Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΡΑΓΕ «ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ»;


Μια μίνι Σύνοδος Κορυφής έγινε στις Βερσαλίες, με την συμμετοχή του Ολάντ, της φράου Μέρκελ και των πρωθυπουργών της Ιταλίας και της Ισπανίας, που κατέληξαν υπέρ μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων».

«Ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τάσσομαι υπέρ της ύπαρξης νέων μορφών συνεργασίας, υπέρ νέων σχεδίων, υπέρ αυτού που αποκαλούμε διαφοροποιημένες συνεργασίες. Με αυτόν τον τρόπο, ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η Ευρωζώνη, μέσω της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως είναι η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, όπως είναι ο πολιτισμός ή η νεολαία. Θα μπορούσαν να προχωρήσουν γρηγορότερα και ισχυρότερα χωρίς οι άλλες να αποκλείονται αλλά και χωρίς να μπορούν να αντιταχθούν», δήλωσε ο οικοδεσπότης Ολάντ.

Η φράου Μέρκελ συμφώνησε μαζί του: «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν το θάρρος να αποδεχτούν ότι ορισμένες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα από τις άλλες, χωρίς ωστόσο να κλείνει το δρόμο για εκείνες που έχουν καθυστερήσει. Όμως θα πρέπει να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά», ενώ το ίδιο έκαναν και οι άλλοι δύο ηγέτες.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως κάποια στιγμή –που μπορεί να μην είναι μακριά- θα υπάρξουν στην Ευρώπη δύο νομίσματα, δύο διαφορετικά ευρώ: ένα των βορείων χωρών, που θα’ ναι ισχυρό και θα «τρέχει», κι ένα των νοτίων, που θα είναι… τσιγκάκι και θα πηγαίνει σαν τον… κάβουρα!

Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να τους… προλάβουμε: επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα τώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...