Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

«ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΗ STEALTH»



ΕΡΩΤΗΣΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ                                         Πολιτικό Γραφείο: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλευτής ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ                                        Τηλ. Επικοινωνίας: 2103707960, 7961

Προς τον
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΗ STEALTH»

     Σύμφωνα με άρθρο που αναρτήθηκε στον ιστοχώρο www.defencenet.gr και συγκεκριμένα στον σύνδεσμο http://www.defencenet.gr/defence/item/ytkb, τις πρωινές ώρες της 30ης/11/2012 έλαβε χώρα παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από νεότευκτο τουρκικό σκάφος (περιπολικό ανοικτής θαλάσσης, ονομασία «Karaburun 1201», κλάσης ΥΤΚΒ-400). Το εν λόγω σκάφος έχει, όπως αναφέρεται, σχεδίαση «stealth» και παρενόχλησε ελληνικά αλιευτικά που βρίσκονταν στα βόρεια των Οινουσσών.
     Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «…Από τότε που εντάχθηκε στην δύναμη του τουρκικής Ακτοφυλακής, πριν από τέσσερις μήνες, λόγω υψηλής διαθεσιμότητας και καλών τεχνικών χαρακτηριστικών που του επιτρέπουν να πλέει με όλους τους καιρούς έχει αυξήσει σημαντικά την παρουσία του στο Αιγαίο. Προς αντιμετώπισή του έσπευσε ένα παλιό ... ναυαγοσωστικό από το Λιμεναρχείο Χίου, το μοναδικό που ήταν διαθέσιμο και ευτυχώς το όλο συμβάν έληξε με την αποχώρηση των ελληνικών αλιευτικών πριν έχουμε χειρότερες εξελίξεις, ανάλογες με το περιστατικό που είχε αποκαλύψει το defencenet.gr στο Φαρμακονήσι τον περασμένο Οκτώβριο με τον εμβολισμό του σκάφους της Λ.Σ./Ακτοφυλακής...»
    Μάλιστα, αναφέρεται ότι το τουρκικό Ναυτικό πρόκειται να αποκτήσει 16 συνολικά περιπολικά ανοικτής θαλάσσης τέτοιου τύπου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αληθεύει η πληροφορία για την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων και την παρενόχληση των ελληνικών αλιευτικών; Αν ναι, προχώρησε η Ελλάδα σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά;
Η Ελλάδα διαθέτει αντίστοιχου τύπου σκάφη; Ποια είναι τα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά των ελληνικών σκαφών; Αν όχι, με ποιους τρόπους θα καταφέρει να ελέγξει τον ζωτικής σημασίας χώρο του Αιγαίου;
Ποια μέσα διαθέτει η χώρα μας για τον έγκαιρο εντοπισμό και παρακολούθηση της δραστηριότητας του συγκεκριμένου σκάφους;

Αθήνα, 03/12/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής



ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Βουλευτής ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...