ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Η οποία μπορεί να μπει στις παραδοξότητες αφού δαπανά πολύ περισσότερα σε αμυντικές δαπάνες απ’ ό,τι η Κύπρος και η Ελλάδα. Πλην όμως τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας σε σχέση με τον πληθυσμό της οδηγούν τον σχετικό δείκτη πολύ πιο κάτω απ’ αυτόν των γειτόνων της.
http://hellasforce.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου