Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ : «Σχετικά με την δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Πάτρα»

ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Πάτρα»

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας η δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ), μέσα στο Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) Γλαύκου Πατρών. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου, κ. Στάμου, «Δεν πρόκειται για έργο που υποβαθμίζει το περιβάλλον. Οι προδιαγραφές είναι σύννομες με τα ισχύοντα διατάγματα και γι’ αυτό εντάσσεται στις μηχανολογικές εγκαταστάσεις μικράς όχλησης από τον ίδιο τον νόμο. Νομικά είναι καλυμμένο το έργο. Η συγκεκριμένη θέση του προβλεπόμενου χώρου ΚΑΝ απέχει πολύ περισσότερο των 1.000 μέτρων από εγκαταστάσεις πρόνοιας και περίθαλψης, που απαίτηση είναι τα 500 μέτρα». Πέρα, όμως, από τις τεχνικές προδιαγραφές και τις ελάχιστες απαιτήσεις, η τοπική κοινωνία έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την αντίδρασή της, με τους κατοίκους να επισημαίνουν ότι το έργο θα σημάνει μεγαλύτερη υποβάθμιση των νοτίων συνοικιών της πόλης και να φοβούνται ότι θα μετατραπούν σε πολίτες τρίτης κατηγορίας.
Από το 2006, έχει δοθεί στους ΟΤΑ η δυνατότητα με τον Ν. 3448, να δημιουργούν και να λειτουργούν αποτεφρωτήρια. Υπάρχει πλέον η δυνατότητα εναλλακτικής χωροθέτησης εκτός των υφιστάμενων κοιμητηρίων και σε άλλη θέση στην περιαστική ζώνη. Από αυτήν την διάταξη προκύπτει η επιλογή χωροθέτησης αυτού του κέντρου από τον Δήμο Πατρών. Να σημειωθεί ότι το έργο θα κοστίσει περίπου 2,2 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να αποσβεστεί σε 5 χρόνια, την στιγμή που η Δημοτική Αρχή επανειλημμένως έχει εκφράσει την οργή της για την κακή κατάσταση των υποδομών της πόλης. Η απόφαση, όμως, τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και της Πολιτείας, οδηγεί σε κατάργηση του δικαιώματος του Έλληνα να θυμάται και να τιμά τους νεκρούς του στα νεκροταφεία που από αρχαιοτάτων χρόνων υπάρχουν.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1) Ποια θα είναι η πηγή χρηματοδότησης του έργου;

2) Έχετε σκοπό να λάβετε μέτρα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε κοινωνικές υποδομές εκατοντάδων οικογενειών που έχουν πληγεί από την κρίση, αντί της διάθεσης των χρημάτων αυτών για την κατασκευή του ΚΑΝ;

3) Θα λάβετε υπόψη σας την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας που δεν επιθυμεί την κατασκευή αυτού του έργου;

4) Πώς γίνεται η Πολιτεία να δείχνει επιλεκτική ευαισθησία στη θρησκευτική συνείδηση των πολιτών, όταν για παράδειγμα αρνείται να θεσμοθετήσει την εναλλακτική συναλλαγή με το Δημόσιο χωρίς ΑΜΚΑ, για λόγους θρησκευτικής συνείδησης, ενώ σέβεται το "δικαίωμά τους" να αποτεφρώνονται;

Αθήνα, 10/02/2016
Ο ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...