Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

turkey-nato
Την 2α Ιουλίου, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ Τζαίημς Ση δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη ότι η πρωτοκαθεδρία της Τουρκίας είναι απαραίτητη για την επίλυση περιφερειακών προβλημάτων. Δυστυχώς, μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων για το δημοψήφισμα, η δήλωση αυτή πέρασε στα «ψιλά» των εφημερίδων και αγνοήθηκε πλήρως από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ση υπεγράμμισε ότι η πρωτοκαθεδρία της Τουρκίας είναι απαραίτητη, καθώς η σημαίνουσα γεωστρατηγική της θέση της επιτρέπει να λειτουργήσει ηγετικά σε πολλά θέματα σε ολόκληρη την περιοχή. Ο Ση είχε κληθεί να συμμετέχει σε ένα «κλειστό» συνέδριο, που διοργανώθηκε στην Βασιλεύουσα από διαφόρους φορείς, την 25η Ιουνίου. Σε αυτό, υπερτόνισε την αξία της «ήπιας ισχύος» (soft power) για την διευθέτηση περιφερειακών ζητημάτων.
«Ένα πλήθος εις βάρος μας απειλών προκύπτουν για πρώτη φορά στην ιστορία μας», δήλωσε ο Βρεταννός αξιωματούχος. «Τα δεδομένα έχουν αλλάξει από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Για πρώτη φορά, δυνάμεις του ΝΑΤΟ πρέπει να πράττουν και να σκέφτονται συλλογικά για την υπεράσπιση των μελών της Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη». Προσέθεσε δε ότι η Τουρκία μπορεί να επιλύσει πολλά από τα προβλήματά της χωρίς το ΝΑΤΟ, αλλά αντιθέτως το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να λύσει τα δικά του χωρίς την Τουρκία! «Η Τουρκία έχει οικονομική και πολιτική σταθερότητα», σημείωσε εμφατικά και, σε μία καταφανή προσπάθεια να κολακεύσει το ακροατήριό του, εξήρε την Τουρκική Δημοκρατία για την επιτυχία της (!), ειδικά όσον αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών στο Κοινοβούλιο, καθώς αυτές αποτελούν το 20% των σημερινών μελών της Τουρκικής Εθνοσυνελεύσεως.
Και αν αποτελεί δικαίωμά του το να μην βλέπει την κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γείτονα χώρα, ο κ. Ση δεν είχε το παραμικρό δικαίωμα να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα ως προς τα τεκταινόμενα στο ψευδοκράτος της κατεχόμενης Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι οι εκλογές στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (όπως την απεκάλεσε) υπόσχονται ευκαιρίες για την επίλυση της σύγκρουσης, που σοβεί στην μεγαλόνησο επί δεκαετίες. Επιπλέον, προσέθεσε ότι η Άγκυρα πρέπει να διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο της στο θέμα της Κύπρου και να αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως ακριβώς έπραξε την περίοδο του Σχεδίου Ανάν. Τέλος, αξίωσε την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρ. Ένωση.
«Η Τουρκία παίζει ρόλο-κλειδί σε ζητήματα όπως η ασφάλεια των συνόρων, το ενεργειακό και οι πρόσφυγες σε ολόκληρη την περιοχή, που περιλαμβάνει την Συρία, την Κύπρο, την Μεσόγειο και τα Βαλκάνια». Μάλιστα, εστίασε την προσοχή του στο ενεργειακό, που απασχολεί διακαώς τους Αγγλοσάξωνες. Επίσης, τόνισε ότι όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας ανησυχούν για τα ζητήματα που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Τουρκίας! Αλήθεια, πόσοι Έλληνες ανησυχούν για την ασφάλεια της Τουρκίας;. Ερωτούνται το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εθν. Αμύνης κατά πόσον ήταν ενήμερα των προκλητικών δηλώσεων του Βρεταννού αξιωματούχου και, αν ναι, πως αντέδρασαν. Μήπως ήρθε η ώρα για την χάραξη μίας πραγματικά ανεξάρτητης και πατριωτικής εξωτερικής πολιτικής;

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΚΛΑΒΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...