Εκτός τόπου και χρόνου ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος αγνοεί εντελώς το γεγονός της ανακήρυξης ανεξαρτησίας της περιοχής της Κριμαίας και του κυρίαρχου λαϊκού αιτήματος της υπόλοιπης νοτιοανατολικής Ουκρανίας που από χθες καλεί σε επέμβαση την ομογενή και ομόδοξη Ρωσία.
Πέραν του γεγονότος ότι "παίζει με τη φωτιά" κινδυνεύοντας να "σύρει" την Ελλάδα σε μέτωπο κατά της Ρωσίας...
Την στιγμή που δεν τολμούν να «πατήσουν πόδι» στην Ουκρανία ΥΠΕΞ πολύ ισχυρότερων δυτικών κρατών, ο άνθρωπος που στην Ελλάδα σιωπά σκανδαλωδώς σε κάθε τουρκική πρόκληση κατά της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας, «κόβει βόλτες» και κάνει απερίσκεπτες δηλώσεις στην πλέον επικίνδυνη, «εύφλεκτη» περιοχή του πλανήτη την παρούσα στιγμή!
Κάνει «λεονταρισμούς» απέναντι στην πανίσχυρη Ρωσία, ο άνθρωπος που «στέκεται σούζα» κάθε φορά μπροστά στον κ. Νταβούτογλου.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής και εκτελούντα χρέη «προέδρου» της Ουκρανίας Oleksandr Turchynov και τον Υπουργό Εξωτερικών Andrii Deshchytsia, έκανε τις εξής δηλώσεις με τις οποίες, παρέχει κατ' αρχάς αναγνώριση στην παράνομη φιλοδυτική "κυβέρνηση" του Κιέβου, την οποία δεν αναγνωρίζει η Ρωσία και επιπλέον, τάσσεται κατά των ρωσικών κινήσεων στην περιοχή, κάνοντας λόγο για διατήρηση "εδαφικής ακεραιότητας" και των "υφιστάμενων συνόρων της Ουκρανίας":
«Η συνάντηση που είχα με τον προσωρινό Πρόεδρο της Ουκρανίας και με τον Υπουργό Εξωτερικών, ταυτοχρόνως, μου έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσω καλύτερα την κατάσταση και να μεταφέρω το μήνυμα τόσο το ελληνικό, όσο και το ευρωπαϊκό.
Η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως κράτος, στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τα υφιστάμενα σύνορα της Ουκρανίας, γιατί ασκούμε μια εξωτερική πολιτική αρχών που βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Θέλουμε να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια, για όλους τους πολίτες, θέλουμε η μεταβατική κυβέρνηση να είναι συμπεριληπτική όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλων των περιφερειών της χώρας.
Έκανα ειδική αναφορά στο ελληνικό στοιχείο της Μαριούπολης και γενικότερα, της ευρύτερης περιοχής και χαίρομαι, γιατί υπάρχει ετοιμότητα της Ουκρανικής μεταβατικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα θέματα αυτά.
Το οξύτερο όμως πρόβλημα που υπάρχει, αυτή τη στιγμή, είναι η οικονομική κρίση.
Είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε τις δικές τους προτάσεις και αντιλήψεις, για το πώς θα μπορούσε η διεθνής κοινότητα να βοηθήσει την Ουκρανία με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά όχι μόνο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η δική μου πρόταση είναι πως πρέπει να γίνει, οπωσδήποτε, μια διεθνής διάσκεψη για το θέμα αυτό, ώστε να διαμορφωθεί, άμεσα, το σχήμα. Βεβαίως, η Ελλάδα είναι έτοιμη να δώσει μέσα από την εμπειρία της κρίσης που έχουμε ζήσει και ζούμε την τεχνογνωσία της και προς την Ουκρανία.
Βεβαίως, όλα αυτά τελούν υπό το κλίμα της έντασης στην Κριμαία. Οι ουκρανορωσικές σχέσεις είναι καθοριστικές, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά, θα έλεγα και για την πανευρωπαϊκή και παγκόσμια σταθερότητα.
Πρέπει όλα να αντιμετωπιστούν με αυτοσυγκράτηση, με ψυχραιμία, με διάλογο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των υφισταμένων συμβατικών κειμένων που συνδέουν την Ουκρανία με τη Ρωσία, αλλά και με τη διεθνή κοινότητα και χαιρόμαστε, γιατί η προσωρινή Ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει την διαδικασία που συνδέει την Ουκρανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης.
Θεωρώ ότι η επίσκεψή μου, από την άποψη αυτή, ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να προωθήσουμε και τις διμερείς σχέσεις, αλλά και να καταστήσουμε σαφή και το ρόλο της Ελλάδας, ως προεδρεύουσας χώρας σε αυτή την πολύ κρίσιμη περίσταση.
Γιατί μπορούμε να προσφέρουμε τις καλές μας υπηρεσίες και αυτές μπορούν να γίνουν δεκτές από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, γιατί έχουμε καλλιεργήσει σχέσεις αξιοπιστίας, βασισμένες στην ειλικρίνεια και τη στρατηγική θεώρηση των πραγμάτων».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου