Αρωγός στην προσπάθεια του Κοσόβου για οικονομική ανάπτυξη, αλλά και υποστηρίκτρια της ευρωπαϊκής προοπτικής του, είναι η Ελλάδα, ασχέτως αν εμμένει στην πολιτική τοποθέτησή της για τη μη αναγνώρισή του, δήλωσε ο επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στην Πρίστινα, Δημήτρης Μοσχόπουλος.
Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να βάλει «πλάτη» για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και να συσφίξει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, αποδεικνύεται στην πράξη από την πρόσφατη απόσπαση του Έλληνα διπλωμάτη Χρήστου Φαρμάκη στη θέση του οικονομικού και εμπορικού συμβούλου στο Γραφείο Συνδέσμου. Ο κ. Φαρμάκης ήρθε να καλύψει, έστω και προσωρινά προς το παρόν (για τρεις μήνες), ένα πόστο που δεν υπήρχε από ιδρύσεως του Γραφείου, η πλήρωση του οποίου αποτελούσε πάγιο αίτημα των Ελλήνων επιχειρηματιών επί χρόνια. Ως πρόσθετο δείγμα προθέσεων, η Ελλάδα έδωσε πρόσφατα θετική ψήφο για την ένταξη του Κοσόβου ως μέλους στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Αναλυτικότερα, μιλώντας σε εκδήλωση υποδοχής επιχειρηματικής αντιπροσωπείας από το Κόσοβο, ο κ. Μοσχόπουλος επισήμανε: «Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο, όπως και οι χώρες Κύπρος, Ρουμανία και Σλοβακία. Από τη μία πλευρά, λοιπόν, υπάρχει η μη αναγνώριση, αλλά από την άλλη η έντονη διάθεση συνεργασίας με το Κόσοβο και η βούληση να συνδράμουμε στην ανάπτυξή του και στην ευημερία των κατοίκων. Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου. Θέλουμε όλη η περιοχή των Βαλκανίων να ενταχθεί στην ΕΕ και σε αυτό περιλαμβάνουμε και το Κόσοβο».
Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κ. Μοσχόπουλος, στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης των διμερών οικονομικών σχέσεων, πρόσφατα δημιουργήθηκε οικονομικό φόρουμ στην Πρίστινα, ενώ στο ίδιο πνεύμα εντάσσεται και η στήριξη της Ελλάδας στην ένταξη του Κοσόβου στην EBRD, η οποία όμως συνοδεύτηκε από ερμηνευτική δήλωση ότι η θετική ψήφος δεν αλλάζει τη στάση της χώρας μας ως προς την αναγνώριση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου