Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΡΕΜΟΥΝ - Ο ΠΑΚΗΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΝΕΟ ΣΕΝΑΡΙΟ! Πως θα παρακαμφθεί ο σκόπελος της τρίτης εντολής και της Χρυσής Αυγής

tsipras pavlopoulos
Πρόσω ολοταχώς για εκλογές έχει βάλει το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ είναι ενδεικτικό ότι επιστρέφει εκτάκτως και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο οποίος απουσίαζε για ολιγοήμερες διακοπές.
Μάλιστα, στις 2 το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν κυβερνητικά, κομματικά στελέχη αλλά και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού. Εκεί σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και ο κ. Τσίπρας με μήνυμα του θα ανακοινώσει το απόγευμα την παραίτηση της κυβέρνησης και τον λόγο για τον οποίο θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Πως θα αποφύγουν τη Χρυσή Αυγή
Σύμφωνα με πληροφορίες, της τελευταίας στιγμής, Μέγαρο Μαξίμου και Προεδρικό Μέγαρο έχουν βρει τον τρόπο να αποφύγουν τις διερευνητικές εντολές, καθώς εντολή θα πρέπει να λάβει και η Χρυσή Αυγή. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι ο επικεφαλής του κόμματος θα θελήσει να εξαντλήσει όλο το τριήμερο αλλά και να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του.
Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα επικαλεστεί το άρθρο άρθρο 37, εδάφιο 3 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο εάν η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη και παραιτηθεί, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει πρωτοβουλία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης. Στο σχετικό εδάφιο αναφέρονται τα εξής: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας, αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή».
Αυτό σύμφωνα με συνταγματολόγους σημαίνει ότι η παρούσα κυβέρνηση, υπό τη σημερινή μορφή, δεν μπορεί να διενεργήσει εκλογές παρά μόνον αν παρέλθει ένας χρόνος. Ως εκ τούτου, τη διενέργεια των εκλογών θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπό υπηρεσιακό πρωθυπουργό. «Αν η κυβέρνηση παραιτηθεί, χωρίς να έχει στο μεταξύ απολέσει την εμπιστοσύνη της Βουλής με πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τους πολιτικούς αρχηγούς και αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κοινοβουλευτικής κυβέρνησης, θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν εντός τριάντα ημερών με υπηρεσιακή εκλογική κυβέρνηση», υποστηρίζουν συνταγματολόγοι. Σύμφωνα με τους ίδιους σε αυτή την περίπτωση δεν απαιτούνται διερευνητικές εντολές, διότι εν προκειμένω δεν εφαρμόζεται το πρώτο εδάφιο του άρθρου 38 (:«…αν η κυβέρνηση παραιτηθεί, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 37»), αλλά το δεύτερο εδάφιο το οποίο αναφέρει: «Αν ο πρωθυπουργός της παραιτούμενης κυβέρνησης είναι αρχηγός ή εκπρόσωπος κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, εφαρμόζεται αναλόγως η διάταξη του άρθρου 37 παράγραφος 3 εδάφιο γ΄)».

Οι πιθανότερες ημερομηνίες
Όσον αφορά στις ημερομηνίες διεξαγωγής εκλογών που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι οι 13, 20 και 27 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, εάν ο κ. Τσίπρας πάει σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τότε οι κάλπες προλαβαίνουν να στηθούν και στις 13 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει υπάρχει κάποιο προεδρικό διάταγμα που να προβλέπει τη διάλυση της Βουλής, ενώ δεν έχει προγραμματιστεί και κάποιο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Έτσι, απομένουν οι 20 και 27 Σεπτεμβρίου, με την πρώτη να αποτελεί την πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Τι θα γίνει με τις λίστες 
Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με λίστες, στις οποίες δεν προβλέπεται να περιλαμβάνονται οι περίπου 25 βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας. Στο πλαίσιο αυτό, η σχετική επιτροπή με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να βρει πως θα καλύψει το κενό. Σε γενικές γραμμές πάντως, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά καθώς δεδομένου ότι οι εκλογές ήταν πριν από 7 μήνες, ο πρωθυπουργός δεν θέλει να δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...