Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;Στα δικαστήρια η Ελλάδα για τους γάμους ομοφυλόφιλων




Οι Έλληνες gay ζητούν να μπουν στο σύμφωνο συμβίωσης

Κοντά στο να ανάψει «πράσινο φως» για να περιληφθούν στο σύμφωνο συμβίωσης βρίσκονται οι ομοφυλόφιλοι στην Ελλάδα, καθώς το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, καλείται σήμερα να εξετάσει τις προσφυγές ζευγαριών ομοφυλοφίλων, σύμφωνα με τις οποίες ο αποκλεισμός των ατόμων ιδίου φύλου από το σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής, με πολλούς να θεωρούν ότι αν η απόφαση είναι θετική, προοδευτικά θα τεθεί και το ζήτημα γάμου των ομοφυλοφίλων.

Η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε στο Δικαστήριο στις 6 Μαΐου 2009 από τον Γρηγόρη Βαλιανάτο και τον Νικόλαο Μυλωνά, ενώ η δεύτερη στις 25 Μαΐου 2009 από άλλα άτομα και τη ΜΚΟ «Σύνθεση», αλλά ύστερα από απόφαση του Δικαστηρίου, στις 11 Σεπτεμβρίου 2012, η εκδίκαση τους παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου. Ο κ. Βαλιανάτος και ο κ. Μυλωνάς, θα εκπροσωπηθούν από το «Παρατηρητήριο του Ελσίνκι» στην Ελλάδα και οι δεύτεροι από το δικηγορικό γραφείο των Αλεβιζάτου-Μάλλιου, με τους Βαλιανάτο και Μυλωνά να διευκρινίζουν ότι είναι ζευγάρι και συζούν.

Στην ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίχθηκε ότι ο νόμος 3719/2008, που τέθηκε σε ισχύ το Νοέμβριο του 2008 στην Ελλάδα και αφορά το «σύμφωνο συμβίωσης» μεταξύ ατόμων διαφορετικού φύλου, αποκλείει τους ομοφυλόφιλους από αυτό, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής, ενώ συνιστά διάκριση κατά της διαφορετικότητας, με τους ενάγοντες να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καν η δυνατότητα ουσιαστικής προσφυγής στα ελληνικά δικαστήρια, για να διαπιστωθεί αν είναι βάσιμα τα αιτήματα τους.

Πάντως, αναμένονται έντονες αντιδράσεις από συντηρητικούς κύκλους στην ένσταση αυτή, η οποία κατά πολλούς ανοίγει τον δρόμο για τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, ενώ οι αντιδράσεις θα κορυφωθούν μετά την έκδοση της απόφασης, η οποία θα πάρει ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...