ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΘΕΜΑ: «Ελληνικές αρχαιότητες βρίσκονται σε Μουσεία και Πανεπιστήμια του εξωτερικού»
Ελληνικές αρχαιότητες βρίσκονται στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο. Στο εν λόγω Μουσείο υπάρχει πτέρυγα αφιερωμένη στον ελληνικό πολιτισμό, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 1500 αντικείμενα κατά χρονολογική σειρά σχετικά με τους πρώτους πολιτισμούς που βοήθησαν να διαπλασθεί η σύγχρονη Ελλάδα. Μεταξύ αυτών των εκθεμάτων συμπεριλαμβάνεται ένα κορινθιακό κράνος το οποίο ανήκε σε πολεμιστή που συμμετείχε στη Μάχη του Μαραθώνα και ανακαλύφθηκε με ένα ανθρώπινο κρανίο στο εσωτερικό του. Το εύρημα αυτό ήρθε στο φως από τον αρχαιολόγο και Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας στα ιόνια Νησιά, George Nugent-Geneville, κατά την περίοδο 1832-1835. Ο Nugent-Geneville πραγματοποίησε μια σειρά από στοιχειώδεις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα, μία από τις οποίες έλαβε χώρα στην πεδιάδα του Μαραθώνα, όπου και ανακαλύφθηκε το κράνος. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Μουσείου: «σχετίζεται με τους μεγάλος ήρωες της Αρχαίας Ελλάδας. Από την ανακάλυψη έχουν περάσει 100 χρόνια και δεν ξέρουμε πόσο η μεταφορά των πληροφοριών είναι αξιόπιστη, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι η οικία και τα αντικείμενα του Nugent δεν κληρονομήθηκαν στα παιδιά του». Το έκθεμα αυτό «αγοράστηκε από το Μουσείο σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby’s, το 1926 στο Λονδίνο», σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών (Α.Π. 21/40/ΑΣ13429 ) σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Α. Γρέγου («Επιστροφή ευρημάτων των Μαραθωνομάχων από το εξωτερικό», αρ. πρωτ. 960, ημ/νια 18-3-2015).
Αντίστοιχη περίπτωση διακίνησης και εξαγωγής αρχαιοτήτων εντοπίζεται και στην αποστολή οστεολογικού υλικού από την ανασκαφή του Δημοσίου Σήματος ώστε να πραγματοποιηθεί ανθρωπολογική μελέτη στο Πανεπιστήμιο Adelphi της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού (Α.Π. ΥΠΟΠΑΙΘ/ΤΝΠΚΕ/77717/244) στην ίδια ερώτηση, «το σύνολο του υλικού αυτού έχει επιστραφεί από 28.1.2006 στην πρώην Γ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, νυν εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών».
Η κυβέρνηση με πλήθος ανακοινώσεων και δηλώσεων έχει αναγάγει το θέμα της επιστροφής των κλεμμένων αρχαιοτήτων στην Ελλάδα σε μέγιστο εθνικό στόχο της πολιτιστικής της πολιτικής. Θα πρέπει όμως, να υπάρχει και ενημέρωση για την οποιαδήποτε διακίνηση αντικειμένων ιστορικής αξίας μεταξύ της χώρας μας και εκπαιδευτικών ή άλλων ιδρυμάτων με στόχο την έκθεση και μελέτη τεκμηρίων του ελληνικού πολιτισμού.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε η κεφαλή του Έλληνα Μαχητή με την περικεφαλαία του να επιστρέψουν στην Ελλάδα;
Ποια τα αποτελέσματα της οστεολογικής μελέτης; Σε τι κατάσταση επεστράφησαν οι σκελετοί; Τι ανακάλυψε το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για τους πεσόντες ήρωες ;
Ποια μέτρα θα λάβετε ώστε να επαναπατριστούν στο σύνολό τους οι κλεμμένες αρχαιότητες ως δείγμα σεβασμού στην ιστορία της Πατρίδας και ως δείγμα απόδοσης δικαιοσύνης για τα αδικήματα που καταφανώς τελούνται εις βάρος της χώρας μας τα τελευταία χρόνια;
Αθήνα, 20/11/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου