Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Πιέσεις για κοινοπραξία Αθήνας – Άγκυρας

Οι ΗΠΑ προωθούν σχέδιο συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί να αυξήσει σημαντικά την εμπλοκή της στην υπόθεση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και γι΄ αυτό προτρέπει τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας να... εκμεταλλευτούν τη συνάντηση κορυφής που θα έχουν στις αρχές Μαρτίου στην Άγκυρα και να προχωρήσουν σε άμεση συμφωνία μεταξύ τους με σκοπό τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων μέσω κοινοπραξίας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ειδοποιήσει, προ εβδομάδων, τόσο την Αθήνα όσο και την Άγκυρα να προχωρήσουν σε συμφωνία συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με δέλεαρ τα οικονομικά οφέλη τα οποία θα μοιραστούν με ποσοστά ανάμεσα στις δύο χώρες και τις αμερικανικών συμφερόντων εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο των ερευνών εξορύξεων και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα «προσφερόμενα» δικαιώματα επί ποσοστών είναι είτε 20% για κάθε χώρα και το υπόλοιπο 60% στις εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων είτε 30% για κάθε χώρα με το υπόλοιπο ποσοστό στις εταιρείες.

Η αμερικανική αυτή «ιδέα» φαίνεται ότι έχει φτάσει εγγράφως και στις δυο πρωτεύουσες και προφανώς βασίζεται σε προηγούμενες συζητήσεις της αμερικανικής και της τουρκικής πλευράς με τον υπουργό Εξωτερικών και μετέπειτα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου που δεν είχαν ολοκληρωθεί.

Από το 1976

Σημειώνεται ακόμη για την ιστορία ότι η πρώτη αναφορά για -πολιτική και οικονομική συνεκμετάλλευση του Αιγαίου- είχε γίνει οπό την Τουρκία το 1976, στις πρώτες τότε ελληνοτουρκικές διμερείς συζητήσεις για τη διαμόρφωση του συνυποσχετικού για την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μια διαδικασία που δεν τελεσφόρησε ποτέ.

Η αμερικανική επανεμφάνιση στα ανοιχτά ελληνοτουρκικά θέματα συμπίπτει με την «κινητικότητα» που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες και από τις δύο πλευρές.

Η ελληνική διαμαρτυρία- ενημέρωση στον ΟΗΕ για τις απαράδεκτες προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου προκάλεσε την τουρκική αντίδραση, που για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες επικαλείται το «Διεθνές Δίκαιο» για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της ότι έχει «κυριαρχικά δικαιώματα» σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Πρόκειται για έναν άτυπο, μέσω επίσημων ανακοινώσεων διμερή διάλογο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, που θα μπορούσε να προετοιμάζει το έδαφος για μια ουσιαστική συζήτηση ή και σχέδιο συμφωνίας στις αρχές Μαρτίου, όταν οι δύο πρωθυπουργοί θα συναντηθούν στην Άγκυρα για το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο των δύο χωρών.

Απαγόρευση

Δεν μπορεί ακόμα να παραλειφθούν τόσο η πρόσφατη αμερικανική προτροπή-απαγόρευοη προς την Αθήνα να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες στο θέμα της ΑΟΖ όσο και οι παρατηρήσεις του προέδρου της Γαλλίας Ολάντ περί «ευρωπαϊκών κοιτασμάτων» στην ΑΟΖ της περιοχής.

Ομοίως δεν είναι άνευ σημασίας η πρόσφατη κίνηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγ. Ερντογάν να επιχειρήσει να εντάξει το μέχρι πρότινος πανίσχυρο και ανεξέλεγκτο Γενικό Επιτελείο των τουρκικών Ε.Δ. στη δικαιοδοσία του υπουργείου Αμύνης της χώρας.

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 25/02/2013 – ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...