Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΧΟΝΤΡΟΣ, Ο ΛΙΓΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑ… ΧΑΡΤΟΜΑΝΤΙΛΑ



Έβγαλαν το έκτρωμα από το ψυγείο!
Δεν έχετε παράπονο, το μεγάλο κόλπο με τις δύο κάλπες στις δημοτικές/περιφερειακές εκλογές –μία για δήμαρχο και μία για τους συμβούλους- πρώτος σας το αποκάλυψα εδώ τον Φεβρουάριο, τρεις ολόκληρους μήνες πριν το πρωτογράψει η καθεστωτική «Καθημερινή». Για κάμποσο καιρό το είχαν βάλει στο ψυγείο το σχέδιο –είχαν γκρινιάξει και οι δήμαρχοι- και τώρα το έβγαλαν πάλι… φρέσκο και λαχταριστό. Κατά… διαβολική σύμπτωση λίγες ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κασιδιάρη για το δήμο Αθηναίων και την εμφανή αδυναμία των κομμάτων του κατεστημένου να βρουν κάποιον της προκοπής για να του αντιπαρατεθεί. Τυχαίο; Δε νομίζω!
Εκλογικός νόμος ανάσχεσης της Χρυσής Αυγής.
Αλλά για να μη λέμε κουβέντες, ιδού τι εξήγηση δίνει για την επανεμφάνιση του σχεδίου της ανωμαλίας η «Καθημερινή»:
«Ως απάντηση στην άκριτη ψήφο διαμαρτυρίας προς τη Χρ. Αυγή, ο κ. Σαμαράς κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην απόφαση αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις δημοτικές εκλογές, προκειμένου αυτές να μην καταστούν πεδίο στείρας αντιπαράθεσης…
Έτσι, «δυσκολεύει» το έργο, ενδεικτικά, της Χρ. Αυγής, καθώς ο επικεφαλής της στην Αθήνα Ηλ. Κασιδιάρης δεν θα μπορεί να «συμπαρασύρει», με την ίδια ευκολία του ενιαίου ψηφοδελτίου, υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της Οργάνωσης και, παράλληλα, δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε η «ανάγνωση» του νικητή ή του ηττημένου της αναμέτρησης να μην είναι προφανής…».
Ο χοντρός, ο λιγνός και οι… ανεξάρτητοι.
Λοιπόν, να το εξηγήσουμε στα γρήγορα, με μια διευκρίνιση: για οικονομία χώρου όπου γράφουμε δημοτικές εκλογές, εννοούμε και τις περιφερειακές. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστούν. Αλλά, δε θα δώσουν χρίσματα στους δικούς τους, πέρα από 4-5 μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς…) κι όπου κατέβουν γνωστά πολιτικά τους στελέχη (βουλευτές κ.λπ.). Έτσι, οι υπόλοιποι υποψήφιοί τους θα εμφανιστούν ως… ανεξάρτητοι. Αν χάσουν, θα βγουν τη νύχτα των εκλογών ο χοντρός κι ο λιγνός (Ντούτσε και φον Αντωνάκης) και θα πουν πως νίκησε η… τοπική αυτοδιοίκηση, αφού οι εκλογές δεν είχαν πολιτικό χαρακτήρα. Αν κερδίσουν, θα πουν πως απεδείχθη ότι ο λαός εγκρίνει την πολιτική τους, και θα υποσχεθούν ότι θα συνεχίσουν τις… μεταρρυθμίσεις.
Το όριο του 5% και τα πλαίσια του… συνταγματικού τόξου.
Προσέξτε μια πονηριά που στήνουν. Βάζουν όριο εκλογιμότητας το 5% (το οποίο μαθαίνω τώρα ότι θα το πάνε στο 7%!). Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον ότι υποχρεώνουν τη ΔΗΜΑΡ και το κόμμα Καμμένου σε συνεργασίες, διότι αυτόνομη κάθοδός τους θα είναι αυτοκτονία. Βέβαια, υπάρχει το ερώτημα, με ποιους θα πάνε οι κουβελο-καμμενικοί. Με τους συνδυασμούς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ή με του ΣΥΡΙΖΑ; Μ’ όποιον κι αν πάνε δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, εφόσον είναι σίγουρο πως θα μείνουν εντός των πλαισίων του… συνταγματικού τόξου. Δε θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο πραγματικός αντίπαλος στις εκλογές, η Χρυσή Αυγή θα’ ναι. Και δεύτερον, με το όριο του 5%, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απαλλάσσονται σε μεγάλο βαθμό από υποψηφιότητες «ανταρτών», που τους καταταλαιπώρησαν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Το μεγάλο κόλπο!
Από κει και πέρα, το «ψητό» της υπόθεσης θα είναι το ξεχωριστό ψηφοδέλτιο υποψηφίου δημάρχου και δημοτικών συμβούλων. Οι υποτιθέμενοι «ανεξάρτητοι» υποψήφιοι δήμαρχοι του ντουέτου της συγκυβέρνησης, θα ψάξουν να βρουν άτομα γνωστά, με γερή πορτοφόλα και με επιρροή στις τοπικές κοινωνίες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, καλλιτέχνες, καναλόβιους τύπους κ.λπ.). Ει δυνατόν νέους και «άφθαρτους», γιατί στις κλειστές κοινωνίες οι μεγάλοι στην ηλικία είναι εκτεθειμένοι, όλος ο κόσμος ξέρει που ανήκουν και τι καπνό φουμάρουν (αν είναι λαμόγια κ.τ.λ.). Είναι αυτό που γράφει… κομψά η «Καθημερινή»: «Με άλλα λόγια, «απελευθερώνει» Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να ποντάρουν σε υπερκομματικές υποψηφιότητες ή να επιλέξουν ισχυρούς υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που θα κυριαρχήσουν των υποψηφίων άλλων κομμάτων». Εκ των πραγμάτων, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι των συνδυασμών της Χρυσής Αυγής, που θα προέρχονται απ’ όλες τις επαγγελματικές τάξεις, δεν θα είναι «αναγνωρίσιμοι» ούτε θα διαθέτουν άφθονο χρήμα, ούτε θα έχουν πρόσβαση στα κανάλια, οπότε υπολογίζεται από τους φωστήρες του συστήματος ότι θα «χαθούν» μέσα στην ανωνυμία.
