Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Βυζαντινός ναός Κωστάνιανης στα Ιωάννινα


ΕΡΩΤΗΣΗ




                                                       
ΠΡΟΣ:
1)    ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
2)     ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
3)     ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Βυζαντινός ναός Κωστάνιανης στα Ιωάννινα»

            Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο βυζαντινός Ναόςτων Ταξιαρχών και Προδρόμου στην Κωστάνιανη Ιωαννίνων, ο αρχαιότερος βυζαντινός Ναός στο νομό Ιωαννίνων καθώς, αν δεν ληφθεί άμεσα μέριμνα, θα καταρρεύσει ολοκληρωτικά.
            Ο Ναός χτίστηκε το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της εποχής, με απανωτές στέγες, ψηλό ενσωματωμένο καμπαναριό, αψίδες, δίλοβα παράθυρα με πλούσιο κεραμοπλαστικό διάκοσμο, επάλληλες οδοντωτές κεραμιδένιες γιρλάντες και σπάνιες τοιχογραφίες. Το πολύτιμο αυτό μνημείο αποτελεί ιερό κειμήλιο, το οποίο έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον ποιητών και αρχαιολόγων όπως του Κώστα Κρυστάλλη και του Σωτηρίου Δάκαρη, οι οποίοι καταδεικνύουν μέσω των μελετών τους, τη μοναδικότητα και τη σπουδαιότητα του. Εξάλλου, οι λαϊκές παραδόσεις εξιστορούν τα θαύματα της εικόνας του Ταξιάρχη στο πέρασμα των αιώνων αλλά και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών καταθέτουν ότι ο Αρχάγγελος αδιαλείπτως εποπτεύει και προστατεύει το χωριό με τα θαύματα του.
 Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Δωδώνης, κοντά στην οποία βρίσκεται ο Ναός, είναι περίλυποι αλλά και αγανακτισμένοι με την αναλγησία της πολιτείας καθώς πολλές φορές έχουν επιστήσει την προσοχή, στην ανεπανόρθωτη φθορά στην οποία υπόκειται ο Ναός εξαιτίας της εγκατάλειψης. Τα κεραμίδια της στέγης έχουν σπάσει με αποτέλεσμα να εισέρχονται νερά στους θόλους αλλά και η υγρασία να εξαφανίζει τις αγιογραφίες μέρα με τη μέρα. Ακόμη, το σαράκι καταστρέφει το τέμπλο και τις εικόνες ενώ, βαθιές ρωγμές διατρέχουν τους τοίχους με ορατό τον κίνδυνο της κατάρρευσης αφού άλλωστε, η περιοχή είναι σεισμογενής. Αν σε αυτά προστεθούν και οι παλιές ξυλόπορτες, οι οποίες είναι εύκολα παραβιάσιμες από οποιονδήποτε επίδοξο ιερόσυλο-όπως δυστυχώς συνέβη το 1981 οπότε κλάπηκαν σπάνιες εικόνες και τα ξυλόγλυπτα βημόθυρα- αντιλαμβανόμαστε γιατί το ιερό αυτό προσκύνημα, αν συνεχιστεί η αδιαφορία της πολιτείας, θα καταρρεύσει ολοκληρωτικά.


                                       Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1)      Προτίθενται να ενεργήσουν άμεσα ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου πριν παραδοθεί ολοκληρωτικά στην καταστροφική μανία του χρόνου;
2)      Έχουν σκοπό να αναδείξουν το ιερό αυτό κειμήλιο, να το προβάλλουν ως τόπο προορισμού ώστε να γίνει πόλος έλξης και ιερό προσκύνημα, ενδυναμώνοντας με αυτό τον τρόπο την ορθόδοξη χριστιανική πίστη αλλά και προωθώντας την τουριστική κίνηση στην περιοχή, η οποία είναι πολύτιμη στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία από την οποία διέρχεται η πατρίδα μας;
 
Αθήνα,  11/03/2013
Ο Ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Παππάς
                                                                                                                        Βουλευτής Επικρατείας
                                                                                            ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

2 σχόλια:

  1. ΕΝΑ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΒΗΝΕΙ.
    ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ Δ.Δ. ΔΩΔΩΝΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
    ΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΕΙ ΣΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΕΝΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ
    ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΑΝΑΣΤΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΧΤΙΖΟΥΝ ΤΖΑΜΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΝΑ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΒΗΝΕΙ .
    ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ Δ.Δ.ΔΩΔΩΝΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ
    ΟΜΩΝΥΜΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΕΙ ΣΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΕΝΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ
    ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΑΝΑΣΤΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΧΤΙΖΟΥΝ ΤΖΑΜΙΑ.
    Π.ΔΗΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...