Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Ερώτηση για τους αρχαιολογικούς χώρους



ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ                      
Βουλευτής ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ                 


ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Με πολλά οργανικά κενά ξεκινά το θερινό ωράριο στους αρχαιολογικούς χώρους»    
           
Με 1.100 φύλακες σε περισσότερους χώρους από κάθε άλλη φορά ξεκίνησε στη 1 Απριλίου  το θερινό ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων μαζί με την επίσημη έναρξη της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Νέοι χώροι προστίθενται στη λίστα (Αμφίπολη, Αφαία, μουσεία Πάτρας, Σύρου, Μαραθώνα, Βραυρώνας, Σπήλαιο Πετραλώνων κ.ά.), κάτι που είναι ευχάριστο, δεν λείπουν όμως τα προβλήματα. Οι φύλακες θεωρούν ότι ο αριθμός του εποχικού προσωπικού είναι μικρός και δεν αρκεί για να καλύψει κενά, επιμένοντας πως μοιραία κάποιες αίθουσες θα κλείσουν.
Ειδικά τον μήνα Απρίλιο οι χώροι θα είναι επισκέψιμοι από τις 8 το πρωί έως τις 7 μ.μ. (δύση ηλίου), ενώ τα μουσεία θα τηρήσουν το θερινό ωράριο. Επίσης την πρώτη Κυριακή του Απριλίου (05/4) χώροι, μουσεία και μνημεία λειτούργησαν με μονή βάρδια, λόγω ρύθμισης θεμάτων του προσωπικού. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) Γιάννης Μαυρικόπουλος δήλωσε  πως «καλούμαστε να καλύψουμε ανάγκες περισσότερων χώρων με λιγότερα άτομα, ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί από το μόνιμο προσωπικό περίπου 400 φύλακες». Τα προβλήματα εντοπίζονται στη στελέχωση προσωπικού που είναι θέμα κακής κατανομής, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ, τονίζοντας πως «κάποιοι έκτακτοι δεν είναι γνωστό σε ποιους χώρους θα εργαστούν, αφού οι ίδιοι (όσοι προέρχονται από ΙΕΚ) μπορούν να επιλέξουν σε ποιους». Υποστηρίζει μάλιστα πως σε μουσεία όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Αρχαιολογικό της Θεσσαλονίκης, το Βυζαντινό - Χριστιανικό Μουσείο αλλά και στον χώρο της Δήλου «θα γίνουν εκπτώσεις (όσον αφορά το ωράριο)».
Η Δήλος, για παράδειγμα, εντάσσεται στο διευρυμένο ωράριο 8 π.μ.-8 μ.μ., όμως ελλείψει προσωπικού την Πέμπτη και το Σάββατο θα λειτουργεί 8 με 3 το μεσημέρι. «Ή θα κοιτάξουμε την ασφάλεια των χώρων ή θα πρέπει να κλείσουν κάποιες αίθουσες, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις που το προσωπικό δεν επαρκεί. Στη Δήλο ζητήθηκαν 30 φύλακες, αλλά τελικά δόθηκε έγκριση για 19 εποχικούς. Αν μάλιστα κάποιος αρρωστήσει ή θέλει να πάρει το ρεπό που δικαιούται, δημιουργείται πρόβλημα», προσθέτει ο κύριος Μαυρικόπουλος. Εντύπωση προκαλεί όμως και η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης: 9 το πρωί με 4 το απόγευμα. Τα Μάλια της Κρήτης είναι ακόμη ένα παράδειγμα. Φυλάσσονται με 6 άτομα (2 μόνιμοι και 4 εποχικοί) ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 10. Η Αθήνα επίσης φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Ο Κεραμεικός, το Ολυμπιείο και το Λύκειο του Αριστοτέλη απασχόλησαν πέρυσι 49 άτομα, ενώ φέτος οφείλουν να λειτουργήσουν με 29.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους αρχαιοφύλακες είναι η συγχώνευση του υπουργείου Πολιτισμού με το υπουργείο Παιδείας. «Απαιτείται έγκριση από τον υπουργό Αρ. Μπαλτά και από τον αναπληρωτή υπουργό Ν. Ξυδάκη. Αυτό προκαλεί μια δυσλειτουργία ακόμη και για τις λειτουργικές δαπάνες των μουσείων», υποστηρίζει ο κ. Μαυρικόπουλος. Τονίζει ακόμη ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα με το προσωπικό που εργάζεται πέραν του ωραρίου, ανοίγοντας τους χώρους για τους επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων. Η σχετική ΚΥΑ δεν έχει υπογραφεί. «Οι ιδιώτες θέλουν να δώσουν τα χρήματα στους αρχαιοφύλακες για την επιπλέον εργασία, αλλά το κράτος δεν έχει βρει τον τρόπο να τα εισπράξουμε. Αυτό δεν σχετίζεται μόνο με το κοινό της κρουαζιέρας αλλά για κάθε χώρο που ανοίγει είτε για τουρίστες είτε για γάμους, βαφτίσεις σε απομακρυσμένα εκκλησάκια, το Ρίο-Αντίρριο, τον Όσιο Λουκά κ.ά.».
Επίσης, απαιτείται άμεσα και η επίλυση του θέματος για τις Κυριακές και τις αργίες. Ο κ. Μαυρικόπουλος δήλωσε σχετικά με αυτό πως οι έκτακτοι που πρέπει να εργαστούν πέραν του πενθημέρου στις 5/4, εφόσον δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ με ΦΕΚ, νομιμοποιούνται να μην το κάνουν. Είναι δεδομένο πως οργάνωση στα μουσεία σημαίνει έσοδα. Πέρυσι το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου είχαμε αύξηση 23% στους επισκέπτες των μουσείων και 27,9% στις εισπράξεις, επομένως είναι απαραίτητο να δοθεί η απαιτούμενη λύση για αυτό το σοβαρό ζήτημα.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1)     Τι σκοπεύει να πράξει  έτσι ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων;
2)     Θα βρεθεί κάποια λύση σχετικά με την πληρωμή των φυλάκων από ιδιώτες όταν εκείνοι εργάζονται κάποιες ώρες επιπλέον έτσι ώστε να παραμείνουν οι αρχαιολογικοί χώροι ανοιχτοί για κάποιες συγκεκριμένες περιστάσεις;

Αθήνα, 15/04/2015
Ο ερωτών Βουλευτής


Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας

ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...