Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΡΗΣΤΟY ΠΑΠΠΑ ΠΡΟΣ:ΥΠ ΕΞ ME ΘΕΜΑ: «Εθνική και θρησκευτική πρόκληση ο διορισμός μόνιμου ιμάμη στην Αγία Σοφία»



ΕΡΩΤΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ                      
Βουλευτής ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ              


ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Εθνική και θρησκευτική πρόκληση ο διορισμός μόνιμου ιμάμη στην Αγία Σοφία»

Στον απόηχο των εντεινομένων παροξυσμικών ενεργειών και δηλώσεων του τούρκου προέδρου, με αποκορύφωμα την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, η Τουρκία προέβη σε ακομή μια ωμή πρόκληση. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu, η Τουρκία απεφάσισε, μέσω της μουφτείας της περιοχής “Φατίχ” και της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων, το διορισμό μονίμου ιμάμη στην Αγία Σοφία, πράξη η οποία συνιστά κατάφωρη προσβολή για την εμβληματική πολιτιστική και θρησκευτική υπόσταση του μνημείου της Ορθοδοξίας. Συγκεκριμένα μέχρι πρότινος προεβλέπετο να διεξάγονται οι προσευχές υπό την επίβλεψη επισκεπτόμενου ιμάμη. Πρόκειται για τη δεύτερη πρόκληση εις ό,τι αφορά την Αγία Σοφία, αφού τον Ιούνιο μουεζίνης κάλεσε μετά από 85 έτη σε ισλαμική προσευχή. Ο διορισμός μονίμου ιμάμη συνιστά επίδειξη ισχύος και κυριαρχίας εκ μέρους της Τουρκίας, ενέργεια που εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχούς τουρκικής προκλητικότητας.
Διαφαίνεται εσχάτως εκ μέρους της Τουρκίας μια συστηματική επιχείρηση απαξιώσεως και υποσκάψεως κεκτημένων “δικαιωμάτων” αρρήκτως συνδεδεμένων με την πνευματική ζωή του Ελληνισμού,  απορρεόντων δε από την αδιάκοπη ιστορική συνέχεια του ελληνικού έθνους. Στην προκειμένη περίπτωση καθίσταται αντιληπτή η διάθεση υπονομεύσεως της διαχρονικής αξίας της Αγίας Σοφίας, ως ιστορικό, πολιτισμικό και θρησκευτικό ορόσημο, και εντέλει η σκοπούμενη μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος. Ο ναός της Αγίας Σοφίας αν και αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO, δεν προφυλάσσεται από καμία προσπάθεια μετατροπής της σε ισλαμικό ναό. Και αυτό συμβαίνει διότι σύμφωνα με τη δήλωση της εκπροσώπου της Γενικής Διευθύντριας κ. Ιρίνας Μπόκοβα, “η ευθύνη διαχειρίσεως και διαφυλάξεως του μνημείου στη λίστα  των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εναπόκειται κατά κύριο λόγο στις αρμόδιες αρχές του ενδιαφερόμενου κράτους, δηλαδή της Τουρκίας”.
Δυστυχώς η “πολιτική της ανεκτικότητας, της αμοιβαίας κατανοήσεως και του σεβασμού” που ακολουθεί η Ε.Ε τίθεται ενάντια στο εθνικό μας συμφέρον, θέση που δυστυχώς υιοθετεί ανεπιφυλάκτως το υπουργείο εξωτερικών, το οποίο θα έπρεπε αναφανδόν να ασκήσει πιέσεις από την πρώτη στιγμή και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ως ο μόνος αρμόδιος παράγοντας. Οι ενέργειες αυτές  αποδεικνύουν την πολιτική της σκανδαλώδους υποχωρητικότητας και κατάδηλης εθελοδουλίας του ελληνικού κράτους, διότι αν αυτό  επεδείκνυε την απαραίτητη πυγμή και πολιτική θέληση τουλάχιστον στις εξωτερικές σχέσεις, τέτοιες ενέργειες θα εξέλιπαν. Η υιοθέτηση της πρακτικής του ενδοτισμού, είτε με την τήρηση επαμφοτερίζουσας στάσεως είτε με την απόλυτη σιωπή και παράλειψη διενέργειας των δεουσών παρεμβάσεων, αποβαίνει εις βάρος του ελληνικού κράτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται μελλοντικώς.


Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1)     Τι προτίθεσθε να πράξετε προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση του τουρκικού κράτους, του διορισμού, δηλαδή, μονίμου ιμάμη στην Αγία Σοφία, ενέργεια που συντείνει στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί;
2)     Ποιο άλλο σχέδιο διατίθεται για την εμπλοκή οιωνδήποτε άλλων μεθοδεύσεων λάβουν χώρα στο μέλλον, δεδομένης της ανεξάλειπτης τουρκικής προκλητικότητας;

Αθήνα, 25/10/2016
Ο ερωτών Βουλευτής


Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας

ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...