Δοτοί δήμαρχοι στη θέση των χρυσαυγιτών!
Το σύστημα, λοιπόν, προσδοκά να εκλέξει «δικά του παιδιά» ακόμα και σε δήμους που θα επικρατήσει η Χρυσή Αυγή. Έτσι, για παράδειγμα, στην Αθήνα που είναι δεδομένο πως θα εκλεγεί ο Η. Κασιδιάρης, σκοπός είναι να μην έχει την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, οπότε να μη μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του. Κι έτσι, να έχει δύο επιλογές: ή να μείνει τύποις δήμαρχος και να μην μπορεί να περάσει ούτε τον προϋπολογισμό, ή να αναγκαστεί σε παραίτηση και μετά η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων να εκλέξει έναν δοτό δήμαρχο! Τέτοιες… δημοκρατικές διαδικασίες έχουν στο νου τους οι… δημοκράταροι της καθεστωτικής χούντας!
Ψηφοδέλτια- σεντόνια και το αλισβερίσι θα πάει σύννεφο.
Θα μπορέσει να λειτουργήσει στην πράξη ένα τέτοιο έκτρωμα; Πρακτικώς είναι δύσκολο. Και με το «καλημέρα». Μόνο στην Αθήνα είναι υποχρεωτική η συμμετοχή τουλάχιστον 50 υποψηφίων σε κάθε συνδυασμό! Φανταστείτε να υπάρχουν 5-6 ή και περισσότεροι συνδυασμοί, με συνολικά 300-400-500 ονόματα. Αντί για ψηφοδέλτια θα δίνουν… σεντόνια! Ή… βιβλιαράκια. Θα γελάσει με τα χάλια τους ο κάθε πικραμένος! Δεύτερο πρόβλημα: καλά στις δημοτικές, θα κρυφτούν όσο μπορούν πίσω από τους δήθεν ανεξάρτητους, αλλά ούτε στις περιφερειακές θα δώσουν χρίσματα οι κυβερνητικοί εταίροι; Κομματάκι δύσκολο δεν είναι; Τρίτο πρόβλημα και κορυφαίο: η πιθανότητα ο εκλεγείς δήμαρχος να μην έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο δεν υπάρχει βέβαια μόνο εκεί που θα εκλεγούν χρυσαυγίτες. Σιγουρότατα θα συμβεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Τι θα γίνει μετά; Κανένας δήμος δε θα λειτουργεί! Ή θα λειτουργεί στη λογική «δώσε μου τόσα και ψηφίζω τον προϋπολογισμό», ή «δώσε τα τάδε “45άρια” έργα στους τάδε δικούς μου εργολάβους –να κονομήσω κι εγώ από την προμήθεια- και θα ψηφίζω τις προτάσεις σου». Τέτοια φαινόμενα θα παρουσιαστούν!
Χαρτομάντιλα για το κλάμα!
Τέταρτο πρόβλημα: στις περισσότερες πόλεις οι πιο «αναγνωρίσιμοι» είναι οι αριστεροί, λόγω καναλιών, συνδικαλισμού κ.λπ. Υπάρχει, λοιπόν, ο μέγας κίνδυνος για τον (φον) Αντωνάκη, πολλοί τσαντισμένοι νεοδημοκράτες να το «ρίξουν» απευθείας στη Χρυσή Αυγή –ακόμα κι αν δε θέλουν- για να μη βγουν οι αριστεροί. Πέμπτο πρόβλημα: να «κλωτσήσουν» ευρύτατες μάζες ψηφοφόρων (κι όχι μόνο από την ΝΔ…) στην όλη μεθόδευση και να ψηφίσουν καθαρά από αντίδραση Χρυσή Αυγή (έστω και υποψηφίους της στην τύχη), ενώ μπορεί να μην είχαν αρχικά τέτοια πρόθεση. Έκτο πρόβλημα: πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι αν οι δήμαρχοι που θα εκλεγούν με την Χρυσή Αυγή καταστούν ανενεργοί λόγω έλλειψης πλειοψηφίας στα συμβούλια, θα το χρεώσουν αυτό οι τοπικές κοινωνίες στην Χρυσή Αυγή; Έβδομο πρόβλημα: νομίζουν οι αφελείς ότι δεν έχει εκπονηθεί ήδη σχέδιο ακύρωσης και γελοιοποίησης των μεθοδεύσεών τους από την Χρυσή Αυγή; Αν το νομίζουν ας δοκιμάσουν! Κι ας προμηθευτούν και μερικούς τόνους… χαρτομάντιλα. Γιατί τη νύχτα των εκλογών θα ρίξουν πολύ κλάμα…

(Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύεται στην εφημερίδα Χρυσή Αυγή που κυκλοφορεί)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...