Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Προσπάθεια δημιουργίας μειονοτικού ζητήματος σε Ρόδο-Κω από την Άγκυρα


ΕΡΩΤΗΣΗ




ΠΡΟΣ:
1)     ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
2)     ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
3)     ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
4)     ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Προσπάθεια δημιουργίας μειονοτικού ζητήματος σε Ρόδο-Κω από την Άγκυρα»

Με παραποίηση της πραγματικότητας  και των διεθνών συνθηκών μια ομάδα μουσουλμάνων της Ρόδου επιδιώκει και πάλι να δημιουργήσει θέμα δήθεν «τουρκικής» μειονότητας στα Δωδεκάνησα κατ' επιταγή  κύκλων της Άγκυρας που προωθούν συγκεκριμένη  προπαγάνδα  με παρότρυνση του επίσημου τουρκικού κράτους.
Συγκεκριμένα οι  εφημερίδες Milliyet (με τον τίτλο «Το τουρκικό σχολείο στη Ρόδο είναι κλειστό εδώ και 43 χρόνια» και τον υπέρτιτλο «Αντέδρασε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αδελφοσύνης και Πολιτισμού των Μουσουλμάνων της Ρόδου») και η Star (με τον τίτλο «Οι Τούρκοι της Ρόδου περιμένουν ενδιαφέρον») γράφουν ότι οι μουσουλμάνοι («Τούρκους» τους ονομάζουν τα ΜΜΕ)  που ζουν στη Ρόδο, ζήτησαν να εφαρμοστούν και τους ίδιους τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στην Τουρκία, στις μειονότητες, τα τελευταία χρόνια και ζήτησαν βοήθεια από τον Τούρκο πρόεδρο κύριο Γκιουλ.
Ο Μουσταφά Σιγιεχί, που είναι πρόεδρος του «Συνδέσμου Αδελφοσύνης και Πολιτισμού των Μουσουλμάνων της Ρόδου», που συστάθηκε το 2000, υποστήριξε ότι στη Ρόδο ζουν 3.500 «Τούρκοι» και ζήτησε τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στις μειονότητες στην Τουρκία να αναγνωριστούν και στους «Τούρκους» της Ρόδου. Ο ίδιος υποστήριξε: «Έχουμε πολλά προβλήματα. Εδώ δεν μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας το μάθημα της γλώσσας. Δεν έχουμε σχολείο. Τα παιδιά μας μεγαλώνουν χωρίς να μαθαίνουν τη γλώσσα τους και τη θρησκεία τους. Το μοναδικό τουρκικό σχολείο έκλεισε το 1970. Από τότε το σχολείο είναι κλειστό και σε άσχημη κατάσταση».
Επίσης ο εν λόγω πράκτορας, θέτει διάφορα εργασιακά και οικονομικά ζητήματα, που αφορούν τους μουσουλμάνους σε Ρόδο-Κω, καθώς και θέμα μουφτή. Να σημειώσουμε εδώ ότι  τον τελευταίο καιρό ο τουρκικός Τύπος ασχολείται με τη Ρόδο και ειδικά με θέματα που αφορούν διάφορα τεμένη υποστηρίζοντας ψευδώς ότι… καταρρέουν, ενώ είναι γνωστό ότι στα περισσότερα έχουν γίνει αναστηλώσεις, ενώ σε άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές παρεμβάσεις με την φροντίδα και τις δαπάνες του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Είναι σαφές ότι οι κύκλοι αυτοί της Άγκυρας επιχειρούν να δημιουργήσουν στην Ρόδο και στην Κω το «μοντέλο της Θράκης», με σκοπό να δημιουργηθούν παράλληλες δομές στην καθημερινή            ζωή     των     μουσουλμάνων.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι μουσουλμάνοι της Ρόδου και της Κω είναι  ενσωματωμένοι στην τοπική κοινωνία των νησιών και αρκετοί εξ αυτών έχουν μεγάλες περιουσίες, καθώς κατέχουν σημαντικές παραθαλάσσιες εκτάσεις. Επιπλέον και σε ό,τι αφορά τη θρησκευτική τους συμπεριφορά είναι πολύ λιγότερο τυπικοί στο θρησκευτικό τελετουργικό σε σχέση με τους μουσουλμάνους της Θράκης. Τέλος, οι μουσουλμάνοι των Δωδεκανήσων δεν αποτελούν μειονότητα, αφού σύμφωνα και με την υπ’ αριθμόν  ΑΠ 21/121/ΑΣ 14133 απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην με αρ. πρωτοκόλλου 8372 από 12/03/2013 ερώτηση μας, «….βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης, η μόνη αναγνωρισμένη νομικά μειονότητα είναι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης...» Κατά συνέπεια  στην Ρόδο και στην Κω δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν μουφτείες και μουφτήδες.
Τα τελευταία χρόνια όμως, με την ενθάρρυνση της Άγκυρας, διεξάγεται μια ξεκάθαρη προσπάθεια να αξιοποιηθεί η παρουσία μουσουλμάνων στα δύο νησιά για διεύρυνση της επιρροής της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είχε ζητήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης να συγγραφεί έκθεση για την κατάσταση των μουσουλμάνων σε Ρόδο και Κω.
Καθίσταται σαφές ότι οι Τούρκοι επιχειρούν με το πρόσχημα του μουφτή, και άλλων δήθεν  θρησκευτικών και περιουσιακών ζητημάτων να κλιμακώσουν ένταση στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων.


Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1)     Γιατί ενώ είναι γνωστά όλα αυτά στις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού, που αυτή την φορά στρέφεται προς τα Δωδεκάνησα;
2)     Ως πότε θα συνεχίζεται η πλήρης απουσία της ελληνικής Πολιτείας, που επιμένει, να βλέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τελείως λάθος τρόπο, επιτρέποντας την τουρκική διείσδυση, στην προκειμένη περίπτωση στα Δωδεκάνησα;
3)     Αφού το ίδιο το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναγνωρίζει ότι δεν υφίσταται θέμα μουσουλμανικής μειονότητας στην Ρόδο, γιατί τα θέματα των μουσουλμάνων του νησιού τα χειρίζεται η Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων Ξάνθης του Υπουργείου Εξωτερικών; Γιατί τελικά, ηθελημένα ή μη, δημιουργούμε οι ίδιοι εντυπώσεις, διευκολύνοντας τους Τούρκους στην προπαγάνδα τους;
4)     Πως θα αντιδράσει το Ελληνικό κράτος στην προσπάθεια των τούρκων για δημιουργία τετελεσμένων στα Δωδεκάνησα, όπως ακριβώς έγινε και στην Θράκη; 
5)     Υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση σεναρίου αποσταθεροποίησης στα Δωδεκάνησα;
Αθήνα, 1/07/2013
Ο Ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας

ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...