Η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του Eurogroup έληξε, όπως ήταν αναμενόμενο, χωρίς καμιά θετική έκβαση για την πολύπαθη Ελλάδα. Η δυσκολία στο ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει να κάνει με το τεράστιο χρέος που έχει η χώρα και τον τρόπο αποπληρωμής του. Οι τεχνικές δυσκολίες που επικαλούνται οι «Φωστήρες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ έχει να κάνει με το κατά πόσο θα διασφαλίσουν τα κεκτημένα τους, που απορρέουν από το Αγγλικό δίκαιο που πρόσφατα υπόγραψε η εθελόδουλη ελληνική τρόικα. Ο τραπεζικός τομέας, ο οποίος μετέτρεψε με τις ευλογίες της μνημονιακής κυβέρνησης το ιδιωτικό χρέος σε δημόσιο, πιέζει διαρκώς για νέα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία θα κληθεί και πάλι να σηκώσει ο Ελληνικός λαός. Με χρέος 170% και με συνεχομένη αυξητική τάση για τα επόμενα έτη, η Ελλάδα, μέσω της πρόσφατης ψήφισης του προϋπολογισμού θέτει τις βάσεις για ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση του Ελληνικού λαού.
Η Γερμανική Ευρώπη, πρωτίστως, καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις ερήμην της Ελληνικής κυβέρνησης, έχοντας πρώτα ικανοποίηση σε όλα και χωρίς καμία υποχώρηση στα δικά της συμφέροντα. Σε μια Γερμανική ένωση έτσι όπως σήμερα παρουσιάζεται η Ευρώπη, η Ελλάδα καλείται να αναλάβει ένα δυσβάσταχτο χρέος με πενιχρά οικονομικά μέσα. Μέσω μια δυσβάστακτης δημοσιονομικής προσέγγισης και υψηλής ύφεσης, οδηγούμαστε σε ένα θανατηφόρο οικονομικό σπιράλ, που το μόνο που τελικά αποφέρει, είναι περισσότερα κέρδη για του δανειστές μας. Οι διαβουλεύσεις στο επίπεδο του Eurogroup χωρίς κατάληξη επιδεινώνουν την κατάσταση της χώρας, μιας και η αβεβαιότητα στην οικονομία λειτουργεί αποτρεπτικά για οποιαδήποτε ενδεχόμενη επένδυση. Μια ενδεχόμενη μείωση των δανειακών μας επιτοκίων με ταυτόχρονη επιμήκυνση θα έχει για την χώρα βραχυπρόθεσμα οφέλη και μόνον.
Το επίσημο κούρεμα του χρέους, που η Ελληνική κυβέρνηση δεν ζητεί, σε συνδυασμό με την μείωση του ΑΕΠ θα συνεχίσει να μεγαλώνει το ποσοστό του χρέους για τα επόμενα χρόνια. Το ΔΝΤ και η ΕΚΤ (δηλαδή η Γερμανία) δεν θα συμφωνήσουν μιας και έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της βιωσιμότητας για την Ελλάδα. Με απλά λόγια, όσο και να συνεδριάσει το ΔΣ, δεν θα εκταμιευτεί το µερίδιο της δόσης του ΔΝΤ, και -για να µην κρυβόµαστε πίσω από τις λέξεις- θα αποχωρήσει από το Ελληνικό πρόγραµµα. Οι άνθρωποι του Ταµείου έχουν εξηγήσει από το καλοκαίρι στους Ευρωπαίους «συµµάχους» µας ότι η κωλυσιεργία που παρατηρείται δεν εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Ελλάδας. Δεν άκουει κανείς… Η κα Λαγκάρντ ήταν κατηγορηματική στις Βρυξέλλες. Είπε στους συνομιλητές της ότι εάν δεν βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της βιωσιµότητας, σηµαίνει ότι «µας δείχνετε τον δρόµο να φύγουµε». Εάν είναι αληθινοί οι φόβοι της κας Λαγκάρντ, οι χώρες του Νότου θα δεινοπαθήσουν και θα υποταχθούν στη Γερµανία…
Πέραν των άλλων αναγκών μας, το δάνειο θα καλύψει τα ληξιπρόθεσμα τοκοχρεολύσια, ενώ η ύφεση συνεχίζεται και βαθαίνει. Δηλαδή ενώ συνεχίζουμε να έχουμε πρωτογενές έλλειμμα, με την οικονομία σε συνεχή πτώση και συγχρόνως δανειζόμαστε για αποπληρωμή παλαιότερων δανείων μας πλέον των τόκων. Έτσι το χρέος μας αυξάνεται καθιστώντας το μη βιώσιμο, η ύφεση να βαθαίνει, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, αυξάνοντας ανησυχητικά την ανεργία και ο λαός να υποφέρει εξουθενωμένος και εξαθλιωμένος. Η Ελλάδα και οι Έλληνες καταρρέουν, ζούμε ημέρες Πομπηίας, ημέρες κατοχής. Οι ψεύτες πολιτικοί μας δεν διεκδικούν τίποτε, δεν εξασφαλίσανε ούτε καν τη δόση, «κουτουρού» ψήφισαν τα νέα μέτρα που εξαθλίωσαν τους Έλληνες. Οι διεθνείς πιστωτές –δανειστές της Ελλάδος πρέπει να συναινέσουν το ταχύτερο σε μια μαζική διαγραφή του χρέους, για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου