Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ



Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Επικρατείας της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά στην Ολομέλεια προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με καταγγελία για κύκλωμα χορήγησης παράνομων θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους υπηκόους από την Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα. Θα συζητηθεί η με αριθμό 426/9-10-2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή κυρίου Χρήστου Παππά προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με καταγγελία για κύκλωμα χορήγησης παράνομων θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους υπηκόους από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα.
Ορίστε, κύριε Παππά, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, καταρχήν προτείνω να μας δίνετε λίγο χρόνο από τους Υπουργούς και τους Βουλευτές που δεν έχουν δικαίωμα να μιλήσουν. Είναι εκτός Κανονισμού αυτό, αλλά βλέπουμε ένα άδειο Κοινοβούλιο αυτή τη στιγμή, βλέπουμε Υπουργούς οι οποίοι δεν έρχονται. Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως απάντησε πριν από ένα λεπτό σε ερώτηση συναγωνιστή, σε ερώτηση Βουλευτή της Χρυσής Αυγής και σε ερώτηση που απευθύνεται και σ’ αυτόν τον είδαμε να σηκώνεται, να παίρνει τους συμβούλους του και να φεύγει. Δεν είχε την ευαισθησία να περιμένει έστω και για δύο λεπτά, όσο κρατάει η ερώτησή μου, για να ακούσει την ερώτηση και, αν θέλει, επειδή είναι και ερωτώμενος Υπουργός, να απαντήσει και αυτός.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Δεν προβλέπεται.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Πολλά γίνονται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κύριε συνάδελφε, μπείτε στο θέμα της ερώτησής σας γιατί ο χρόνος σας «τρέχει».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, γνωρίζετε ότι μέχρι σήμερα έχω καταθέσει αρκετές ερωτήσεις που αφορούν το βορειοηπειρωτικό. Θα συνεχίσω να το κάνω όχι λόγω της ιδιαίτερης ηπειρωτικής καταγωγής μου, αλλά επειδή το ενδιαφέρον της Χρυσής Αυγής για τα θέματα της βορείου Ηπείρου είναι διαρκές και ειλικρινές.
Διαβάζω λοιπόν στο «Πρώτο Θέμα» της 7ης Οκτωβρίου ότι η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα διαθέτει ένα κύκλωμα που χορηγεί παράνομες βίζες σε Τούρκους υπηκόους. Αυτό στοιχίζει πέντε χιλιάδες ευρώ. Έκρινα λοιπόν ότι είναι απαραίτητο να συζητηθεί αυτό το θέμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Θα μας βοηθήσει ο κύριος Υπουργός.
Μάλιστα θέλω να επισημάνω –και με στεναχώρησε αυτό- ότι φαίνεται πως το θέμα αυτό εμφανίστηκε στην εφημερίδα ύστερα από πρωτοβουλία που έλαβε το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή έρχονται οι Αλβανοί να μας ανοίξουν τα μάτια για τα δικά μας αίσχη, για ό,τι συμβαίνει στον οίκο μας.
Γράφει λοιπόν το άρθρο: «Από 14 Απριλίου έως 21 Μαΐου» -σε μία περίοδο όπου ήμασταν σε μία πολιτική αστάθεια και σ’ ένα αδιέξοδο – «χορηγήθηκαν πενήντα βίζες σε Τούρκους υπηκόους».
Ερωτήματα που εγείρονται: Πρώτον, πώς είναι δυνατό να εισέρχονται δεκάδες Τούρκοι μέσω Αλβανίας, δεδομένου ότι η τελευταία δεν διαθέτει τουρκική μειονότητα με τουρκικά διαβατήρια;
Δεύτερον, οι συγκεκριμένες δεκάδες θεωρήσεις εισόδου σε Τούρκους πολίτες δόθηκαν με τη συγκατάθεση του επικεφαλής των αρμοδίων υπαλλήλων ή το επιτόπιο αλβανικό προσωπικό λειτουργεί αυτόνομα και ερήμην των προϊσταμένων του;
Πρέπει να σημειώσω μάλιστα ότι οι αστυνομικοί και διπλωματικοί υπάλληλοι της πρεσβείας αλλάζουν τακτικά, όμως το επιτόπιο προσωπικό υπηρετεί για πάρα πολλά χρόνια και μάλιστα σε κρίσιμα πόστα όπως το πόστο του τμήματος Σένγκεν.
Τρίτον, οι υπάλληλοι της πρεσβείας και του προξενείου έχουν λάβει άδεια από το Υπουργείο Εξωτερικών, από την Ελληνική Αστυνομία ή την ΕΥΠ για τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου στην Ελλάδα σε Τούρκους πολίτες μέσω Αλβανίας; Πάνω σε ποιο πλαίσιο στρατηγικής χορηγούνται αυτές οι βίζες;
Τέταρτον, στο άρθρο του «Πρώτου Θέματος» αφήνονται σαφείς αιχμές για εμπλοκή ορισμένων από τους παραπάνω Τούρκους υπηκόους που εισήλθαν στη χώρα μας μέσω Αλβανίας στην πρόκληση των καταστροφικών πυρκαγιών που κατέκαψαν πολλές περιοχές της πατρίδας μας φέτος το καλοκαίρι. Βεβαίως εγώ δεν γνωρίζω αν αληθεύει ο συγκεκριμένος ισχυρισμός του δημοσιογράφου, ούτε από πού αντλεί τις πληροφορίες του. Αν υπάρχει κάτι τέτοιο, θα μας το διευκρινίσετε εσείς, κύριε Υπουργέ, αλλά είναι γνωστό το λαϊκό ρητό «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, αν πρέπει να κάνω ένα σχόλιο σχετικά με την κοινοβουλευτική λειτουργία, θα σας πω ότι κι εγώ στο παρελθόν έχω διατυπώσει αντίστοιχα ερωτήματα –το λέω ειλικρινά- σε θέματα και ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Όπως ξέρετε όμως, από εκεί και πέρα –καταλαβαίνω τι λέτε- υπάρχει μία διαδικασία συζήτησης ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και καλό είναι όλοι να μας να αναζητήσουμε μία καλύτερη λειτουργία του Κοινοβουλίου, γιατί πιστέψτε με αυτή η εικόνα δεν βοηθάει κανέναν από εμάς όταν προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που πρέπει, κυρίως απέναντι στα μάτια της κοινωνίας.
Ωστόσο, αν θα μπω στην ουσία της ερώτησής σας, θα σας επισημάνω ότι εδώ επιχειρείτε να δημιουργηθεί ένα θέμα εκ του μη όντος. Θα σας εξηγήσω το γιατί.
Το ζήτημα το οποίο ανακινείτε με την ερώτησή σας σε καμμιά περίπτωση δεν αφορά παράκαμψη της κανονικής διαδικασίας εισόδου Τούρκων πολιτών στη χώρα μας, όπως αναφέρατε στο συγκεκριμένο ερώτημά σας. Αντίθετα, πρόκειται για μια συνήθη, κανονική διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων σε Τούρκους πολίτες, οι οποίοι –και το τονίζω αυτό- διαμένουν μόνιμα στην Αλβανία και σε περιόδους διακοπών ταξιδεύουν οδικώς μέσω της Ελλάδος στην Τουρκία.
Πρόκειται συνεπώς για τη χορήγηση προξενικών θεωρήσεων αποκλειστικά για διέλευση, που δεν επιτρέπουν την παραμονή τους στη χώρα μας. Και θα ήθελα να επισημάνω πως το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο. Συγκεκριμένα στην Αλβανία τα τελευταία χρόνια η τουρκική παρουσία στον επιχειρηματικό, θρησκευτικό και εκπαιδευτικό τομέα είναι μεγάλη, γεγονός που ανεβάζει ιδιαίτερα τον αριθμό των Τούρκων πολιτών που διαβιούν και εργάζονται μόνιμα και νόμιμα στη συγκεκριμένη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες των δικών μας επιτόπιων διπλωματικών αρχών, η τουρκική κοινότητα στην Αλβανία αριθμεί περί τις 4.000 άτομα. Αντιλαμβάνεστε επομένως, πως αυτός ο αριθμός δικαιολογεί πλήρως τη χορήγηση 398 θεωρήσεων σε Τούρκους υπηκόους κατά το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους από το προξενικό γραφείο της Πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα για το σκοπό που σας ανέφερα νωρίτερα.
