Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Αποχώρηση με αιχμές από τον πρώην Αρχηγό του ΓΕΣ



Ενόχλησε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ η τελευταία του Ημερήσια Διαταγή


Τρία μεγάλα θέματα (ηγεσία, νέα δομή και οικονομικά στρατιωτικών) έθιξε με την τελευταία Ημερήσια Διαταγή (Η.Δ.) του της 9ης Μαρτίου ο πρώην πλέον Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός Κώστας Γκίνης, γεγονός που έχει προκαλέσει την εμφανή αμηχανία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, που έχει δώσει εντολή τόσο να μην εκδοθεί σχετικό δελτίο τύπου από το ΓΕΣ για την τελετή παραδόσεως/παραλαβής καθηκόντων Αρχηγών από τον ίδιο στον νέο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Θανάση Τσέλιο, όσο και να μη δημοσιοποιηθούν οι Η.Δ., κάτι πρωτοφανές για την τελευταία τουλάχιστον 20ετία.

Επειδή όμως στις μέρες, σε δημόσια τελετή και με παριστάμενους δημοσιογράφους «λογοκρισία» κάθε είδους δεν μπορεί να υπάρχει, δημοσιεύουμε το μεγαλύτερο τμήμα της τελευταίας Η.Δ.του Στρατηγού Κ.Γκίνη και βεβαίως όλα τα επίμαχα σημεία που ενόχλησαν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.


Ημερήσια Διαταγή της 9 Μαρτίου 2013 του πρώην Α/ΓΕΣ Στρατηγού Κ.Γκίνη

«…Παρέλαβα την Αρχηγία του ΓΕΣ σε μια δύσκολη στιγμή για το Στρατό μας, η οποία είχε προκληθεί από άστοχους χειρισμούς. Επωμίσθηκα βαριά ευθύνη έναντι, του ελληνικού λαού, των προκατόχων μου, απέναντί σας, αλλά και της Πατρίδος συνολικά. Θεωρώ ότι την έφερα στο ακέραιο σε πέρας.

Αναμφισβήτητα, η αποστρατεία ενός Α/ΓΕΣ επτά μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και τριών αρχηγών σε διάστημα 16 μηνών, προκαλεί προβληματισμό και ερωτηματικά για τον τρόπο προσέγγισης των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας της Χώρας από τους αρμοδίους. Οι λόγοι της αποστρατείας δεν έχουν σημασία για ένα στρατιώτη που έχει δώσει όρκο θυσίας ζωής προς την Πατρίδα.

Μετά παρρησίας, όπως το έκανα και εν ενεργεία θα εκφράσω την άποψή μου ότι, οι Αρχηγοί αλλά και άλλες υψηλές θέσεις της στρατιωτικής ιεραρχίας πρέπει να έχουν κλειστή θητεία, για εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων. Έλεγα πάντα μετά από το πέρας της όποιας δικής μου, τώρα πλέον θεωρώ ότι δεν υφίσταται ούτε ίχνος ιδιοτελείας.

Επίσης στη δημοκρατική Ελλάδα του 21ου αιώνα, η τελική έγκριση της επιλογής των αρχηγών πρέπει να περνά από σχετική επιτροπή της Βουλής μετά από ακρόαση του υποψηφίου. Τέλος αυτή πρέπει να γίνεται εγκαίρως για την κατάλληλη ενημέρωσή και προετοιμασία του Α/ΓΕΣ.

Παρά τις δυσχερείς συνθήκες προχωρήσαμε τάχιστα στην επανεξέταση της Μελλοντικής Δομής Δυνάμεων. Διαμορφώσαμε μια δομή σύγχρονη, ευέλικτη, ικανή να ανταποκριθεί στις τρέχουσες αλλά και στις μελλοντικές ανάγκες άμυνας και ασφάλειας της Χώρας, αξιοποιώντας τους υπάρχοντες ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και υποδομές.

Δυστυχώς, αυτή η δομή η οποία διαμορφώθηκε από τα προβλεπόμενα θεσμικά όργανα και διαδικασίες του στρατιωτικού επιπέδου, στα πλαίσια του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού, παραμένει αδρανής και γίνεται αντικείμενο κριτικής, αξιολόγησης και προτάσεων ανεύθυνων και ασχέτων προς την άμυνα παραγόντων, ενώ τα καθ’ ύλη αρμόδια όργανα του πολιτικο-στρατιωτικού και πολιτικού επιπέδου παραμένουν σιωπηλά και αδρανή.

Για το Στρατό, υπό το κράτος της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης αλλά και άλλων παραγόντων που δεν κρίνεται σκόπιμο να αναλυθούν εδώ, η δομή έπρεπε να είχε εφαρμοσθεί χθες, σήμερα είναι ήδη καθυστερημένη.

Επαναπροσεγγίσθηκαν τα συστήματα εκπαιδεύσεως, Διοικητικής Μέριμνας, υγειονομικής υποστήριξης, οικονομικής υποστήριξης, επιστράτευσης, σε ολιστική βάση. Προχωρήσαμε στην μελέτη της αναδιάρθρωσης του ΓΕΣ, με έμφαση στη διαφάνεια της διαχείρισης του ανθρωπινού δυναμικού αλλά και στον ολιστικό αλλά και διαφανή σχεδιασμό της υποστήριξης διοικητικής μέριμνας του Στρατού μας. Σε αναθεώρηση της οργανώσεως των Σχηματισμών ΔΜ, σε εφαρμογή της ηλεκτρονικής ανάθεσης παρακολούθησης του επιτελικού έργου του ΓΕΣ, στο σχεδιασμό ώστε να υπάρχει ομαδοποίηση και ενότητα έργων σε όλα τα κλιμάκια διοικήσεως, με τα οποία θα επιτευχθεί οικονομία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στη ενάσκηση αυτής….

Δυστυχώς, στα πλαίσια της δυσχερούς δημοσιονομικής συγκυρίας τα στελέχη μας αλλά και όλο το προσωπικό μας υπέστησαν δραματικές μειώσεις στις αποδοχές τους οι οποίες τους οδηγούν σε δυσχερή κατάσταση. Η θέση του ΓΕΣ και όλων των ΓΕ ήταν να μην πραγματοποιηθούν περαιτέρω μειώσεις όχι γιατί οι στρατιωτικοί αποτελούν ξεχωριστό τμήμα της κοινωνίας, ή γιατί απαιτούσαμε ειδική μεταχείριση, αλλά γιατί είχαν ήδη υποστεί σημαντικές μειώσεις. Δεν εισακουστήκαμε, τα μέτρα ελήφθησαν ερήμην των ΓΕ, με τα γνωστά οδυνηρά αποτελέσματα.

Αμέσως, αρχίσαμε προσπάθειες για την αποκατάσταση προφανών αδικιών για το προσωπικό μας στην παραμεθόριο, για την εργασία πέραν του πενθημέρου και άλλα μέτρα, τα οποία ευελπιστώ να εγκριθούν γιατί τα στελέχη μας πραγματικά τα δικαιούνται. Επίσης ευελπιστώ το νέο μισθολόγιο που η σύνταξή του ξεκινά τώρα να αντιμετωπίσει τα σφάλματα του παρελθόντος τα οποία μας έχουν οδηγήσει σε ανορθολογικές καταστάσεις.
Σταθερή μου θέση είναι ότι οι αποδοχές κάθε μορφής του προσωπικού πρέπει να διέπονται από διαφάνεια, για την δημιουργία κλίματος δικαιοσύνης εντός του Στρατού αλλά και εμπιστοσύνης από την κοινωνία.

Λ.Σ.Μ.                                                                                                  ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΠΑΠΠΑΣ :
Μπορεί να είναι τώρα πικραμένος και δυσαρεστημένος με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης ο Στρατηγός Γκίνης, αλλά θα έπρεπε να γνωρίζει ότι από μια μνημονιακή, ενδοτική κυβέρνηση που θεωρεί την Εθνική Αμυνα δευτερεύον ή τριτεύον θέμα, υπακούοντας στα κελεύσματα της Τρόικα, έρχονται και χειρότερα.

Η διάλυση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μια από τις ελάχιστες "επιτυχίες" της συγκυβέρνησης. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά, αφού επιλογή του κυρίου Σαμαρά ήταν στο τόσο ευαίσθητο και καίριο Υπουργείο να προϊσταται ένας τηλεπαρουσιαστής και παλαιοκομματικός Μαυρογιαλούρος.

Αμυνα-Υγεία-Παιδεία-Πολιτισμός είναι για την Χρυσή Αυγή οι πυλώνες ενός πραγματικού Εθνικού Κράτους. Ειδικά στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης δεν μπορεί να προϊσταται κανείς άλλος παρά μόνο Στρατηγός, Ναύαρχος ή Πτέραρχος. Αστράτευτοι, μπίζνεσμεν, μιζαδόροι και πολιτικάντηδες δεν έχουν θέση στο Στρατόπεδο Παπάγου (και όχι "Πεντάγωνο").

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...