Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Τα παιγνίδια των Τιράνων εις βάρος της Ελλάδας Η ελληνική στάση αποθρασύνει τους αλβανούς εθνικιστές


Σε οριακό σημείο οδηγούν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις τα Τίρανα, προσδοκώντας ότι η θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας και η συγκεχυμένη εικόνα που έχει για το τι συμβαίνει στον περίγυρο προσφέρουν την ευκαιρία για να επιδιώξουν και να πετύχουν τετελεσμένα εις βάρος της.

Έτσι, μετά το συντονισμένο μπαράζ δημοσιευμάτων, που εξέθεσε το ελληνικό ΥΠΕΞ, αποκαλύπτοντας την ανταλλαγή non paper μεταξύ των δύο χωρών, και τη θορυβώδη επίθεση που εξαπέλυσε το ελληνικό ΥΠΕΞ εναντίον του Επιτρόπου Χάαν, επειδή δημοσιοποίησε το περιεχόμενο του «καλαθιού» επί του οποίου εξελίσσεται ο ελληνοαλβανικός διάλογος, και στο οποίο έχει προστεθεί μονομερώς το Τσαμικό, η Αθήνα βρίσκεται σε αμηχανία σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις.

Τώρα είναι η στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα, τόσο στα Τίρανα όσο και στις Βρυξέλλες, ότι η μη άμεση εγκατάλειψη όλων των αλυτρωτισμών εις βάρος της χώρας μας θα αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και πως συγχρόνως θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες και στη μεταφορά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ -κάθε χρόνο- από την Ελλάδα προς την Αλβανία από τους αλβανούς μετανάστες που ζουν στη χώρα μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι αφού η αλβανική πλευρά είχε κάνει τη δουλειά της, ο μόνος που απέφυγε να εμφανιστεί και να τοποθετηθεί δημοσίως για το θέμα που προέκυψε ήταν ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Ντμ. Μπουσάτι, ο οποίος απλώς περιμένει να δρέψει τους καρπούς…

Συγχρόνως θα έπρεπε να προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα το γεγονός ότι όλο και περισσότερο η γειτονική χώρα, με την κάλυψη κυβερνητικών παραγόντων, μετατρέπεται σε… Κολομβία της Ευρώπης, απ’ όπου διακινούνται πολύ μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών (και εγχώριας παραγωγής), αποφέροντας έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε μια μαφία που έχει ισχυρές προσβάσεις στην κυβέρνηση και τις κρατικές αρχές. Αυτή η μαφία είναι πολύ πιθανόν, λόγω και της κρατικής ανοχής, να επιλέξει τελικά τη χρηματοδότηση, με τα έσοδα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, των αλυτρωτικών οραμάτων της Αλβανίας και την ενίσχυση ακραίων ένοπλων τμημάτων που θα στραφούν εναντίον των γειτονικών χωρών. 

Η Αθήνα διαθέτει ένα μόνο εργαλείο απέναντι σε μια όλο και πιο ατίθαση Αλβανία, που θεωρεί ότι για μια ακόμη φορά μπορεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και με τη στήριξη των Αμερικανών να εξασφαλίσει νέα κέρδη, ακόμη και εδαφικά, προκειμένου να εμφανίσει τον αλβανικό εθνικισμό και αλυτρωτισμό ως το πιο ισχυρό ανάχωμα της επέκτασης της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια.

Οι Αλβανοί, το πιο «χαϊδεμένο παιδί» της Δύσης μετά το Κόσοβο, μετά την εξασφάλιση δικαιωμάτων για τους Αλβανούς της Σερβίας και των Σκοπίων, προσδοκούν ότι θα εξασφαλίσουν ανταλλάγματα και έναντι της Ελλάδας προβάλλοντας την πιο ακραία εθνικιστική ατζέντα, την οποία συνδέουν με το τσαμικό ζήτημα.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο Ν. Κοτζιάς για ένα μεγάλο διάστημα ποντάρουν στον αλβανικό εθνικισμό προκειμένου να πειστούν τα Σκόπια και να υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε συμβιβασμό με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας.

Όμως ο συμβιβασμός αυτός δεν έχει έλθει και απλώς τα Σκόπια αναζητούν διαύλους επικοινωνίας με τον εξ ανατολών γείτονα, τη Βουλγαρία, που όμως διαχρονικά επιβουλεύεται την ανατολική πλευρά της ΠΓΔΜ.

Η ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ, με εντελώς λανθασμένη και αποσπασματική προσέγγιση, έσπευσαν να συναινέσουν στην πρόσκληση του προέδρου της Αλβανικής Βουλής Ιλίρ Μέτα στην Αθήνα, χωρίς προηγουμένως να απαιτήσουν από τον πρόεδρο της Αλβανικής Βουλής ορισμένες εγγυήσεις. Και έτσι, μπορεί μεν ο κ. Μέτα να μίλησε σε ήπιους και φιλικούς τόνους, αλλά η ουσία ήταν ότι επέμεινε πως τα δύο θέματα, το Τσαμικό και η άρση του εμπολέμου, είναι υπαρκτά και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ο πρόεδρος της Αλβανικής Βουλής πάντως σχεδόν έκανε… πλάκα στους έλληνες οικοδεσπότες του, καθώς ενώ δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση της Ιστορίας και των εγχειριδίων της, δεν βρέθηκε κάποιος να του υπενθυμίσει ότι τα ελληνικά βιβλία έχουν αλλάξει, σε αντίθεση με τα αλβανικά, που δεν απέσυραν ανιστόρητους ισχυρισμούς περί μεγάλης Αλβανίας που φθάνει μέχρι τη Θεσπρωτία…

Ο πρόεδρος του εθνικιστικού τσαμικού κόμματος PDIU Σπετίμ Ιντρίζι, σε ένα ντελίριο, ξέσπασε εναντίον της Ελλάδας και του Νίκου Κοτζιά, λόγω της πολύ σκληρής επιστολής που έστειλε ο τελευταίος, με την οποία ζητούσε να μην υπάρξει αναφορά σε τσαμικό ζήτημα στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν, που θα είναι κρίσιμη για τις σχέσεις της Αλβανίας με την ΕΕ. Οποιαδήποτε αναφορά στο Τσαμικό, έστω και με την επισήμανση ότι δεν αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης, θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον αλβανικό εθνικισμό και αλυτρωτισμό.

Ο αρχηγός των Τσάμηδων σε δήλωσή του επιτίθεται εναντίον του έλληνα υπουργού Εξωτερικών και επισημαίνει: 

«Έχω δηλώσει μία φορά, εκατό φορές, χίλιες φορές: Το Τσαμικό θα υπάρχει έως ότου θα ζει και θα αναπνέει και ο τελευταίος από τους Αλβανούς, εγγονός και δισέγγονος, της Τσαμουριάς. Εμείς είμαστε Αλβανοί της Τσαμουριάς, είμαστε Ευρωπαίοι και ως τέτοιοι θα συμπεριφερόμαστε, αλλά, πιστέψτε με, και αυτή είναι μπέσα Αλβανού: Πισωγύρισμα για το ζήτημα αυτό δεν υπάρχει!».

Ο κ. Ιντρίζι μάλιστα, προκειμένου να δεσμεύσει εκ των προτέρων τον Ιλίρ Μέτα, εν όψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, έσπευσε να δηλώσει ότι ο πρόεδρος της Αλβανικής Βουλής είναι υποχρεωμένος να τηρήσει σαφή θέση για το Τσαμικό στις συνομιλίες του στην Αθήνα, όπως είναι υποχρεωμένος να πράξει από τα ψηφίσματα της Βουλής της Αλβανίας αλλά και ως συνέχεια της στάσης που τήρησε το 2001, όταν επισκέφτηκε την Αθήνα με την ιδιότητα του πρωθυπουργού.

Και, φυσικά, όλα αυτά γίνονται με τις ευλογίες του ίδιου του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, που αναδεικνύεται στον πιο ακραίο εκπρόσωπο και εκφραστή του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού.



Κωνσταντίνος Τσάκαλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...