Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

ΕΠΙΒΕΒΑIΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


PLOUTOS_ELLADAS
Τα πάντα θα ζητήσουν από εμάς οι δανειστές προκειμένου να ανεβάσουν το ποσό της «βοήθειας» που θα μας προσφέρουν. Από την υποθήκευση των υδρογονανθράκων μέχρι και τα νησιά μας! Θα ζητήσουν να υποθηκευτούν τα ενεργειακά αποθέματα, γιατί διαφορετικά δεν μπορούν να βρεθούν οι “εγγυήσεις” των 50 δις που ζητάνε.
Υπάρχει σχετικό δημοσίευμα του Guardian σύμφωνα με το οποίο είναι ανέφικτο να βρεθούν τόσα χρήματα από τις πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι “υπό την απειλή της εξόδου από την ευρωζώνη, η Αθήνα συμφώνησε να μεταφέρει «πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία» σε ένα ανεξάρτητο ταμείο, με στόχο τη συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ…Σε μια ανάλυση κόλαφο για το ελληνικό χρέος που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισήμανε ότι είναι ρεαλιστικό να γίνονται πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αξίας όχι άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως – που σημαίνει ότι θα χρειαστούν 100 χρόνια ώστε το ύψος των ιδιωτικοποιήσεων να ανέλθει στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ”.
Ίσως να χρειαστεί …κάτι λιγότερο αν στις “υποθήκες” συμπεριληφθούν τα ενεργειακά αποθέματα σε Αιγαίο και Ιόνιο. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου μπορούν να αντληθούν. Όλες οι εκτιμήσεις που μέχρι στιγμής έχουν δημοσιοποιηθεί πάντως συμφωνούν ότι είναι μεγάλες.
Ποια ήταν η εκτίμηση της Deutsche Bank την οποία έχουμε ξεχάσει ,γιατί έχει γίνει από το 2012;
Η Deutsche Bank είχε παρουσιάσει τον Δεκέμβριο του 2012 μία μελέτη σύμφωνα με την οποία εκτιμούσε πως τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια στην Κρήτη έφθασαν το ποσό των 427 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ έκανε λόγο για καθαρό όφελος για το ελληνικό δημόσιο της τάξεως των 214 δισ. δολαρίων, ποσό που ουσιαστικά ξεπερνάει το 107% του ελληνικού ΑΕΠ.
Συνεπώς δεν θα πρέπει να προκαλέσει καμία έκπληξη αν στην πορεία των “διαπραγματεύσεων” και των πιέσεων που δέχεται η Ελλάδα ακούσουμε και για τέτοιου είδους υποθήκες.
Ο δρόμος που προτείνει η γερμανική πλευρά είναι πολύ σκληρός. Το θέμα είναι πως η Ελλάδα για να μπορέσει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο και να ανταποκριθεί θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες με την σειρά τους σημαίνουν νέα σκληρά μέτρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...