Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Η συγκυβέρνηση ενέκρινε από τον Φεβρουάριο το αγγλικό δίκαιο



Η συγκυβέρνηση ενέκρινε από τον Φεβρουάριο το αγγλικό δίκαιο
Είναι γνωστή η απαίτηση της Λαγκάρντ για την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ μέχρι το απόγευμα της Τρίτης. Αν γυρίσουμε λίγες ημέρες πίσω, θα θυμηθούμε ότι όταν η Λαγκάρντ δήλωσε για πρώτη φορά (συγκεκριμένα μετά το Eurogroup της 18ης Ιουνίου) ότι αν η Ελλάδα δεν πληρώσει στις 30 Ιουνίου την δόση των 1,6 δισ. στο ΔΝΤ, θα κηρυχθεί σε χρεωκοπία, «πετάχτηκε» και ο Ρένγκλινγκ του EFSF/ESM για να προειδοποιήσει πως σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί ο EFSF να απαιτήσει άμεσα το δάνειό του προς την Ελλάδα, ύψους 141,9 δισ. ευρώ!
Αυτή η δυνατότητα υπάρχει στην δανειακή σύμβαση. Αυτό το σημειώνουμε για να υπενθυμίσουμε ότι, όταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέτεινε τον περασμένο Φεβρουάριο για ένα ακόμη τετράμηνο τόσο την δανειακή σύμβαση όσο και το Μνημόνιο, ουσιαστικά ενέκρινε και την δυνατότητα άμεσης απαίτησης του δανείου, εφοδιάζοντας τους διεθνείς τοκογλύφους με ένα σημαντικό εργαλείο άσκησης πίεσης και εκβιασμού πάνω στην οποιαδήποτε Ελληνική κυβέρνηση.
Η δανειακή σύμβαση, η οποία είναι στο Βρετανικό δίκαιο, προβλέπει, ως γνωστόν, ότι αν δεν πληρωθεί μια δόση, τότε γίνεται άμεσα απαιτητό το σύνολο του δανείου. Επί της ουσίας, δηλαδή, η νυν συγκυβέρνηση δεν έκανε τίποτα άλλο από το να συμφωνήσει με την επανέναρξη μιας κατάπτυστης συμφωνίας, την οποία είχαν τηρήσει όλες οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.
Αυτά, για να μην παρασυρόμαστε από το κλίμα των ημερών 
για την υποτιθέμενη αντιμνημονιακή γραμμή των ΣΥΡΙΖΑ-
ΑΝΕΛ και να συνειδητοποιήσουμε ότι και οι νυν 
συγκυβερνώντες κινούνται στον δρόμο αποδοχής των 
μνημονιακών όρων.

Γιώργος Μάστορας


Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-sugkubernhsh-enekrine-apo-ton-febrouario-to-aggliko-dikaio#ixzz3eRU46yK0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...