Από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά στην ολομέλεια της Βουλής
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εξωτερικών) :
....Σε ό,τι αφορά τη FYROM, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων δεν είναι απλά μία διαφορά περί ιστορικών γεγονότων, συμβόλων. Σίγουρα έχει την αξία του. Είναι θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας. Η Ελλάδα, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, προέβη σ’ ένα μείζον συμβιβαστικό βήμα, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων. Η σημερινή ηγεσία όμως, των Σκοπίων διολισθαίνει με ρητορική και στάση αδιαλλαξίας που φθάνει το βαθμό της γραφικότητας, προκαλώντας ερωτηματικά που η λογική δυσκολεύεται να απαντήσει, επιβαρύνοντας το κλίμα των διμερών μας σχέσεων. Ευχόμαστε να κυριαρχήσουν στη γειτονική χώρα οι φωνές της σύνεσης και της κοινής λογικής.
Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς προς τους γείτονες, τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Επιζητούμε λύση για το ζήτημα της ονομασίας που να είναι σύμφωνη με τη διεθνή νομιμότητα.
Όσον αφορά την Αλβανία, υποστηρίζουμε αποφασιστικά την ευρωπαϊκή της προοπτική, ενώ η Ελλάδα παραμένει ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής και ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της χώρας αυτής. Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης και ευημερίας, με σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια αυτή την παρουσία της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία αλλά και των Αλβανών εργαζομένων στη χώρα μας.
Στο επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε την υλοποίηση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί για την οριοθέτηση της θαλάσσιας ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία έχει «παγώσει», σε συνέχεια της γνωστής απόφασης του αλβανικού συνταγματικού δικαστηρίου.
Στον ίδιο γεωπολιτικό χώρο η Σερβία είναι μια από τις πλέον σημαντικές χώρες και προσβλέπουμε να διατηρήσει και να ενισχύσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της το επόμενο διάστημα. Η Ελλάδα που συνδέεται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με τη Σερβία, στηρίζει σε κάθε επίπεδο την ευρωπαϊκή της προοπτική, κάτι που συμβάλλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας και στην ενίσχυση κλίματος συμφιλίωσης στην περιοχή.
Η χώρα μας, όπως γνωρίζετε, δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Τηρεί ωστόσο ιδιαίτερα εποικοδομητική στάση και ενθαρρύνει έμπρακτα κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην υπέρβαση των προβλημάτων του παρελθόντος και στην οικοδόμηση ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος για ολόκληρη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδος με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι στρατηγική προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα σε επίπεδο καλύτερο από ποτέ. Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες μοιραζόμαστε αξίες, μία κοινή ιστορική πορεία και τη μοναδική γέφυρα που λέγεται «απόδημος ελληνισμός». Μοιραζόμαστε ένα κοινό αναπτυξιακό όραμα για τη διεθνή οικονομία. Διευρύνουμε τις κοινές μας πρωτοβουλίες για να πετύχουμε βαθύτερη οικονομική συνεργασία, για περισσότερες επενδύσεις στον τόπο μας και για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών στη μεγάλη αμερικανική αγορά. ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου