Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

«Ισότιμη εφαρμογή του νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού - Γυμνασίου»



ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Ισότιμη εφαρμογή του νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού - Γυμνασίου»   

Από το σχολικό έτος 2016-17, για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, εφαρμόζεται το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού - Γυμνασίου (Απόφαση 143575/Δ2/07-09-2016, ΦΕΚ Β 2920/13.09.2016) και Λυκείου (Απόφαση 143579/Δ2/07-09-2016, ΦΕΚ Β 2906/13.09.2016).
Η θρησκευτική αυτή εκπαίδευση αποβλέπει στον θρησκευτικό γραμματισμό, αλλά και στην ευαισθητοποίηση και στον προσωπικό αναστοχασμό των μαθητών απέναντι στον δικό τους θρησκευτικό και ηθικό προβληματισμό, όπως σαφέστατα προκύπτει από την θέση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που έχει αναρτηθεί και στην σελίδα του: https://www.minedu.gov.gr/eidiseis/18378-29-02-16, καθώς και από τον αναθεωρημένο οδηγό Εκπαιδευτικού Λυκείου (σελ. 20) που έχει διανεμηθεί στους θεολόγους εκπαιδευτικούς από την αρχή του σχολικού έτους.
Παράδειγμα αυτού του αναστοχασμού αποτελεί το προτεινόμενο υλικό του προγράμματος σπουδών των μαθητών της Α’ Λυκείου, όπου αναζητείται ο Θεός μέσω μουσικής δραστηριότητας (σελ. 3 του υλικού), τραγουδιού με τίτλο One of us, αγγλικού στίχου και με παράθεση ελληνικής μετάφρασης:
... Τι κι αν ο Θεός ήταν ένας από μας;
Απλώς ένας ακάθαρτος σαν εμάς
Απλώς ένας άγνωστος στο λεωφορείο
που προσπαθεί να βρει τον δρόμο Του για το σπίτι; ...
Στον νόμο 4386/2016 άρθρο 55 παρ. 5, καθώς και στην Υπουργική Απόφαση  182721/Α3/29-11-2013 καθορίζεται σαφώς ότι η Μουφτεία, η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ι.Ε.) και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (Κ.Ι.Σ.) προτείνουν αντίστοιχα τους ιεροδιδασκάλους που θα διδάξουν το Κοράνιο στους μαθητές μουσουλμάνους στο θρήσκευμα ή τα αντιστοιχούντα στις άλλες θρησκείες ή δόγματα.
Κάτι που δεν ισχύει για τους ορθόδοξους στο θρήσκευμα μαθητές, αφού δεν διδάσκονται την Καινή Διαθήκη από ιερέα που να τον έχει προτείνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1)     Τα νέα προγράμματα σπουδών, μιας και δεν έχουν ορθόδοξο προσανατολισμό, εφαρμόζονται και στους μαθητές καθολικού δόγματος, μουσουλμανικής ή εβραϊκής θρησκείας; Η μη εφαρμογή τους δεν εισάγει διάκριση λόγω θρησκείας κατά των ισότιμων με βάση το Σύνταγμα Ελλήνων ορθόδοξων μαθητών, σύμφωνα και με τον πρόσφατο αντιρατσιστικό νόμο;
2)     Θα εφαρμοστεί ο αναστοχασμός και στους Μουσουλμάνους μαθητές με το συγκεκριμένο τραγούδι ώστε να προβληματιστούν μήπως και ο Μωάμεθ είναι ένας ακάθαρτος σαν αυτούς;
Αθήνα, 18/11/2016
Ο ερωτών Βουλευτής


Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας

                                                       ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...