Άλλωστε η χορήγηση των θεωρήσεων διενεργείται πάντα κατόπιν της έγκρισης –και εδώ είναι η απάντηση σε ένα από τα ερωτήματα που θέσατε- του διευθύνοντος το προξενικό γραφείο μονίμου διπλωματικού υπαλλήλου. Ταυτόχρονα, η καλή χρήση των θεωρήσεων αυτών ελέγχεται και επιβεβαιώνεται πάντοτε από τις σφραγίδες εισόδου-εξόδου στα διαβατήρια των δικαιούχων.
Όσον αφορά στη χορήγηση θεωρήσεων Σένγκεν -είναι ένα θέμα το οποίο θέσατε στο βασικό κείμενο της ερώτησής σας- σε κατόχους διαβατηρίων Κοσσυφοπεδίου, το προξενικό γραφείο της Πρεσβείας μας στα Τίρανα για το πρώτο εννεάμηνο του έτους έχει χορηγήσει μόλις έξι θεωρήσεις. Συνεπώς, διερωτώμαι για τη συγκεκριμένη αναφορά για έναν υποτίθεται ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό θεωρήσεων εισόδου.
Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα και με την ευκαιρία αυτή να σας διαβεβαιώσω πως οι αρμόδιες αρχές της χώρας μας στο εξωτερικό χορηγούν θεωρήσεις εισόδου Σένγκεν τηρώντας κριτήρια του Κώδικα Συνόρων και της κείμενης νομοθεσίας. Όπως προανέφερα, όλες οι θεωρήσεις αυτές φέρουν πάντοτε την υπογραφή του διευθύνοντος το προξενικό γραφείο ή του νομίμου αναπληρωτού του.
Αναφορικά με ενδεχόμενη εμπλοκή Τούρκων πολιτών σε πρόκληση πυρκαγιών στη χώρα μας, δεν έχουν προκύψει μέχρι σήμερα από τις αρμόδιες αρχές –το γνωρίζουμε όλοι μας- αξιοποιήσιμα στοιχεία, ενώ κατά καιρούς, βεβαίως, υπήρξαν ανάλογα δημοσιεύματα, όπως αυτό στο οποίο αναφερθήκατε, τα οποία διερευνήθηκαν αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Οι αρμόδιες αρχές της χώρας πάντως, βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τη συλλογή οποιουδήποτε στοιχείου που άπτεται της κρατικής ασφάλειας και προβαίνουν στις δέουσες και προβλεπόμενες δικονομικές και υπηρεσιακές ενέργειες.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε κι εμείς.
Κύριε Παππά, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Ευχαριστώ τον κύριο Υπουργό, διότι με την ομιλία του σήμερα έδειξε, έναντι υπολοίπων συναδέλφων του –και αναφέρομαι κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, γιατί είναι τρισυπόστατη η μνημονιακή Κυβέρνηση- ότι απήντησε σε κάποιον Χρυσαυγίτη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): …(Δεν ακούστηκε)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Πολλοί Υπουργοί, Υφυπουργοί που απαντούν εδώ στις ερωτήσεις μας μας πάνε με το λάου-λάου σα να απαντάνε σε ψηφοφόρους τους. Ευκαιρίας δοθείσης, τους λέω ότι δεν μας ξεγελάνε, δεν είμαστε ψηφοφόροι, είμαστε Χρυσαυγίτες, είναι κάτι διαφορετικό.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μας απασχόλησαν αυτά τα κυκλώματα χορήγησης. Από το ’91 και εντεύθεν, αυτά τα κυκλώματα ξέρετε ότι γνώρισαν τεράστια άνθηση. Πολλοί διπλωματικοί υπάλληλοι, κοινό μυστικό, πλούτισαν απ’ αυτή τη δουλειά. Γνωρίζω –έφυγε ο κ. Δένδιας- και αστυνομικούς υπαλλήλους που βρέθηκαν σε ανάλογες θέσεις σε προξενεία μας στο Αργυρόκαστρο, στα Τίρανα, που πλούτισαν. Αυτούς δεν τους ελέγχει πια κανένα ΣΔΟΕ. Αυτή η μπίζνα από το ’91 κόπηκε ξαφνικά το 2010, τότε που όπως ξέρετε καταργήθηκε η βίζα για τους Αλβανούς.

Νομίζω ότι αυτό που γίνεται τώρα, όπως μας είπατε, με τους Τούρκους που έρχονται μέσω Αλβανίας κ.λπ., ανοίγει μια κερκόπορτα όχι μόνο για Τούρκους υπηκόους αλλά και για διάφορους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου στους οποίους από το 2008 χορηγήθηκαν πολλές βίζες με αυξημένη συχνότητα. Δημιουργήθηκε ντόρος τότε και πολλοί απ’ αυτούς συνελήφθησαν σε ευρωπαϊκές χώρες για εγκληματικές ενέργειες. Τώρα μας τέλειωσαν οι Κοσοβάροι και μας ήρθαν οι Τούρκοι.
Κύριε Υπουργέ, είναι σαφές ότι το ελληνικό κράτος πρέπει επιτέλους  να θέσει σοβαρούς και μεγαλεπήβολους στόχους για την προώθηση και επίλυση του βορειοηπειρωτικού ζητήματος. Μέσα σ’ αυτούς τους στόχους θα πρέπει να είναι και η επιστροφή όσο το δυνατόν περισσοτέρων Βορειοηπειρωτών στα πάτρια εδάφη καθώς και η προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Είναι άσχετο με την ερώτησή μου. Καλό είναι να ακούγεται. Πιστεύω θα απαντήσετε.
Πριν απ’ όλα όμως θα πρέπει να γίνει κάθαρση εντός της ελλαδικής και Βορειοηπειρωτικής κοινότητας. Να παταχθούν όλα αυτά τα φαινόμενα διαφθοράς τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε επίπεδο γενικότερης νοοτροπίας.
Υπήρξαν διπλωματικοί και αστυνομικοί που πλούτισαν με τις βίζες. Και πολύ φοβούμαι ότι συνεχίζουν να πλουτίζουν. Δε με καλύψατε στο σκέλος τους πλουτισμού, στο σκέλος των 5.000 το κομμάτι. Πέρα απ’ αυτούς, πιστεύω ότι  πολλοί άνθρωποι πλούτισαν με την ενασχόλησή τους με το βορειοηπειρωτικό. Χρησιμοποίησαν την ιδιότητα του βορειοηπειρώτη για να κάνουν δημόσιες σχέσεις και προσωπικές επαφές με πολιτικούς, με επιχειρηματίες, με ομογενείς. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1991 μέχρι σήμερα συναντώνται με αυτούς τους ανθρώπους και φαίνεται μάλλον να τους προτιμούν από τους πραγματικούς και αγνούς πατριώτες διότι είναι ακίνδυνοι και δεν διαταράσσουν τη μακαριότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν προβληματίζεται για το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Το μόνο που θέλει είναι να μην υπάρχουν αναταραχές, ενστάσεις, φασαρίες. Μάλλον το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί καλύτερο στη Βόρειο Ήπειρο να μην υπήρχαν Έλληνες.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Στο Υπουργείο Εξωτερικών είναι απαγορευμένη η φράση «Βόρειος Ήπειρος». Σε ιδιωτικές συναντήσεις οι υπουργοί λένε «έχουμε τη Βόρεια Ήπειρο στην καρδιά μας». Όσοι υπουργοί έχουν  μια παιδεία της δεκαετίας του 1950, όσοι έβγαλαν το σχολείο τότε που υπήρχε το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» και ανήκουν στην δεξιά παράταξη -ας πούμε- το λένε off the record. Στην πραγματικότητα τι κάνουν;
Για εσάς ως Κυβέρνηση μου φαίνεται ότι το να ασχοληθείτε με την Βόρειο Ήπειρο θα πρέπει να φαντάζει ένα μακρινό και ρομαντικό όνειρο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ολοκληρώστε, παρακαλώ

.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ:
Όταν σε μέρες πού όλοι εσείς της συγκυβέρνησης, της μνημονιακής κυβέρνησης με τα δεκανίκια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. –κανείς δεν είναι σήμερα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εδώ- και της ΔΗΜΑΡ, λέτε «yes, boss» σε Μέρκελ και αμερικανούς θα πείτε το «Βόρειος Ήπειρος, γη ελληνική» που λέει η Χρυσή Αυγή;  Μου φαίνεται απίθανο.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε, κύριε Παππά.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Ευχαριστώ και πάλι, κυρία Πρόεδρε.
Αγαπητέ συνάδελφε, επειδή είχαμε την ευκαιρία πολλές φορές να συζητήσουμε επίκαιρες ερωτήσεις που καταθέσατε, θα σας θυμίσω ότι τουλάχιστον προσωπικά και εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών η θέση της συζήτησης ή της παρουσίας είναι δεδομένη. Και μάλιστα εγώ ο ίδιος σας ζήτησα στο παρελθόν, αν είχατε κάποιες προτάσεις που αφορούσαν τις ειδικές οικονομικές ζώνες, σε μια ερώτηση που θέσατε για τη Θράκη, θα ήθελα να τις έχω  υπόψη  μου. Και νομίζω ότι είναι κάτι που επιβεβαιώθηκε μέσα από το συγκεκριμένο Βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Επίσης, θέλω να σας θυμίσω -γιατί ατυχώς βρεθήκαμε σε ένα περιστατικό προ ολίγων ημερών μέσα από μια επίκαιρη επερώτηση- ότι προσκληθήκατε στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής και δεν ήρθατε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Στημένο θέατρο είναι, κύριε Υπουργέ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Θέλω να πω με άλλα λόγια ότι ο δημοκρατικός διάλογος κομμάτων που εκπροσωπούν την ελληνική κοινωνία μέσα σ’ αυτό το χώρο είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, η αρχή και το τέλος της ίδιας της δημοκρατίας. Και όποιος το αρνηθεί για οποιονδήποτε λόγο το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει προβλήματα στην ίδια τη δημοκρατία.
Και είναι αυτό που πρέπει όλοι μας να υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο σεβόμενοι τη διαφορετικότητα των απόψεων -η οποία είναι κατανοητή, αν είναι δυνατόν να συμφωνούσαν όλα τα πολιτικά κόμματα- αλλά προσπαθώντας μέσα από την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία που βρίσκεται η πατρίδα να προκρίνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή και να την ακολουθήσουμε. Αυτό νομίζω ότι θα ικανοποιούσε και το ρόλο και το σκοπό όλων ημών μιας και με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο εκπροσωπούμε την κοινωνία, εκπροσωπούμε Έλληνες πολίτες.
Επαναλαμβάνω, η άποψή μου είναι πως θα πρέπει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο ο καθένας από εμάς, αναλογιζόμενος την ευθύνη που κάθε φορά μπορεί να του επιβάλλει η συμμετοχή του ή η μη συμμετοχή του -είναι ευθύνη και η μη συμμετοχή- να δείχνει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο στους πολίτες ότι κάνει αυτό για το λόγο για τον οποίο βρίσκεται εδώ.
Θα επανέλθω, ωστόσο, στο κρίσιμο θέμα που αφορά την ερώτησή σας και θα επιμείνω σ’ αυτά που σας είπα νωρίτερα. Οι Προξενικές μας Αρχές στην Αλβανία έχουν γίνει συχνά αποδέκτριες εδώ και αρκετά χρόνια αιτημάτων προξενικών θεωρήσεων από Τούρκους υπηκόους, που εργάζονται κυρίως σε τουρκικές επιχειρήσεις στην Αλβανία και κατά την περίοδο των διακοπών ή των μουσουλμανικών τους εορτών μεταβαίνουν στη χώρα τους οδικώς χρησιμοποιώντας κυρίως την Εγνατία Οδό λόγω της πολύ καλής ποιότητας του οδικού δικτύου. Είστε από εκεί. Θα σας πω ότι και εγώ έχω μακρινή καταγωγή από τη Βόρειο Ήπειρο και το ξεκαθαρίζω, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Ξέρετε: Κρυσταλλοπηγή, Εγνατία Οδός φτάνουν στους Κήπους. Είναι η γνωστή διαδικασία, η οποία ακολουθείται εδώ και χρόνια ακόμη και από εκείνο το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα των Τούρκων, οι οποίοι από τη Γερμανία μέσω Ιταλίας κατέληγαν να κάνουν μια αντίστοιχη διαδρομή όταν υπήρχαν τα προβλήματα μέσω της οδού της παλιάς Γιουγκοσλαβίας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Επίσης, ένας σημαντικός αριθμός Τούρκων τουριστών καθημερινά μεταβαίνει στην Αλβανία κυρίως οδικώς πάλι χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο προαναφερόμενο δίκτυο. Και παρά το ότι υπάρχει απευθείας αεροπορική πτήση Τίρανα – Κωνσταντινούπολη η επιλογή της επιστροφής οδικώς και κυρίως μέσω της Ελλάδος προσφέρει σ’ αυτούς σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως είναι το χαμηλό κόστος και βεβαίως η χρήση ενός άριστου οδικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδος, γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο τρόπο ταξιδιού ιδιαίτερα ελκυστικό μεταξύ Τούρκων υπηκόων που διαμένουν στην Αλβανία.
Όσον αφορά και πάλι  -θα επιμείνω- στη χορήγηση των προαναφερομένων προξενικών θεωρήσεων η διαδικασία έκδοσης των θεωρήσεων εκτελείται αποκλειστικά από μόνιμους υπαλλήλους στις Προξενικές Αρχές του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν υπάρχουν άλλοι εμπλεκόμενοι σ’ αυτήν τη διαδικασία. Θα σας πω ότι για τη χορήγηση των θεωρήσεων αυτών βάσει της συνθήκης Σένγκεν απαιτείται η κατοχή ισχυρού διαβατηρίου, η αιτιολόγηση του σκοπού της διέλευσης, η μη καταχώρηση στον εθνικό κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών και βεβαίως να μην θεωρούνται απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, τη δημόσια υγεία ή τις διεθνείς σχέσεις ενός εκ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ταυτόχρονα -και κλείνω μ’ αυτό, κυρία Πρόεδρε- όπως ανέφερα στην πρωτολογία μου η προαναφερόμενη προξενική θεώρηση δεν επιτρέπει την παραμονή του στη χώρα μας, αλλά αποκλειστικά και μόνο τη διέλευση. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες ελέγχων διαβατηρίων της χώρας προβαίνουν σε σχολαστικούς και συστηματικούς ελέγχους κατά την είσοδο αλλοδαπών και ειδικότερα τρίτων χωρών δεδομένου και της έντονης μη νόμιμης μεταναστευτικής πίεσης που υφίσταται η χώρα μας -το ξέρουμε πάρα πολύ καλά, το γνωρίζετε και εσείς, το έχετε θέσει και πάλι με ερώτησή σας- τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί διαταγές και έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες για την αυστηροποίηση των ελέγχων, ειδικά όταν πρόκειται για γειτονικές χώρες που διαχρονικά γνωρίζουμε ότι αποτελούν πύλη εισόδου μη νόμιμων μεταναστών.
Θα κλείσω λέγοντας το εξής: Θέσατε αρκετά θέματα. Εγώ είμαι διαθέσιμος, ειλικρινά το λέω, να βρεθώ και πάλι απέναντί σας και να απαντήσω, διότι εκτιμώ ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία όχι μόνο δημιουργεί μια υποχρέωση μεταξύ όλων ημών που υπηρετούμε το συγκεκριμένο χώρο, αλλά είναι αναγκαία πρώτα απ’ όλα ως ενημέρωση για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες. Και επειδή αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά τα θέματα χρειάζονται πάρα πολύ χρόνο θα σας ζητούσα εκ νέου να επανέλθετε με ερωτήσεις και εγώ θα είμαι στη διάθεσή σας για να απαντήσω.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά):  Ευχαριστούμε κι εμείς, κύριε Υπουργέ.
Πριν ολοκληρώσουμε τη συζήτησή μας, πρέπει να απαντήσω στον κ. Παππά, όσον αφορά τον προβληματισμό που έθεσε για τη μη παρουσία και του δεύτερου ερωτώμενου Υπουργού.
Κύριε Παππά, όσον αφορά τη διαδικασία συζήτησης των επίκαιρων ερωτήσεων -σύμφωνα με το άρθρο 132- γνωρίζετε πολύ καλά ότι μόνο ένας Υπουργός, Υφυπουργός απαντάει, ο οποίος έχει προηγουμένως αποφασιστεί ενημερωθεί, έχει και έχει ενημερώσει οπωσδήποτε τις υπηρεσίες της Βουλής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά):  Κι εμείς ευχαριστούμε πολύ.
Συμμεριζόμαστε την αγωνία σας και τη συμμερίζεται και το Προεδρείο. Ο κ. Τσιάρας νομίζω, όποτε τουλάχιστον εγώ είμαι στην Έδρα και τοποθετείται κι απαντά, ότι σας απαντάει με πολύ πληρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...