Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Η ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Το Πάσχα του καλοκαιριού, σήμερα, και όλοι οι Έλληνες γιορτάζουν την κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου.  Μια μεγάλη γιορτή για την Ελληνική Ορθοδοξία, χαρακτηριστική της χαρμολύπης που εκφράζει την ελληνική ιδιοσυγκρασία μέσα στους αιώνες και που εκφράζεται με τη σειρά της μέσα στη θρησκεία μας. Η Παναγιά, αρωγός πάντα των Ελλήνων στις ιστορικές τους δυσκολίες, είναι το σύμβολο πίστης και για κάθε Έλληνα ξεχωριστά. Στην Παναγία καταφεύγει ο Έλληνας καθημερινά για τις μικρές και μεγάλες μεσιτείες που ζητάει στο Θεό.



Η Παναγία για τον Έλληνα, πέρα από την ιδιότητα της Θεοτόκου, δηλαδή της Μητέρας του Χριστού, έχει και την ιδιότητα της οικείας αλλά ασπίλου και πάναγνης αγίας μορφής με τις χιλιάδες κατά τόπους λατρείες και τα εκατοντάδες προσωνύμια. Έτσι λοιπόν για τον Έλληνα Ορθόδοξο, η Παναγία δεν είναι μόνο μητέρα του Θεού αλλά και η ιδανική μητέρα του Έλληνα. Μέσω της λατρείας της εκφράζεται η φυλετική ψυχή μέσα στο χρόνο.




Χιλιάδες Έλληνες βρέθηκαν χθες και σήμερα στους ναούς και τα μοναστήρια στην ελληνική επαρχία και τα αστικά κέντρα. Αξιώθηκα και εγώ να βρεθώ στο ιστορικό μοναστήρι της Λάκκας Σουλίου, την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τόσκεσι. Το μοναστήρι αυτό, ανακαινίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από προγόνους μου και σήμερα ανήκει στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Νομού Ιωαννίνων. Εκατοντάδες πιστοί, μαζί τους κι εγώ προσευχηθήκαμε στην Παναγία για το καλό των οικογενειών μας αλλά και για το καλό της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό της λατρείας της Παναγίας σ' αυτό το μοναστήρι είναι ότι ψάλλονται τα εγκώμια της Θεοτόκου στον ίδιο σκοπό με τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής και στα οποία βρίσκονται οι ίδιοι χαρακτηρισμοί για το σκολιώτατο γένος των Εβραίων, αιώνιων πολεμίων της Παναγίας. Την παραμονή γίνεται περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας όπως ακριβώς του Επιταφίου της Μεγάλης Παρασκευής. Μεγάλη τιμή αλλά και χάρη της Παναγίας ήταν να φέρω τον Επιτάφιό Της μαζί με συχωριανούς και συγγενείς όπως ακριβώς έγινε και τον περσινό Δεκαπενταύγουστο.



Εύχομαι σε όλους τους Εθνικιστές αναγνώστες αλλά και σε όλους τους Έλληνες Χρόνια Πολλά και παρακαλώ κι εγώ μαζί τους την Παναγία να βοηθήσει την Πατρίδα μας στον αγώνα για την Ελευθερία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...