Πανικός επικρατεί στο Κιργιστάν μετά από κρούσμα πανώλης. Οι γειτονικές χώρες λαμβάνουν άμεσα μέτρα - Η κυβέρνηση τι κάνει;
Συναγερμός έχει σημάνει στο Κιργιστάν και στις χώρες που συνορεύει μετά από κρούσμα πανώλης σε έναν 15χρονο. Ο θάνατος του έφηβου στο Κιργιστάν από βουβωνική πανώλη, αλλά και τα συμπτώματα της νόσου που παρουσίασαν άλλοι τρεις άνθρωποι στο χωριό, έχουν προκαλέσει ανησυχία σε επιστήμονες και στις υγειονομικές υπηρεσίας της χώρας και των γειτονικών κρατών. Υπάρχουν δύο εκδοχές για το πώς μεταδόθηκε η ασθένεια. Η πρώτη θέλει τον νεαρό να έχει τσιμπηθεί από ψύλλο, ενώ η δεύτερη αναφέρει ότι το τελευταίο γεύμα που έφαγε ο νεαρός προτού αρρωστήσει ήταν ένα πιάτο ψημένης μαρμότας (είδος τρωκτικού).
Το γεγονός ότι άλλοι τρεις συγχωριανοί του άτυχου 15χρονου παρουσίασαν αντίστοιχα συμπτώματα σήμανε συναγερμό στις αρχές οι οποίες έθεσαν σε καραντίνα 105 ανθρώπους που είχαν έρθει σε επαφή με νεαρό! Οι υγειονομικές αρχές έχουν στείλει στην περιοχή απ’ όπου προέρχεται ο έφηβος ειδικές μονάδες για την εξόντωση των τρωκτικών, καθώς έχουν ψύλλους που μπορεί να μεταφέρουν το θανατηφόρο βακτήριο. Εκτός από την καραντίνα, χορηγούν προληπτικά και αντιβιοτικά φάρμακα. Μάλιστα η αστυνομία φυλούσε τα νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύτηκε ο νεαρός, ενώ περίπου 2.000 άτομα υποβλήθηκαν σε υποχρεωτικά τεστ για να διαπιστωθεί εάν είχαν προσβληθεί από την βουβωνική πανώλη. Ήδη το Καζακστάν έσπευσε να αυξήσει τους ελέγχους στα σύνορα με το Κιργιστάν.
Η βουβωνική πανώλη, γνωστή και ως «πανούκλα» είναι η αιτία για το θάνατο περίπου 25 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη τον 14ο αιώνα. Η εμφάνισή της προκαλεί ανησυχία καθώς τα κρούσματά της έχουν σχεδόν εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί μερικές αντιμετωπίσιμες περιπτώσεις σε χώρες της Αφρικής, ενώ το τελευταίο καταγεγραμμένο χτύπημα εκτός της Αφρικής ήταν πριν από 30 χρόνια πάλι στο Κιργιστάν.
Τον 14ο αιώνα η πανδημία της πανώλης προκλήθηκε πιθανώς από εντεροβακτήριο, που ενδημεί σε πληθυσμούς της κεντρικής Ασίας. Η δημοφιλέστερη θεωρία για την έναρξή της είναι ότι προήλθε από τις στέπες της Μογγολίας, αν και υπάρχει επίσης η άποψη ότι προήλθε από τη βόρεια Ινδία. Στην Ευρώπη πιθανότατα μεταφέρθηκε από τις μογγολικές στρατιές και εμπόρους που ακολουθούσαν το δρόμο του μεταξιού. Τώρα το 2013 η πανώλη όπως και άλλες ξεχασμένες ασθένειες ακολουθούν τον δρόμο των λαθρομεταναστών.
Το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας έχει σαν αποτέλεσμα την επανεμφάνιση ξεχασμένων ασθενειών. Οι λαθρομετανάστες που έρχονται κατά χιλιάδες στην πατρίδα μας είναι πραγματικά μετακινούμενες «βόμβες» για τη δημόσια υγεία. Οι περισσότεροι είναι φορείς ασθενειών όπως ελονοσία, φυματίωση, τυφοειδή πυρετό και ηπατίτιδα. Μάλιστα η κατάσταση με την ελονοσία είναι άκρος ανησυχητική. Τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς ελονοσίας με την περιοχή της Λακωνίας να κρατά τα αρνητικά σκήπτρα στον αριθμό των νοσούντων, ακολουθούν η Αττική, η Εύβοια, η Λάρισα, η Βοιωτία. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν καταγράψει τουλάχιστον 57 κρούσματα ελονοσίας.Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά από τότε που εκριζώθηκε η ασθένεια από την Ελλάδα -το 1974- που καταγράφεται τόσο υψηλός αριθμός ασθενών με ελονοσία!
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/mesaiwnikh-panwlh-sto-kirgistan-tha-erthei-kai-sthn-ellada-me-tous-lathrome#.UiEEWhsvmPM#ixzz2dUHvm0QX
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου