Το κοινό, πρέπει να σημειωθεί, ανταποκρινόταν μ’ ενθουσιασμό˙ όταν κυκλοφορούσε η είδηση πως ο Γκουλντ ή ο Ροκφέλερ αγόραζαν μετοχές σιδηροδρόμων, χαλκού ή χάλυβα, ο κόσμος έσπευδε να μπει κι αυτός στο κόλπο. Το γεγονός ότι κάθε γερή μπάζα συνοδευόταν κι από μια γερή χασούρα ποτέ δεν επηρέασε την απεριόριστη πίστη του κοινού και με στήριγμα αυτή την πίστη γίνονταν διάφορες οικονομικές ταχυδακτυλουργίες.
Ένα απίστευτο παράδειγμα ήταν η αγορά της Εταιρείας Χαλκού Ανακόντα από τον Χένρι Ρότζερς και τον Ουίλιαμ Ροκφέλερ, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν ούτε ένα δικό τους δολάριο. Ορίστε πως έγινε:
1. Ο Ρότζερς κι ο Ροκφέλερ έδωσαν μια επιταγή 39 εκατομμυρίων δολαρίων στον Μάρκους Ντέιλι για την κυριότητα της Ανακόντα, υπό την προϋπόθεση ότι θα την κατέθετε στη Νάσιοναλ Σίτι Μπανκ και δεν θα την πείραζε για μια καθορισμένη περίοδο.
2. Έπειτα έστησαν στα χαρτιά μια εταιρία με την ονομασία Ενωμένη Εταιρία Χαλκού, με τους κλητήρες τους να φαίνονται ως διευθυντές, και έβαλαν την Ενωμένη Εταιρία να αγοράσει την Ανακόντα – όχι με μετρητά, αλλά με μετοχές της Ενωμένης αξίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων τις οποίες τύπωσαν αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό.
3. Από τη Νάσιοναλ Σίτι Μπανκ, ο Ρότζερς κι ο Ροκφέλερ δανείστηκαν 39 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψουν την επιταγή που είχαν δώσει στον Μάρκους Ντέιλι, και σαν εγγύηση για το δάνειο χρησιμοποίησαν τα 75 εκατομμύρια σε μετοχές της Ενωμένης Εταιρίας Χαλκού.
4. Ύστερα πούλησαν τις μετοχές αυτές στο χρηματιστήριο (αφού πρώτα είχαν ψαρέψει πελάτες μέσω των χρηματιστών τους) για 75 εκατομμύρια δολάρια.
5. Με τα έσοδα, εξόφλησαν το δάνειο των 39 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Νάσιοναλ Σίτι Μπανκ και τσέπωσαν 36 εκατομμύρια δολάρια σαν δικά τους κέρδη απ’ τη δουλειά.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ROBERT L. HEILBRONER «ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ, 2000
ROBERT L. HEILBRONER
Γέννηση: 24 Μαρτίου 1919, Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Απεβίωσε: 4 Ιανουαρίου 2005, Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Βιβλία: Οι φιλόσοφοι του οικονομικού κόσμου
Εκπαίδευση: Η Νέα Σχολή (1963), Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (1940) Βραβεία: Υποτροφία Γκούγκενχαϊμ Κοινωνικών επιστημών για τις ΗΠΑ και τον Καναδά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου