Ο κ. Κουτσούμπας, παιδί του κομματικού σωλήνα του ΚΚΕ και νυν αρχηγός, ξέρετε, εκείνος ο λαϊκός άνθρωπος με το «ψεύτικο ρόλεξ», έκανε διάφορες προσβλητικές δηλώσεις για το κόμμα των Ελλήνων Εθνικιστών. Σκέφθηκα να του απαντήσω, ελέγχοντας τι είδους βαρύτητα φέρει η θέση του Γ.Γ. του ΚΚΕ από την οποία ο νέο - μπολσεβίκος κάνει υβριστικές δηλώσεις.
Μια γρήγορη ματιά στο παρελθόν του ΚΚΕ μας δείχνει ότι στους 16 προκατόχους του κ. Κουτσούμπα, ως Γενικοί Γραμματείς χρημάτισαν: οπορτουνιστές, μπέκροι, καταχραστές και σεχτιστές. Έτσι λένε οι ίδιοι οι κομμουνιστές που καθαίρεσαν τους 10 από τους 16 πρώην Γενικούς Γραμματείς! Ένας μάλιστα εκτελέσθηκε στη Σοβιετική Ένωση.
ΠΡΩΙΜΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος)
1. Νίκος Δημητράτος Νοέμβριος 1918 - 1922 Διεγράφη ως οπορτουνιστής και καιροσκόπος, κυρίως επειδή πίστευε ότι το ΚΚΕ έπρεπε να απαρνηθεί τον επαναστατικό χαρακτήρα του και υποστήριξε την θέση της «μακράς νομίμου υπάρξεως», με την μετατροπή του σε μεταρρυθμιστικό κόμμα.
2. Γιάννης Κορδάτος Φεβρουάριος - Νοέμβριος 1922 Αποχώρησε από το μόλις μετονομασμένο ΚΚΕ, διαφωνώντας με τις επίσημες -έπειτα την πλήρη ευθυγράμμιση αυτού με τις αποφάσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς- θέσεις στο Μακεδονικό ζήτημα, για να διαγραφεί οριστικά το 1927. Προσχώρησε στην ΕΔΑ.
3. Νίκος Σαργολόγος Νοέμβριος 1922 - Σεπτέμβριος 1923 Μια «λαμπρή» μορφή. Το 1924 η Κομμουνιστική Διεθνής έδωσε 7.500 δολάρια στο Σαργολόγο για την ενίσχυση του ΣΕΚΕ. Εκείνος μαζί με την Γερμανίδα σύζυγό του, που ήταν Γραμματέας της Διεθνούς, κράτησαν τα χρήματα και συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση, δίνοντας πληροφορίες για το κόμμα. Τελικά το 1925-26 οι κρατικές αρχές τους έδωσαν άδεια και έφυγαν για την Αμερική.
4. Θωμάς Αποστολίδης Σεπτέμβριος 1923 - Δεκέμβριος 1924 Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του σημειώθηκαν σκληρές εσωκομματικές συγκρούσεις με αιχμή το Μακεδονικό ζήτημα. Ο Αποστολίδης, μαζί με Κορδάτο και Σταυρίδη, ήταν ο πυρήνας των στελεχών που χαρακτήρισαν ανεδαφική την θέση για "Ενιαία Ανεξάρτητη Μακεδονία" και υπερασπίστηκαν τον ελληνικό χαρακτήρα της περιοχής. Οι θέσεις του στάθηκαν αφορμή για την καθαίρεσή του. Διαγράφτηκε από το κόμμα για αντικομματική στάση.
ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΕ ΚΚΕ
1. Παντελής Πουλιόπουλος Δεκέμβριος 1924 - Σεπτέμβριος 1925 Ως Τροτσκιστής διαφώνησε με την γραμμή του Στάλιν, απομακρύνθηκε και, μαζί με τον Γιατσόπουλο, στις 25 Σεπτεμβρίου 1927 διαγράφηκαν επίσημα από το κόμμα σαν Λικβινταριστές, αφού εξέδωσαν και κυκλοφόρησαν την μπροσούρα Νέο Ξεκίνημα. Ο Λικβινταρισμός αποτέλεσε τάση που πρέσβευε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι επιβεβλημένο να εγκαταλείπεται η επαναστατική τακτική και να προκρίνονται νόμιμες μορφές αγώνα στα πλαίσια του αστικού καθεστώτος.
2. Λευτέρης Σταυρίδης Σεπτέμβριος 1925 - Σεπτέμβριος 1926 Στις εκλογές του Νοεμβρίου 1926 ο Σταυρίδης εκλέχθηκε βουλευτής του ΚΚΕ στην Καβάλα. Ωστόσο δύο χρόνια αργότερα, το 1928, διαγράφηκε με την κατηγορία της "φιλοαστικής παρέκκλισης". Το 1958 επί κυβερνήσεως Καραμανλή, έγινε σύμβουλος στο υπουργείο Προεδρείας μέχρι το 1964.
3. Παστιάς Γιατσόπουλος Σεπτέμβριος 1926 - Μάρτιος 1927 Στο 3ο Τακτικό Συνέδριο του ΚΚΕ (Μάρτιος 1927) ο Γιατσόπουλος απομακρύνθηκε από την θέση του Γραμματέα της ΚΕ και διαγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 1927, με ολόκληρη την τροτσκιστική κίνηση, ως Λικβινταριστής.
4. Ανδρόνικος Χαϊτάς Μάρτιος 1927 - Νοέμβριος 1931 Τον Ιανουάριο του 1931 οι Χαϊτάς, Ευτυχιάδης, Κολοζώφ και άλλα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ, θα συλληφθούν από την κυβέρνηση Βενιζέλου, θα καταδικαστούν σε 3 χρόνια φυλάκιση και 1 χρόνο εκτόπιση. Τον Απρίλιο του 1931 ο Χαϊτάς μαζί με άλλα 8 στελέχη του ΚΚΕ θα αποδράσουν, και θα καταφύγουν στην Σοβιετική Ένωση. Εκτελέστηκε το 1936 κατά την διάρκεια των σταλινικών εκκαθαρίσεων, λόγω των φιλικά προσκείμενων στις θέσεις του Νικολάι Μπουχάριν, απόψεών του.
5. Νίκος Ζαχαριάδης Νοέμβριος 1931 – 1936/1945 - 1956 Ο περιβόητος ηγέτης που καθαίρεσε τον Βαφειάδη από Αρχηγό του Δ.Σ. και ανέλαβε ο ίδιος, τελικά το 1956, ως αποτέλεσμα και της αποσταλινοποίησης στην ΕΣΣΔ και με παρέμβαση του ΚΚΣΕ και άλλων κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων της ανατολικής Ευρώπης, στην 6η Πλατιά Ολομέλεια, ο Ζαχαριάδης καθαιρέθηκε από την ηγεσία του ΚΚΕ ως «σεχταριστής».
6. Ανδρέας Τσίπας Ιούλιος 1941 - Σεπτέμβριος 1941 Ήταν σλαβόφωνος και «σλαβομακεδόνας». Τον Δεκέμβριο του 1941 αντικαταστάθηκε στην θέση του Γραμματέα από τον Γιώργη Σιάντο. Απομακρύνθηκε από κάθε υπεύθυνη καθοδηγητική θέση γιατί, παρά το ανεπτυγμένο ιδεολογικοπολιτικό του επίπεδο, παραβίαζε θεμελιώδεις συνωμοτικούς κανόνες και ήταν εθισμένος στο αλκοόλ. Μετά την καθαίρεσή του ως στοιχείου λούμπεν, μετακινήθηκε στη Σόφια.
7. Γιώργης Σιάντος Ιανουάριος 1942 - 1945 Ο Σιάντος ανέλαβε, λόγω της απουσίας του Ζαχαριάδη, και παρέδωσε την ηγεσία με την επιστροφή του. Δεν καθαιρέθηκε μεν, αλλά λίγα χρόνια μετά τον θάνατό του, το ΚΚΕ υπό τον Νίκο Ζαχαριάδη διακήρυξε πως ο Σιάντος ήταν πράκτορας της Ιντέλλιτζενς Σέρβις, δίχως όμως να φανερώσει στοιχεία. Το 1957, ένα χρόνο μετά την καθαίρεση του Ζαχαριάδη, το ΚΚΕ αποκατέστησε τη μνήμη του.
8. Απόστολος Γκρόζος 1956 Το 1956, μετά την καθαίρεση του Ζαχαριάδη, έγινε Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ. Πέθανε το 1981 στο Βουκουρέστι, όπου ζούσε ως πολιτικός πρόσφυγας.
9. Κώστας Κολιγιάννης 1956 - 1972 Κατά την 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, στο Βουκουρέστι το 1968, ο φιλοσοβιετικός Κολιγιάννης και η ομάδα του κατάφεραν να επικρατήσουν, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί το κόμμα σε κρίση και τελικά διάσπαση και να δημιουργηθεί το ΚΚΕ Εσωτερικού από τους διαφωνούντες. Το 1972 έχοντας πια χάσει τον έλεγχο του κόμματος, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση «λόγω ασθένειας». Η 17η Ολομέλεια της ΚΕ, που μάλιστα έγινε εν απουσία του, τον Δεκέμβριο του 1972, εξέλεξε ως αντικαταστάτη του τον Χαρίλαο Φλωράκη.
10. Χαρίλαος Φλωράκης 1972-1989 Εμβληματική μορφή του ΚΚΕ, απόφοιτος της σχολής πολέμου της Μόσχας και παρασημοφορημένος με τα παράσημα «Τάγμα του Λένιν», «Φιλία των Λαών», «Καρλ Μαρξ», «Τάγμα Δημητρώφ» και του απενεμήθη και το Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Δεν καθαιρέθηκε, αντίθετα εγκαθίδρυσε το ΚΚΕ στην Ελλάδα.
11. Γρηγόρης Φαράκος 1989-1991 Αξιωματούχος του Δ.Σ., δεν καθαιρέθη, παραιτήθη και ασχολήθηκε με συγγραφή βιβλίων.
12. Αλέκα Παπαρήγα 1991 - 2013 Η μακροβιότερη αρχηγός κόμματος μετά τη μεταπολίτευση, καθώς συμπλήρωσε 22 συνεχή χρόνια στη θέση αυτή.
Πριν λοιπόν ασχοληθείτε με άλλους, καλύτερα να κοιτάξετε την καμπούρα σας κ. Κουτσούμπα, διότι μπορεί κι εσείς να βρεθείτε σύντομα διαγεγραμμένος, σύμφωνα με την παράδοση του κόμματός σας.
ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου