Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

«Οι ρυθμίσεις του κανονισμού λειτουργίας της νήσου Χρυσής Δήμου Ιεράπετρας και οι επιπτώσεις αυτού στη δυνατότητα της νήσου να συντηρεί ανθρώπινη διαβίωση και οικονομική δραστηριότητα»


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ                                          Πολιτικό Γραφείο: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλευτής ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ                                          Τηλ. Επικοινωνίας


ΠΡΟΣ
1)        ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΌΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
3) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
4) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
5)        ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Οι ρυθμίσεις του κανονισμού λειτουργίας της νήσου Χρυσής Δήμου Ιεράπετρας και οι επιπτώσεις αυτού στη δυνατότητα της νήσου να συντηρεί ανθρώπινη διαβίωση και οικονομική δραστηριότητα»

      Η νήσος «Χρυσή» (κοινώς Γαϊδουρονήσι) του Δήμου Ιεράπετρας βρίσκεται σε μία κρίσιμη θέση αναφορικά με την οριοθέτηση της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην γεωπολιτικά σημαντική και «πλούσια» σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου περιοχή νοτίως της Κρήτης.
      Θα έπρεπε συνεπώς να αποτελεί βασική προτεραιότητα του ελληνικού κράτους η συντήρηση ανθρώπινης διαβίωσης και οικονομικής ζωής στην ως άνω νήσο, καθώς σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 121 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας:  «…βράχοι οι οποίοι δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή δική τους οικονομική ζωή , δεν θα έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα».
      Στην απογραφή πληθυσμού του έτους 2001, καταγράφηκαν 3 μόνιμοι κάτοικοι της νήσου, ενώ τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011 δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία . 
      Περαιτέρω, με την υπ’ αριθ. 4170/11-10-2012 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, συντάχθηκε κανονισμός λειτουργίας της νήσου «Χρυσής». Ο κανονισμός αυτός περιορίζει τη δυνατότητα αποβίβασης και επιβίβασης στο νησί μόνο σε ένα σημείο (συγκεκριμένα από τη θέση «Βουγιού Μάτι») και μόνο για το χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους. Μάλιστα, απαγορεύεται η διανυκτέρευση στο νησί, ενώ απαγορεύεται ρητά κάθε οικονομική δραστηριότητα!
      Οι ρυθμίσεις του εν λόγω κανονισμού προκαλούν μία σειρά από εύλογα ερωτήματα σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στο θέμα της χάραξης της ΑΟΖ.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1)     Για ποιο λόγο λαμβάνονται αποφάσεις που μοιραία θα μετατρέψουν τη νήσο «Χρυσή» σε βράχο που δεν θα συντηρεί ανθρώπινη διαβίωση ούτε οικονομική δραστηριότητα;
2)     Πόσοι μόνιμοι κάτοικοι καταγράφηκαν στην απογραφή του 2011;
3)     Ποια είναι η πολιτική της Κυβέρνησης σχετικά με την διατήρηση και ενίσχυση της δυνατότητας των ελληνικών νησιών με περιορισμένη έκταση να συντηρούν ανθρώπινη διαβίωση και οικονομική δραστηριότητα; Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι τώρα στην κατεύθυνση αυτή;
Αθήνα, 12/12/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ


Βουλευτής ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...