Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ : «Νέες προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο»

ΠΡΟΣ:
1) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΘΕΜΑ: «Νέες προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο»   

Σε νέες προκλήσεις προβαίνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, δεσμεύοντας μεγάλες περιοχές, ακόμη και στο κεντρικό Αιγαίο από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι και το τέλος του έτους, εκμεταλλευόμενοι για άλλη μια φορά την μακρόχρονη ηττοπαθή και δουλοπρεπή στάση των κυβερνήσεων της χώρας μας.
Συγκεκριμένα η Τουρκία δεσμεύει τρεις μεγάλες περιοχές στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Η πρώτη περιοχή εκτείνεται από τα όρια του Ελληνικού εναέριου χώρου βορείως της Λήμνου και νότια της Σαμοθράκης, περνά από το κοίτασμα του Μπάμπουρα νότια της Θάσου και φτάνει μέχρι την χερσόνησο του Άθω. Η δεύτερη περιοχή εκτείνεται από το μέσο της απόστασης Αη Στράτη και Σκύρου, μέχρι και ανατολικά της Κύμης, εγκλωβίζοντας τελικά όλη την Σκύρο. Η τρίτη περιοχή εκτείνεται μεταξύ Πάτμου, Αμοργού, Δονούσας και της νήσου Κίναρου.
Ιδιαίτερη συμβολική και στρατηγική σημασία αποκτά η εν λόγω κίνηση της Τουρκίας εάν ληφθεί υπ’ όψη το γεγονός πως η δεσμευμένη περιοχή στο βόρειο Αιγαίο περικλείει όλα τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της περιοχής του Μπάμπουρα, έξω από την Θάσο, καθώς και το ότι στην δεύτερη δεσμευμένη περιοχή περικλείεται η Σκύρος, η οποία αποτελεί τον κεντρικό άξονα της ελληνικής αεράμυνας στο Αιγαίο.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Θα υπάρξει επιτέλους κάποιου είδους κατάλληλη αντίδραση στην διαρκώς αυξανόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο από τους Τούρκους;

2) Έχει την πρόθεση η Ελληνική Κυβέρνηση να προβεί σε ανάλογη δυναμική ενέργεια πλήττοντας τα τουρκικά οικονομικά συμφέροντα π.χ. σε εμπορικό ή τουριστικό επίπεδο, καθώς οι Τούρκοι έχουν αποδείξει πως υποχωρούν μόνο απέναντι σε αποφασιστικές και δυναμικές ενέργειες;


Αθήνα, 11/01/2015
Ο ερωτών Βουλευτής


Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...