Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ νήσος Σάσων


Σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα από την ιστοσελίδα himara.gr, το Νησί Σάσων βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία στο στενό του Οτράντο στη νότια Αλβανία, όπου  συναντώνται η Αδριατική και το Ιόνιο . Το νησί αυτό στην ουσία το «χάρισε» η Ελλάδα στην Αλβανία.!!!!
Δέν πρέπει νά ξεχνᾶμε ὅμως ὅτι ἱστορικά ἡ Σάσων, τό Γιβραλτάρ τῆς Ἀδριατικῆς, ἀνήκει στά Ἰόνια νησιά. Ἀπό τό 1696, μετά ἀπό 125 χρόνια Τουρκικῆς κατοχῆς, τό βρίσκουμε μαζί μέ τά ὑπόλοιπα Ἰόνια νησιά κάτω ἀπό Ἑνετική ἐπικυριαρχία, ἐνῶ στή συνέχεια ἀκολούθησε τή μοίρα τῶν Ἰονίων Νήσων σέ ὅλες τίς διεθνεῖς ἐξελίξεις.
ΝΗΣΟΣ-ΣΑΣΩΝ-ΒΟΡΕΙΟΥ-ΗΠΕΙΡΟΥ
Ἡ παραχώρηση τῶν Ἰονίων Νήσων στήν Ἑλλάδα ἔγινε μέ τή Συνθήκη τοῦ Λονδίνου τόν Μάρτιο τοῦ 1864. Ἡ νῆσος Σάσων ἀκολουθοῦσα τή μοίρα τῶν Ἑπτανήσιων θά ἔπρεπε κανονικά νά ἐνσωματωθεῖ στήν Ἑλλάδα. Δυστυχῶς ὅμως δέν ὑψώθηκε ἡ Κυανόλευκος σ’ αὐτή τή νῆσο εἴτε «ἐξ ἀκατανοήτου μυωπίας καί ἀβλεψίας», εἴτε γιατί θεωρήθηκε «τελείως ἄχρηστη, διότι ἦταν τελείως ἄγονος». Οἱ Τοῦρκοι ὅμως ἀπό τή γειτονική Αὐλώνα καιροφυλακτοῦσαν! Ἐπωφελήθηκαν ἀπό τό ἀσυγχώρητο λάθος μας καί ἔσπευσαν νά κατοχυρώσουν τήν κυριαρχία τους σέ αὐτό τό «ἄγονο» νησί. Φρόντισαν μάλιστα νά ἐγκαταστήσουν φάρο πού λειτούργησε τό 1871.
Στή διάρκεια τοῦ Α’ Βαλκανικοῦ Πολέμου στίς 15 Νοεμβρίου τοῦ 1912, ὁ Διοικητής Ὁμάδας Ἀτμομυοδρομώνων τῆς Μοίρας Ἰονίου, Ἀντιπλοίαρχος Κωνσταντῖνος Γεωργαντᾶς, ἐπιβαίνων τοῦ Ἀτμομυοδρόμωνος ΠΗΝΕΙΟΣ ὅπου ἦταν Κυβερνήτης ὁ Πλωτάρχης Ἀναστάσιος Ἀνδρεάδης, ἀπελευθέρωσε τή νῆσο καί ὕψωσε τήν Ἑλληνική Σημαία. Ἡ ἀπελευθέρωση γιορτάσθηκε μέ μεγάλο ἐνθουσιασμό ἀπό τίς δεκαπέντε Ἑλληνικές Οἰκογένειες κτηνοτρόφων πού κατοικοῦσαν ἐκεῖ. Παντοῦ κυμάτιζε ἡ Ἑλληνική Σημαία! Μιά μεγάλη γιορτή εἶχε ἀρχίσει σ’ αὐτό τό ἀκριτικό Ἑλληνικό νησί. Ἀμέσως στίς 21 Νοεμβρίου ἄρχισε μέ τή φροντίδα τοῦ Ἀντιπλοιάρχου Γεωργαντᾶ νά λειτουργεῖ ξανά καί ὁ φάρος τοῦ νησιοῦ. Ὅλα ἔδειχναν πώς ἡ Ἑλληνική κυριαρχία εἶχε σκεπάσει στοργικά τό νησί. Δυστυχῶς ὅμως αὐτό δέν κράτησε γιά πολύ. Οἱ Μεγάλες Δυνάμεις εἶχαν ἄλλα σχέδια!!! Μετά ἀπό πιέσεις τῆς Ἰταλίας συμφώνησαν μεταξύ τους τήν παραχώρησή της στήν Ἀλβανία μέ τό Πρωτόκολλο τῆς Φλωρεντίας στίς 13 Φεβρουαρίου 1914. Στή συνέχεια καί ἐνῶ βρισκόταν στήν ἐξουσία ἡ Κυβέρνηση τοῦ Ἐλευθέριου Βενιζέλου, ἡ Ἑλληνική Βουλή ἔκανε κάτι τό πρωτοφανές: μέ τό Νόμο 272 τῆς 5ης Ἰουνίου τοῦ 1914 παραχώρησε τή νῆσο Σάσωνα στήν Ἀλβανία!!! Στίς 2 Ἰουλίου, ἐκτελῶντας ἐντολή τῆς Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως, ἀπεχώρησε ἡ Ἑλληνική φρουρά, ὑποστέλλοντας τή Σημαία μας. Οἱ δυστυχεῖς κάτοικοι τοῦ νησιοῦ ἀφέθηκαν τελείως ἀπροστάτευτοι. Λίγες μέρες μετά τήν ἐγκληματική ἐγκατάλειψή τους, στίς 16 Ἰουλίου 1914, σφαγιάσθηκαν μέ τόν ἀγριότερο τρόπο!!!
Σύμφωνα με το άρθρο του διεθνούς τύπου , μέχρι πρότινος η αλβανική ναυτική βάση που υπήρχε στο Νησί αυτό, περιελάμβανε  δύο ναύτες και ένα νυχτερινό καταφύγιο για περιπολίες για το  αλβανικό ναυτικό, ενώ τις  ημέρες της δόξας του, υπήρχαν 3.000 στρατεύματα που στάθμευαν  νησί για έως και έξι μήνες το  χρόνο. Υπάρχουν πληροφορίες ότι Αλβανοί λαθρέμποροι ναρκωτικών χρησιμοποιούσαν το νησί αυτό ως ορμητήριο  για τις παράνομες δράσεις  τους στα παράλια της δυτικής  Ελλάδος.
Η ναυτική βάση στο νησί ,  κατασκευάσθηκε  κατά την διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου του Εμβέρ Χότζα, όταν οι φόβοι των πυρηνικών επιθέσεων από την Δύση ήταν εφικτοί .
Ως εκ τούτου, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου το δύο τετραγωνικών μιλίων νησί , ήταν  γεμάτο με 3.600 αποθήκες σχεδιασμένες  για να αντέχουν σε εναέρια προσβολή».
Ο ιταλικός στρατός για πρώτη φορά στάθμευσε εκεί την δεκαετία του 1930, ενώ στη δεκαετία του 1950, η βάση  χρησιμοποιούνταν  για την παρακολούθηση ιταλικών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων που έπλεαν στα στενά του Οτράντο.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι  τα χαρακώματα και  οι σήραγγες δείχνουν ακριβώς πόσα χρήματα δαπάνησε η αλβανική Κυβέρνηση , φοβούμενη  μια πιθανή εισβολή από την δύση, ενώ οι τουρίστες  σήμερα θα έρθουν για να απολαύουν  στον Σάσων,  τις πολλές κοντινές όμορφες παραλίες , τα πανύψηλα βουνά και την πλούσια ιστορία που χρονολογείται από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας.
Το δημοσίευμα δηλαδή, σύμφωνα με  ανάλυση στο pentapostagma.gr,  επικαλείται την ιστορία του νησιού,  αποδεικνύοντας ότι το νησί αυτό μας ανήκει από την εποχή της Αρχαίας Ελλάδος.Αυτό που αναφέρεται ότι έπραξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος με την παραχώρηση του Σάσων στην Ιταλία , ήταν ένα είδος σημερινού μνημονίου σαν και αυτά που μας ζητούν να υπογράψουμε οι ίδιες « Μεγάλες δυνάμεις». Το ίδιο ακριβώς  μας υποχρέωσαν να πράξουμε οι « σύμμαχοι» και στους βαλκανικούς πολέμους με την παραχώρηση της δυτικής Θράκης στην Βουλγαρία, και έπρεπε να φτάσει το 1920 για να την πάρουμε πίσω .
Στην  ουσία   με τα  σημερινά μνημόνια που εκβιάζουν να υπογράψουμε ,  αυτό επιδιώκουν οι «εταίροι» μας . Αλλά δεν πρόκειται να τους « περάσει» με  τίποτα. Θέλουν να μας «μικρύνουν» , διότι ακόμη και έτσι πού είμαστε μας « φοβούνται», τέτοια είναι η δύναμη του ελληνισμού.
Έτσι η Νήσος  Σάσων, θα « στέκεται» εκεί  ακοίμητος φρουρός  της Αδριατικής, υπενθυμίζοντας ποια είναι η αποστολή μας , και για να μας θυμίζει συνεχώς  ότι είναι ελληνικό  νησί , που κακώς δόθηκε « ως δώρο» στην Αλβανία,  για χατίρι των Ιταλών , ενώ  θα μπορούσαμε εμείς να το εκμεταλλευόμασταν   σήμερα …
Το νησί είναι ένας επίγειος παράδεισος και «το σπίτι» για χιλιάδες σπάνια πουλιά και  ερπετά, ενώ διαθέτει  παράκτια ύδατα , αλλά και   μια σταθερή  θερμοκρασία  10-25 βαθμών Κελσίου όλο το χρόνο. Διαθέτει επίσης μια  πραγματικά  εκπληκτική θέα  από το  βραχώδες παραθαλάσσιο τοπίο του . Κάποια μέρα ελπίζουμε να κυματίζει στον Σάσων η γαλανόλευκη σημαία, όπως  και στην Βόρειο ήπειρο όπως θα έπρεπε .





      Η νήσος Σάσων (Ιταλικά: Σαζένο, Αλβανικά: Σαζάν) βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου της Αυλώνας, στα στενά του Οτράντο, εκεί που η Αδριατική συναντάει το Ιόνιο. Γνωστή με το ίδιο όνομα από την αρχαιότητα, αναφέρεται από πολλούς αρχαίους συγγραφείς.
      Το νησί ακολούθησε την τύχη των Ιονίων νήσων και το 1864 προσαρτήθηκε στο βασίλειο της Ελλάδος μαζί με τα Επτάνησα. Το ελληνικό κράτος αμέλησε να εγκαταστήσει αρχές στο νησί παρά το ότι κατοικείτο από κάποιες δεκάδες ελλήνων κατοίκων.
       Κατά την διάρκεια του Α’ Βαλκανικού πολέμου, το 1912 αποβιβάσθηκε στο νησί άγημα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και για πρώτη φορά ασκήθηκε ελληνική κρατική εξουσία εκεί. Όμως το 1914 μετά από πιέσεις της Ιταλίας και της Αυστρουγγαρίας η Ελλάς απέσυρε τις δυνάμεις της από το νησί. Στην συνέχεια η Βρετανία ζήτησε από την κυβέρνηση Βενιζέλου την παραχώρηση του νησιού στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος, αναφέροντας πως αυτό θα θεωρηθεί ως μία ενέργεια που θα βοηθήσει στην απόδοση της Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα. Ο Βενιζέλος δέχθηκε και έφερε στην βουλή το θέμα. Η ελληνική βουλή ψήφισε τον νόμο 272/1914 (ΦΕΚ 151/Α’/7-6-1915) με τον οποίο η Ελλάς παραχώρησε το νησί στην Αλβανία. Αυτή είναι η μοναδική φορά που εκχωρήθηκε ελληνικό έδαφος με απόφαση της ελληνικής βουλής. Οι Έλληνες κάτοικοι του νησιού εξολοθρεύτηκαν όλοι από την αλβανική δύναμη που αποβιβάστηκε τότε στο νησί.


        Στις 2 Σεπτεμβρίου 1920 η Αλβανία εκχώρησε το νησί στην Ιταλία και τον Απρίλιο του 1923 κυκλοφορεί από την ιταλική διοίκηση στο νησί μία σειρά οκτώ γραμματοσήμων με τον βασιλιά Βίκτωρα – Εμμανουήλ, επισημασμένων με SASENO. Αυτά είναι και τα μοναδικά γραμματόσημα που κυκλοφόρησαν ποτέ στο νησί αυτό. Στις 31 Οκτωβρίου 1922 ο Μπενίτο Μουσολίνι είχε πάρει την εξουσία στην Ιταλία. Ο ιταλικός μεγαλοϊδεατισμός ήταν στο αποκορύφωμά του και τα Ιταλικά ταχυδρομεία εξέδιδαν ιδιαίτερα γραμματόσημα για κάθε νησί ή περιοχή που κατείχαν προσπαθώντας να παρουσιαστούν σαν μια αποικιακή δύναμη ισάξια ίσως με την Μεγάλη Βρετανία ή την Γαλλία.
       Η νήσος Σάσων αποδόθηκε πάλι στην Αλβανία το 1947 με απόφαση της διάσκεψης των Παρισίων. Στην ίδια διάσκεψη που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα. Στην διάσκεψη αυτή η Ελλάς είχε ζητήσει την απόδοση και της Βορείου Ηπείρου, όμως το θέμα αυτό η διάσκεψη το είχε παραπέμψει στην διαρκή πρεσβευτική σύνοδο των τεσσάρων για μία μελλοντική διευθέτηση του ζητήματος της Βορείου Ηπείρου μαζί με τα ζητήματα της Αυστρίας και της Γερμανίας τα οποία διευθετήθηκαν το 1955 και το 1989 αντίστοιχα. Το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου παραμένει λοιπόν από τότε παγωμένο προς μελλοντική διευθέτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...