ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Σχετικά με το κλείσιμο του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Καστάνιανης»
Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα θα μπει λουκέτο στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Καστάνιανης, που καλύπτει μια μεγάλη έκταση στα σύνορα με την Αλβανία και συγκεκριμένα τα χωριά Λάβδανη, Αγία Μαρίνα, Καστάνιανη, Χαραυγή κλπ. Είναι γνωστά τα
προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λιγοστοί κάτοικοι της περιοχής, λόγω της γειτνίασής της με την Αλβανία.
Σαν μόνη δύναμη ασφαλείας στην περιοχή έμειναν μόνο λιγοστοί συνοριοφύλακες, στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Καστάνιανης, που καταβάλλοντας κάτι παραπάνω από υπεράνθρωπες προσπάθειες, αγωνίζονται για να προστατεύσουν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και τις περιουσίες τους και να τους προσφέρουν ένα αίσθημα ασφάλειας, ερχόμενοι αντιμέτωποι, σχεδόν καθημερινά με αλβανούς κακοποιούς, εμπόρους ναρκωτικών καιλαθρομετανάστες.
Το Τμήμα θα συγχωνευθεί σύμφωναμε πληροφορίες με το, ήδη επιβαρημένο, Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, που απέχει γύρω στα 25 χιλιόμετρα από την Καστάνιανη. Πρόκειται για απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο συγχώνευσης αστυνομικώνκαιάλλων τμημάτων.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1)Με ποιο σκεπτικό πάρθηκε αυτή η απαράδεκτη απόφαση;
2) Ελήφθησαν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της τόσο ευαίσθητης εθνικά περιοχής;
3)Πως θα παγιοποιηθεί το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων της περιοχής, ενόψει της εγκληματικότητας των αλβανών και των λαθρομεταναστών;
Αθήνα, 15/11/2016
Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Αντιδράσεις για την κατάργηση του Τμήματος Συνοριακών Καστάνιανης
Απτόητη στις αντιδράσεις των κατοίκων της ακριτικής Ηπείρου παραμένει η Συγκυβέρνηση και η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, που ετοιμάζονται να υλοποιήσουν την αρχική τους απόφαση για
μείωση των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης στο παραμεθόριο Πωγώνι, το οποίο (καθότι δραστηριοποιείται σχεδόν πάνω στη συνοριογραμμή) αντιμετωπίζει τον κύριο όγκο της λαθρομετανάστευσης και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από τη γειτονική Αλβανία.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Πωγωνίου Δημήτρης Ντότης, από την Ελληνική Αστυνομία, προωθείται η κατάργηση- συγχώνευση του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Καστάνιανης και η ανάθεση του έργου του στο ήδη «φορτωμένο» Τμήμα Δελβινακίου!
Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει μεν να ικανοποιήσει το – απολύτως – δικαιολογημένο αίτημα διατήρησης του Τμήματος Κεφαλοβρύσου, δημιουργεί όμως μια «τρύπα» στην ασφάλεια της παραμεθόριας περιοχής Καστάνιανης- Λάβδανης- Αγίας Μαρίνας κλπ, προκαλώντας την έντονη πικρία των λιγοστών κατοίκων που παραμένουν στα χωριά τους και οι οποίοι ζουν καθημερινά με το φόβο επιδρομών κακοποιών από την Αλβανία.
Η δρομολογημένη, όπως φαίνεται, απόφαση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων που είτε υλοποιήθηκαν, είτε ανεστάλησαν προ των αντιδράσεων που σημειώθηκαν, που κατατείνουν στη συνεχή υποβάθμιση των υπηρεσιών στην ακριτική περιοχή, που παραπέμπει σε μια διαχρονική πολιτική εγκατάλειψής της από το κεντρικό Ελληνικό κράτος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρει στη δήλωσή του ο Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της Αντιπολίτευσης, κ. Δημήτρης Ντότης:
«Εδώ και πέντε χρόνια βλέπουμε τη μία να υπάρχει θέμα με τη μεταφορά της ΑΤΕ (νυν Πειραιώς) από τον Παρακάλαμο στο Καλπάκι, την άλλη να υπάρχει η διάθεση να κλείσουν δημοτικά – νηπιαγωγεία της περιοχής μας, να υπολειτουργεί η ΑΤΕ (νυν Πειραιώς) στο Δελβινάκι, να τίθεται θέμα να κλείσει τόσο το ΕΚΑΒ στα Δολιανά όσο και (ακόμα πιο εγκληματικό) το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στο Κεφαλόβρυσο, να μεταφερθεί το αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου στο Καλπάκι, να διαλύουν την Μεταλουργική και σήμερα να κλείνει το Τμήμα Συνοριοφύλαξης στην Καστάνιανη.
«Η παράταξή μου και εγώ – προσθέτει- είμαστε κάθετα αντίθετοι σε όλο αυτό το παιχνίδι εκείνων που βάλθηκαν να καταστρέψουν, να διαλύσουν και να ερημώσουν το Πωγώνι μας και θα παλέψουμε όπως κάνουμε μέχρι τώρα με όλες τις δυνάμεις μας για να μη συμβούν όλα αυτά».
Καταλήγοντας απευθύνει έκκληση λοιπόν προς τους αρμόδιους και υπεύθυνους: «Επισκεφτείτε πρώτα το Δήμο Πωγωνίου ώστε να διαπιστώσετε πού βρισκόμαστε γεωγραφικά, ποιές ανάγκες και ιδιαιτερότητες έχει η περιοχή μας και μετά μπορείτε να λάβετε οποιαδήποτε απόφαση με ελαφρά τη καρδία όπως κάνετε μέχρι τώρα!»
proinoslogos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου