Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

«Σχετικά με το «χαράτσι» στις στολές των στρατιωτικών»

ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ:
1) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ
2) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με το «χαράτσι» στις στολές των στρατιωτικών»

Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων απειλούνται με «χαράτσι» ύψους 2.000 ευρώ μετά την εσωτερική διαταγή αλλαγής διακλαδικού κανονισμού στολών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τροποποίηση του κανονισμού στολών καθιστά υποχρεωτικές για τους στρατιωτικούς δέκα στολές. Εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ δήλωσε ότι οι στολές του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων διακρίνονται σε βασικές και επιπρόσθετες. Σύμφωνα με το ισχύον Π.Δ. οι επιπρόσθετες στολές φέρονται από το προσωπικό που υπηρετεί σε συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες λόγω της ιδιαιτερότητας της αποστολής τους και της φύσης του έργου τους απαιτούν τη χρήση στολής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η γνωμάτευση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων καθιστά αυτές τις δέκα στολές υποχρεωτικές για όλους τους υπηρετούντες, χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλεψη να χορηγούνται στο προσωπικό από την υπηρεσία ή αντιστοίχως να προβλέπεται καταβολή σχετικού επιδόματος.
Με αυτό τον τρόπο το κόστος των στολών θα το επιβαρυνθούν αποκλειστικά οι στρατιωτικοί, οι οποίοι θα κληθούν να ράψουν στολές. Επισημαίνεται ότι  δεν έχει γίνει χορηγία στολών εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ στη Δραπετσώνα λειτουργεί το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο, που  θα μπορούσε να αναλάβει την παραγωγή στολών. Το κόστος μίας στολής ανέρχεται περίπου στα 200 ευρώ, το οποίο, όπως εξηγούν αξιωματικοί, προκύπτει από το γεγονός ότι θα πρέπει να τις προμηθευτούν από ράφτη. Επιπλέον κάθε φορά που αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων θα παίρνει βαθμό θα πρέπει να αλλάζει τη στολή του και κατ’ επέκταση να επιβαρύνεται με το κόστος, που έρχεται να προστεθεί στα έξοδα του προϋπολογισμού ενός ή μίας αξιωματικού, ειδικά και στις περιπτώσεις που υπάρχει μετάθεση.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Με ποιο σκεπτικό θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι στρατιωτικοί «χαράτσι» 2000 ευρώ, ειδικά σε μία περίοδο που οι μισθοί τους έχουν υποστεί απανωτές μειώσεις;
2) Γιατί δεν γίνεται η παραγωγή των στολών από το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο, που διαθέτει και ανάλογη τεχνογνωσία;
3) Υπάρχει πρόβλεψη ώστε να καταβληθεί σχετικό επίδομα, στην περίπτωση που δεν θα χορηγηθούν στολές από την υπηρεσία;

                                                                                  

                                                                            Αθήνα, 4/5/2017
Ο ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...