Στουρνάρας: Ανοιχτό το θέμα του κατοχικού δανείου αν πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα
Σοβαρά τιτάνα; Μα δεν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισες τον Δεκέμβρη του 2012;
Αλλά τι σχέση έχει η διεκδίκηση των κλοπιμαίων με την πορεία του μαγαζιού, μόνο ένας αδίστακτος πολιτικός απατεώνας θα μπορούσε να ξεράσει στα πρόσωπα των πολιτών τέτοια αθλιότητα…
Αμεση συνάρτηση ανάμεσα στο ζήτημα του κατοχικού δανείου και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα εντοπίζει ο Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε, στη συνέντευξη του στο «Βήμα». Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί πως είναι ανοιχτό το συγκεκριμένο ζήτημα αν η χώρα πετύχει το στόχο της. Ακόμη, αναφερόμενος στο πολυσυζητημένο θέμα της συλλογής αποδείξεων, τόνισε πως αναζητούνται κίνητρα για την επιβράβευση των φορολογουμένων.
Σε ερώτηση για το αν τέθηκε το ζήτημα του κατοχικού δανείου στη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αν το θέμα αυτό είναι στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Επιδίωξη μας στη φάση αυτή είναι να εφαρμοστεί με ουσιαστικό τρόπο η δέσμευση του Eurogroup, που λέει ότι αν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, οι εταίροι μας θα λάβουν κατάλληλα μέτρα ώστε να μειωθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος της Ελλάδας».
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Θέμα: « Εμπαιγμός της λογικής από τον Υπουργό Οικονομικών »
Προσβλητική για τη νοημοσύνη του Έλληνα , αλλά και ενδεικτική της υποδούλωσης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών στους δανειστές, αποτελεί η τελευταία δήλωση του κ.Στουρνάρα η οποία συνδέει την αναζήτηση του κατοχικού δανείου των Γερμανών από … την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στην οικονομία!
«Επιδίωξη μας στη φάση αυτή είναι να εφαρμοστεί με ουσιαστικό τρόπο η δέσμευση του Eurogroup, πουλεει ότι αν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, οι εταίροι μας θα λάβουν κατάλληλα μέτρα ώστε να μειωθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος της Ελλάδας», δήλωσε ο ίδιος επί λέξει σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Είναι προφανές, ότι ο υπουργός και το επιτελείο του στοχεύουν στην κοντή μνήμη όσων παλαιότερα διάβαζαν περί «πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης των 2,3 δισ. ευρώ στο 11μηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2012 για τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης σε ταμειακή βάση», δήλωση που βρίσκεται ακόμα και σήμερα ανηρτημένη στον διαδικτυακό τόπο της εφημερίδας Έθνος.gr και η οποία υποδηλώνει την πλήρη ανακολουθία και τον άκρατο ενδοτισμό της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών στις διαθέσεις των πιστωτών.
Από τα παραπάνω μόνο, χωρίς καμία άλλη πολιτική αναγωγή, προκύπτει ότι ή δεν υπήρξε ποτέ πρωτογενές πλεόνασμα ή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη νόμιμη αξίωση του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των Γερμανών. Σε οποιαδήποτε από τις δύο περιπτώσεις, είναι προφανές ότι ο κ. Στουρνάρας έχει απωλέσει το μέτρο της λογικής ή προσπαθεί εσκεμμένα να παραπλανήσει τον Ελληνικό λαό για την κατάσταση της οικονομίας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Υπήρξε ή όχι (και ποια ακριβώς χρονική περίοδο) πρωτογενές πλεόνασμα στην ελληνική οικονομία; Αν πράγματι υπήρξε, σύμφωνα με τις ανωτέρω δηλώσεις κατά το 11 μηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2012, γιατί δεν υπάρχει σήμερα σύμφωνα με την πρώτη πρόσφατη δήλωση;
2) Ποιος είναι ο λόγος που (έστω αν υπήρξε πλεόνασμα κατά το 2012) δεν εγέρθηκαν τότε από τον υπουργό οι αξιώσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο;
3) Τι σχέση υπάρχει πραγματικά μεταξύ νομίμων κρατικών αξιώσεων κατά ενός κράτους , με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στην οικονομία για την διεκδίκησή τους από το κράτος αυτό;
4) Τι νομική σχέση έχει, σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε διεκδίκηση αξίωσης έναντι μιας κρατικής οντότητας, με την εφαρμογή ενός προγράμματος (μνημονίου) που έχει συναφθεί μεταξύ υπερεθνικών οργανισμών και κρατών;
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου