Ληγμένα τρόφιμα η πρόνοια του κράτους για τη φτωχοποιημένη ελληνική κοινωνία! Στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα βρίσκονται από την 1η Σεπτεμβρίου τρόφιμα «περασμένης διατηρησιμότητας», δηλαδή με παρελθούσα ημερομηνία λήξης κάτω από συγκεκριμένους όρους.
Με τους νέους κανόνες διακίνησης-εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών που θέσπισε το υπουργείο Ανάπτυξης η διάθεσή τροφίμων «περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας» επιτρέπεται πλέον νόμιμα σε ειδικά ράφια και υπό την προϋπόθεση ότι τα τρόφιμα δεν θα ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που αλλοιώνονται. Η διάθεσή τους θα επιτρέπεται μόνο σε καταστήματα λιανικής αλλά θα απαγορεύεται σε εστιατόρια και άλλα καταστήματα εστίασης.
Ειδικότερα, στο άρθρο 5 της ενότητας «διακίνηση και διάθεση προϊόντων προς τον τελικό καταναλωτή» αναφέρεται ότι επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως «ευαλλοίωτα» και ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά επισημαίνει με κεφαλαία γράμματα τη φράση «Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας». Μάλιστα η διάταξη καθιστά υπεύθυνο τον πωλητή των προϊόντων αυτών για την καλή υγιεινή κατάσταση αυτών των τροφίμων ενώ επισημαίνει πως θα πρέπει να πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή από τα κανονικά. Βέβαια όποιος επιχειρήσει να αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο την ημερομηνία λήξης των προϊόντων θα είναι υπόλογος στο νόμο.
Η ιστορία πάντως δεν είναι καινούργια, ξεκινά τη δεκαετία του 80 συγκεκριμένα όπου υπήρξε η αγορανομική διάταξη του τότε κώδικα τροφίμων, με την οποία επιτρεπόταν η διάθεση των ληγμένων προϊόντων ή πιο σωστά των τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας. Από τότε όμως, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ως διάταξη, δεν εφαρμόστηκε ποτέ, τουλάχιστον όχι όσο γνωρίζουμε και όχι επίσημα. Δεν ξανακούστηκε λοιπόν η διάταξη, από το 1989, αυτή μέχρις ότου την επανέφερε στο προσκήνιο η μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Οι αντιδράσεις αλλά τα ερωτήματα τον απλών καταναλωτών είναι πολλά και ποικίλα. Πόσο επικίνδυνα για την υγεία είναι τα μη ευαλλοίωτα τρόφιμα που έχουν λήξει; Τα μη ευαλλοίωτα τρόφιμα που έχουν λήξει είναι το ίδιο θρεπτικά, όπως ήταν πριν την λήξη τους; Τι ακριβώς σηματοδοτεί η ημερομηνία λήξης ενός μη ευαλλοίωτου τροφίμου και πώς αυτή αποφασίζεται; Και το βασικό ερώτημα τι συνέβαινε μέχρι τώρα με τα μη ευαλλοίωτα τρόφιμα που είχαν λήξει; Ερωτήματα που μένουν αναπάντητα από τους εγκέφαλους του υπουργείου Ανάπτυξης!
Η διάταξη αυτή πρέπει να παραμείνει ανενεργή γιατί πρώτον δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων ούτε η τιμή πώλησής τους. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιτήδειοι και να γεμίσουν την αγορά με προϊόντα κακής ποιότητας. Επιπλέον οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας δεν είναι δυνατό να διασφαλίσουν ελέγχους αφού είναι γνωστό ότι οι ελεγκτικές δυνατότητες του ΕΦΕΤ είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Σε όλο τον ΕΦΕΤ εργάζονται αυτή τη στιγμή μόλις και μετά βίας 200 άτομα προσωπικό για να διενεργούν ελέγχους, σε όλη την Ελλάδα.
Η μνημονιακή συγκυβέρνηση με τις ανθελληνικές πολιτικές που ακολουθεί έχει οδηγήσει τον ελληνικό λαό στην πείνα και στην εξαθλίωση. Τα τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας καθιστούν ευάλωτους τους καταναλωτές στις εξευτελιστικές αποφάσεις των κυβερνώντων για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων που έχουν πληγεί από την κρίση. Οι πολιτικάντηδες για να καλύψουν το μέγεθος της κρίσης που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει ζητούν από τους πεινασμένους Έλληνες να αγοράζουν ληγμένα τρόφιμα. Μάλιστα τα «νέου τύπου» τρόφιμα θα προσφέρονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ με χαμηλότερη τιμή διαχωρίζοντας τους πολίτες σε δύο κατηγορίες τους έχοντες και τους μη έχοντες.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/jeftilizoun-tous-ellhnes-lhgmena-trofima-me-nomo-sta-rafia-twn-souper-marke#.Uhznkxv8G0o#ixzz2dC2vmxGG
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου