Τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών τον Μάιο πιθανότατα θα προκαλέσουν σοκ, με αντιευρωπαϊκά κόμματα όπως το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο να κερδίζουν ή να πλησιάζουν τη νίκη στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Ελλάδα, στη Βρετανία και στην Αυστρία.
Αυτό αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times και επισημαίνουν πώς αν έλθουν αυτά τα αποτελέσματα θα αποσταθεροποιηθούν οι αγορές και θα δυσκολευτούν οι κεντρώοι πολιτικοί να κάνουν τους συμβιβασμούς που πάντα είναι απαραίτητοι για να συνεχίσει να δουλεύει η Ευρώπη.
Απαντώντας σε αυτό το καταστροφολογικό σενάριο, ένας αισιόδοξος φιλοευρωπαϊστής θα σημείωνε ότι, ακόμη κι αν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα πάρουν πολλές νίκες, θα συνεχίσει να υπάρχει μια ασφαλής πλειοψηφία υπέρ του ευρώ και υπέρ της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν ενωθούν τα κεντροδεξιά και τα κεντροαριστερά κόμματα. Καθώς οι οικονομίες σταδιακά θα ανακάμπτουν, αναλόγως θα μειώνεται και η δύναμη των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων. Εν τέλει, το ευρώ όχι μόνο θα έχει επιβιώσει, αλλά θα έχει βγει κι ενισχυμένο από την κρίση αφού οι κρίσιμοι θεσμοί που το στηρίζουν, και ειδικά η ΕΚΤ, θα έχουν εξασφαλίσει τις εξουσίες που χρειάζεται για να αποδώσει.
Σίγουρα υπάρχει πιθανότητα να γίνει έτσι. Όμως υπάρχει και μια διαφορετική, πιο σκοτεινή ερμηνεία, την οποία εγώ θεωρώ πιο πειστική. Λέει ότι η οικονομική κρίση έχει ζημιώσει σοβαρά το νόμισμα. Έχει αφαιρέσει από την ΟΝΕ στήριξη και νομιμότητα κι έχει εκθέσει τα σχεδιαστικά του ελαττώματα. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι η έλλειψη ενός μεγάλου κεντρικού προϋπολογισμού και μιας «ένωσης πληρωμών» σαν εκείνες που κάνουν άλλα ομοσπονδιακά νομίσματα, όπως το δολάριο, να αποδίδουν.
Αυτή η αδυναμία διορθώνεται μόνο αν δημιουργηθεί κάτι που θα πλησιάζει περισσότερο σε ευρωπαϊκό έθνος. Αλλά η κρίση έχει υπονομεύσει βαθιά το φιλοευρωπαϊκό συναίσθημα που θα ήταν απαραίτητο για να συσταθούν Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Ακόμη και στη Γερμανία, που ιστορικά υποστήριξε το ευρωπαϊκό ιδεώδες, οι πιο σεβαστοί θεσμοί βγάζουν κόκκινη κάρτα.
Το αποτέλεσμα είναι το ευρώ να μένει κολλημένο σε μια βαλτώδη οικονομία, με ανεπαρκείς θεσμούς και αδύναμη στήριξη. Και δεν μοιάζει καθόλου με συνταγή επιτυχίας αυτή η κατάσταση...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου